Управителният съвет на Българска народна банка реши да издаде предварително одобрение за покупката на 67.6% от Общинска банка на регистрирания в Лихтенщайн фонд “Новито Опортюнитиис Фонд АГмвК” (Novito Opportunities Fund AGmvK), съобщи пресслужбата на банката.

Предмет на сделката са 3 880 388 броя безналични акции, представляващи 67.646407 % от вписания акционерен капитал, в размер на 57 362 810 лева, които са притежание на Софийската община. Сделката вече е одобрена от общинските съветници и от Комисията за защита на конкуренцията.

БНБ съобщава, че освен документите, подадени от заявителя, е поискала от него и допълнителна информация, консултирала се е с финансовия надзор в Лихтенщайн, прегледала е публичните регистри и е отчела информацията, предоставената от Държавна агенция “Национална сигурност”.

От данните, които е събрала централната банка, се разбира, че българския производител и търговец на горива “Инса ойл” притежава инвестиционни дялове без право на глас в кандидат – купувача “Новито”. Фондът е предупреден, че за преобразуването на тези дялове в акции с право на глас ще трябва ново разрешение от БНБ, информира централната банка.

Тя се е уверила, че заявителят е дружество, учредено съгласно законодателството на Княжество Лихтенщайн и регистрирано в Търговския регистър на Лихтенщайн. Дружеството представлява алтернативен инвестиционен фонд съгласно законодателството на княжеството, лицензиран и надзираван от Financial Market Authority – Орган за надзор на финансовите пазари на Лихтенщайн, се посочва в съобщението.

Всички акции от капитала на заявителя са собственост на “КАИАК Фонд Мениджмънт АГ” – дружество, учредено съгласно законодателството на Лихтенщайн, представляващо алтернативен инвестиционен фонд, лицензиран и надзираван от Органа за надзор на финансовите пазари на Лихтенщайн, продължава съобщението на БНБ.

От сайта на “Инса ойл” се вижда, че е основана през 2001 г. и се занимава с производство и търговия на петролни продукти в България, Румъния, Гърция, Сърбия и Косово. Справка в Търговския регистър сочи, че компанията със седалище в град Раковски се управлява от Георги и Йорданка Самуилови. През 90-те години Георги Самуилов беше в ръководството на структури на “Мултигруп”, до преди година беше и собственик на футболния отбор “Ботев” – Пловдив, но се оттегли. В последствие се завърна като благодетел на тима и пожела да влезе отново като собственик, когато клуба бъде преструктуриран. Това обаче все още не се е случило.

28 КОМЕНТАРИ

  1. 10
    5

    сега половивата лаут от родилен дом и гробища ще го направим градежка,пърдон крушовска площадка

  2. 9
    17

    С непарични средства ли ще купи банката ?

    • Ако тябва и с козми от на майка ти путката буфероид!

  3. 22
    9

    Черно-бялата мъка е заляла този форум… Циганки реват, чавета пищят, дърти мургави пияници кълнат… Кеф!

  4. 15
    32

    Изпитана схема. Браво! Банка-Ботев-опашки – фалит/брокерите/. Поради големия успех- нов блокбъстър, с по -голям бюджет, почти колкото Игра на тронове. Банка – Ботев -опашки – фалит/ Цецо е невинен!/. Ето и нова серия . Банка – Ботев – ? -????!!!???/ Самуилов. Не знам за вас, но аз бих заобикалял с километри Общинска банка:)

    • 25
      11

      Ми стой си в Стопилипново най-добре – и за теб и за нас!

      • 4
        7

        Ти си стой на село, гастарбайтер! Не в Коматево. На село.

      • 5
        4

        Докъде стигнахме… Пълен цървул да ми казва къде да отида в МОЯ град!!!!

    • Да, ама майка ти не ме заобикаля, досещаш лисе защо?

  5. 38
    20

    Мислете малко , господа “Буфери”! Самуилов спокойно след като си закупи въпросната банка , може да ни отпусне едно безлихвено кредитче и стадиона е готов . На всички ни е ясно ,че след март месец концесионният договор ще претърпи промени,и строежа ще се поднови ! Наздраве

    • 17
      31

      Викаш пак с народна пара щото така сте свикнали!! Докато един ден… при бай Ставри…

    • 17
      10

      Да, той със сигурност ще иска да отпусне лош заем от новата си банка.

  6. 18
    41

    Работата хич не е на добре. Май Самуил Ага ще ни заебава. Братя канари докато не започнем пак отначало и не създадем нов отбор няма оправия. Най добре пак да ни закрият. Стига мъки.

    • 12
      22

      колкото по-рано, толкова по-бързо ще си стъпим пак на крака

  7. 16
    20

    Защо я копува чрез Люксембургска фирма? И парите (57 милиона) в брой ли ще ги брой или съз заем от друга банка??

    • 13
      21

      Защото е поредната кражба в родната ни татковина. Затова

  8. 18
    37

    Поредния караибрахим , след брокерите, Васко Нинов и автентичния габровски мангал, до един за кауша.

  9. 15
    39

    Това намалява тотално шансовете на селяните да се надяват на Смуилов да им дострои строежа!
    Замислете се!
    Ако можете?

  10. 40
    17

    Дейба вашта мама локомотивско циганска дейба

  11. 43
    14

    Започнаха масови самоубийства във всички цигански квартали в Пловдив. За съжаление отново феновете на Локо ще останат малко .

  12. 38
    11

    Аз им купувам на моите черно бели гей бандити пърдиньо , Ралица и малина , пък канарите купуват цяла банка. За съжаление не може да се мерим с тях. Те за пореден път доказаха , че са Гранда на град Пловдив.

    • 8
      15

      Хахахах… канарите купуват цяла банка .. абе таратор единствената банка която можеш да имаш е бурканчето с жълтите стотинки под леглото ти … гурел

  13. 13
    50

    Андрей не лъжи и не замазвай. Стига лъжи за Ботев. Кажете дълговете, кажете кой дава пари. Ако ще и 10 купи да ни падарят няма полза след толкова тайни и лъжи. А и сме далеч от Пловдив, нямаме стадион.

  14. 16
    42

    Блогодетеля, да приготви едни 52 милиона дългове и да ни взима.

  15. 13
    44

    Пак жълти лъжи и лакардии. Цирк доматево няма край.

  16. 52
    13

    Браво, време е да поеме кормилото на Ботев и скоро стадион! Такива новини искам да чета, само Ботев!

  17. 50
    12

    Стига бе, не ви ли е срам да го напишете това? Сега половината от последните 295 циганина фенове на Локо ще получат инфаркт, няма кой да пълни новата мега-трибуна дето им построих!

    • 41
      11

      Няма бе аркадаш и ние сме добре, виж какви трансфери правим

Коментарите са затворени