Един от най-добрите набори в историята на “Марица” – 1976 се събира отново за да отпразнува 30 години от началото на състезателната си дейност, съобщиха от клуба. Събитието ще се проведе утре в ресторант “Даяна” в центъра на Пловдив.
Набор 1976 е неколкократен републикански шампион, носител на титли от международни турнири в Русия, Франция и Италия, награждаван многократно за своите успехи и в България, а футболистите от отбора едва ли имат нужда от представяне.
“Марица” – набор 1976, На турнира във Франция през 1992 година отборът печели първото място. На финала “Марица” побеждава белгийския “Генк” с 1:0. Победния гол е дело на Ив.Йотовски.
Отборът е предвождан от една икона в историята на “Марица” – Стефан Тахчиев. Треньорът оставил трайна следа в своята професия и предал своите знания, умения и характер на своите възпитаници отново ще бъде с тях. Специално за събитието от Италия се прибира и Красимир Чомаков – един от най-успешните футболисти от този набор и национален състезател. Той има 78 мача и 19 гола в “А” и “Б” група за “жълто-сините”. Играл още за ЦСКА, Спартак (Пловдив), италианските Лече, Равена, Кремонезе, Бока и други. Има 83 мача и 14 гола в “А” група. Носител на купата на България през 1999 г. с отбора на ЦСКА, вицешампион през 2000 и бронзов медалист през 1998 г. За ЦСКА е изиграл 10 мача в турнира за купата на УЕФА. Играе в 33 мача и вкарва 5 гола за младежкия национален тим. Има 18 мача и 5 гола за националния отбор. Друг много известен футболист от този набор е Асен Николов – Бебето. Играл е за Марица, Левски (София), Славия, Туран (Товуз, Азербайджан) и Партизан (Белград, Сърбия). Шампион на България през 2000
“Марица” – набор 1976, Снимката е правена през 1989, на стадион “Работнически”, преди мача със Спартак (Пловдив) от първенството за деца.
и 2001 с Левски, вицешампион през 1998 и 1999 г. и носител на купата на страната през 1998 и 2000 г. Има 3 мача за националния отбор. Петър Станев – Царицата е още едно култово име от този отбор. Състезател на Марица, Локомотив (София), Черноморец, ЦСКА, Родопа, Академик (София), Димитровград и други. Иван Йотовски със 78 мача за “Марица”, играл още за Спартак (Пловдив) и Ботев. И още вратарят Константин Велков, Стоян Кобуров, Петър Трайков, Даниел Инджов, Боян Иванов, Илиян Иванов, Григор Калинов, Светльо Джамбов, Николай Чалъков, Георги Димитров, Веселин Стаматов, Иван Пастърмаджиев, Петър Канев, Венелин Георгиев, Михаил Гидиков, Данчо Апостолов и Анатолий Вътев. Все хора, които радваха феновете с изявите си, пълнеха стадионите и караха хората да си тръгват щастливи от тях!

“Марица” – набор 1976 с треньор Стефан Тахчиев, шампиони на републиканското първенство за юноши през 1992. Снимката е правена по време на награждаването на отбора на стадион “Марица”, а както виждате, стадиона е пълен. Състав: треньор Стефан Тахчиев, Боян Иванов, Константин Велков, Илиян Иванов, Венелин Георгиев, Веселин Стаматов, Иван Пастърмаджиев, Краси Чомаков, Петър Станев-Царицата, Петър Канев, Николай Чалъков, Йордан Апостолов, Петър Трайков, Асен Николов.