Легендата на българския спорт Николай Бухалов бе почетен специално в Карлово по повод 50-годишния си юбилей по време на честванията за 180-ата годишнина от рождението на Васил Левски. Той е роден на 20 март през 1967 година в карловското село Дъбене и е най-успешният български кануист.

На Олимпиадата в Барселона през 1992 г. печели 2 златни медала на 500 и 1000 метра едноместно кану, а в Сеул през 1988 г. – сребърен медал на 500 метра. Освен тях има и 5 световни титли в едноместното кану, спечелени през 1993, 1994 и 1995 година.

Николай Бухалов е възпитаник е на Средно спортно училище “Васил Левски” (Пловдив). Взима степен бакалавър от ПУ “Паисий Хилендарски” Пловдив и магистърска степен от НСА “Васил Левски”.
 ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ НА БФ КАНУ-КАЯК ЗА ВЪРХОВИТЕ ПОСТИЖЕНИЯ ПРЕЗ 2015 г.Той е единственият български спортист с два златни медала от едни Олимпийски игри.

Избран е за спортист №1 на България за 1992 година.

Два пъти остава на второ място в класацията за Спортист на година – през 1994 и 1995 година. Любопитното е, че тогава го изпреварват други двама пловдивчани – Христо Стоичков и Стефка Костадинова.

Последният му голям триумф е пред родна публика – на Европейското първенство в Пловдив през 1997 година.
Пресконференция на Станилия Стаменова след златотоДве години бе личен треньор на най-добрата ни състезателка на едноместно кану Станилия Стаменова.
Габриела Петрова е Спортист №1 на 2015 годинаЖенен за известната каякарка Бонка Пинджева.

В момента се занимава със своя бизнес – фитнес зала в Пловдив.

Легендата обра овациите на церемония по време на честванията за 180-ата годишнина от рождението на Васил Левски

Николай Бухалов с грамотата по време на честванията на 180-ата годишнина от рождението на Васил Левски, снимка 24 часа

Единственият българин, спечелил два златни медала от едни олимпийски игри, обра овациите на множеството, изпълнило централния площад в Карлово.

„Благодарим ви, че ни карате да се чувстваме горди българи и, че разнасяте славата на страната ни по света. Вярвам, че ви предстоят още много значими житейски успехи десетилетия напред“, обърна се към Николай Бухалов кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов.Николай Бухалов получава специален плакет и грамота от кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов

„Макар че навърши 50 години, не му личат физически. Той е мъж със силен дух и силна физика. Поздравявам го за всичко, което е постигнал досега. А за в бъдеще съм сигурен, че освен за българския спорт, той ще бъде в полза и на карловския спорт и за развитието на община Карлово“, добави Кабаиванов.

Николай Бухалов е роден на 20 март 1967 г. Родът му произхожда от карловското село Дъбене, но всъщност е роден в Карлово. В града на Апостола са родени и двете му дъщери Ваня и Памела.

Николай Бухалов триумфира на 500 и 1000 метра едноместно кану на олимпийските игри в Барселона през 1992 г. Има и бронз 4 г. по-рано в Сеул. Завоюва и 5 световни титли – през 1993, 1994 и 1995 г. Има още 3 сребърни и 6 бронзови медала от шампионати на планетата. Първото му отличие е бронз в Монреал през 1986 г. Последното му е бронз, но от европейското първенство в Познан през 2000 г. През 1997 г. в Пловдив става и европейски шампион. Вкъщи печели и сребро. Той е спортист №1 на България за 1992 г. През 1994 и 1995 е №2 в най-престижната спортна класация след Христо Стоичков и Стефка Костадинова.

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов, Николай Бухалов и заместник кметът Антон Минев, снимка 24 часа

В навечерието на 180-ата годишнина от рождението на Васил Левски Николай Бухалов бе сред специалните гости на връчването на Наградата на Карлово. Той получи и номинация от друга голяма легенда на българския спорт, родена в Карлово – баскетболната икона Пенка Стоянова, сребърна медалистка от олимпийските игри в Москва през 1980 и бронзова от игрите в Монреал през 1976 г., и от бившият състезател и треньор по борба Спас Протопопов.

Наградата на Карлово за 2017 г. – годината на 180-ата годишнина от рождението на Апостола на свободата, бе присъдена на Народно читалище „Васил Левски“ за приноса на всички, работили и работещи в него, за развитието на българската култура.