Българският национален отбор попадна в група G на тегления днес във Франкфурт жребий за квалификациите за европейското първенство през 2024-а. Съперници на „лъвовете“ в пресявките към шампионата в Германия ще бъдат Унгария, Сърбия, Черна гора и Литва.

Именно Унгария застана на пътя на нашите в плейофите за класиране на предишния континентален турнир; на световното първенство през 2018-а година пък Сърбия бе водена от настоящия селекционер на България Младен Кърстаич. Черна гора също е скорошен познайник на трикольорите, след като двата тима бяха в една група в квалификациите за Евро 2020, а срещу Литва отборът ни се изправи на два пъти миналата есен.

„Със сигурност групата е интересна, а отборите са с изравнени сили. Ако трябва да посоча фаворит, това за мен е Сърбия. Със сигурност за мен двубоят срещу родината ми ще е изключително емоционален, но ние ще се постараем максимално“, заяви след жребия селекционерът Кърстаич.

Българският национален отбор ще започне пътя си в квалификациите за европейското първенство през 2024-а с домакинство срещу Черна гора. Това стана ясно с обявяването на датите на двубоите след тегления днес във Франкфурт жребий. „Лъвовете“ ще приемат черногорците в петък, 24 март 2023-а, а три дни по-късно – на 27 март – нашите гостуват на Унгария.

Юнските двубои на тима ни са както следва – гостуване в Литва на 17.06. и домакинство срещу Сърбия на 20.06., а през септември и октомври съставът на Младен Кърстаич ще има по само една квалификация – визита в Черна гора на 10.09. и домакинство срещу Литва на 14.10.
На 16 ноември България ще приеме Унгария, а три дни по-късно е последният мач от програмата – гостуване на Сърбия.