Интервю с головия хищник на Югоизтока Андрей Атанасов

0
540
Андрей Атанасов в средата на кадъра

Андрей Атанасов е водещият голмайстор на четирите Трети лиги към настоящия момент. Нападателят на Борислав 2009 (Първомай) има 17 гола в 14 мача от началото на сезона на Югоизток. 30-годишният играч има солидна визитка в Първа лига, а също и зад граница, където е играл за отборите на Бананц (Армения), Калисия (Полша), Рудар (Черна гора) и Ахарнайкос (Гърция). Най-силният му период в родния елит е с тима на Ботев (Враца) през 2013 година, когато отбелязва голове на Лудогорец, Левски, ЦСКА и Литекс. Тогава след силния сезон е близо до преминаване при “сините”, но в последния момент е станало ясно, че на “Герена” ще пристигне чуждестранен нападател. 

– През настоящия сезон в Трета лига имаш цели 17 гола в 14 мача. На какво отдаваш тази ти форма?
– Изцяло дължа всичко на отбора и добрия колектив, който направихме през лятото. Треньорският екип си върши работата много добре и резултатите са на лице както за мен, така и за отбора.

– Поставил ли си си цел някаква бройка попадения до края на сезона?
– Не, играя всеки мач на сто процента, радостно е, че вкарвам толкова много, а най-хубавото е, че възвърнах старата си форма и успяваме с моите голове да побеждаваме, въпреки че сме заедно само от шест месеца с момчетата.

– Играл си в “А” група, “Б” група и доста места в чужбина, какво е нивото на Трета лига спрямо другите места, където си бил?
– Нямам голямо наблюдение върху другите трети лиги, но специално в нашата не мисля че разликата е много голяма от Втора лига. Може би отборите във втора лига са по-подготвени физически, но като качества не мисля.

– Какво е впечатлението ти от Борислав (Първомай)?
– В началото, когато дойдох, отборът не беше в особено добро положение с оглед на резултати и футболисти. Мисля, че след пристигането на настоящия треньорски екип нещата се промениха коренно. Въпреки добрите резултати обаче отборът все още е на аматьорско ниво относно организацията.

Андрей Атанасов с екипа на Ботев /Враца/, снимка: Ботев /Враца/

– Финансово как е ситуацията с оглед на факта, че много отбори се оплакват от безпаричието във футбола ни?
– И при нас не е цветущо, има постоянни забавяния на заплати премии. Има някакъв шанс да се подобрят нещата. Всички се надяваме да се случи това с времето, но на по-късен етап ще стане ясно.

– Какви са целите на отбора?
– Конкретни цели не са поставени. В началото, когато започвахме, видях с какъв професионализъм подхождат към тренировъчния процес от страна на щаба, казах къде на шега, къде наистина, че в края на полусезона ще сме в тройката и ето че това е факт.

– След представянето ти има ли вече интерес към теб от други отбор?
– До колкото знам да. От по високо ниво от Трета лига е интересът. Има и няколко варианта за чужбина. Все още не съм решил какво ще е бъдещето ми.

– В Кърджали се наливат доста пари в момента. Според теб има ли кой да спре Арда по пътя към професионалния футбол?
– Мисля че не, организацията при тях е на много високо ниво и работят много професионално. С такава дейност е сигурно, че нещата ще се развиват в положителна насока за тях.

– Разкажи ни къде си играл в чужбина и как се развиха нещата там за теб.
– Играл съм в доста държави – в Армения, Полша, Черна гора и Гърция. Разликата във всички държави е, че заплащането е много по-добро от нашите отбори в Първа лига. Като качество на футболистите мисля, че с нищо не им отстъпваме.

– С екипа на Ботев (Враца) за един полусезон вкара голове на всички грандове в елита, какво помниш от престоя си там?
– От там пазя само хубави спомени. Колективът ни в Първомай, който сме в момента, много ми напомня на този, който беше в Ботев. Страхотен треньорски екип и много добри футболисти и хора. Мисля че, точно това е рецептата за доброто представяне на отборите у нас – добрият колектив и отношението между играчи и треньорското ръководство.

"Син" обрат и 3:1 за Левски срещу Ботев във Враца

– След силния полусезон във Враца имаше ли интерес към теб от някой от грандовете ни?
– Имаше много напреднали преговори с Левски. Дори почти се стигна до договор но в последния момент се оказа че ще дойде чужденец и се провлиха нещата. Както в много други отбори и ситуации нашите така наречени грандове предпочитат недоказани чужденци, които се задържат шест месеца и после няма и помен от тях. Конкретно мисля, че футболистът, който дойде бе Жоао Силва. Именно това мисля, че трябва да се промени и да се дава повече шанс на нашите момчета, защото съм бил на много места навън и твърдя, че ние сме много добри футболисти като нация просто трябва да се дава повече шанс на младите момчета от България.

* Коментарите под тази статия не изразяват мнение и позиции на собтвениците на медията, както и на нейните автори. PlovdivDerby.com не носи отговорност за съдържанието на читателските коментари. Молим да се въздържате от обидни квалификации, заплахи, расова нетърпимост и т.н.