„Ботев“ (Пловдив) на върха в класирането, ЦСКА извън тройката, а „Лудогорец“ на предпоследно място. Това щеше да се случи, ако в Първа лига се зачитаха головете, отбелязани само от български играчи.

Налагането на наши футболисти в клубовете е болна тема от години. В действителност това не може да се случи и лесно. Именно заради това направихме справка какво би се променило, ако все пак това е възможно. Щеше ли да има разлика в класирането на Първа лига, ако зачитахме само головете на българите? Кой щеше да е първи? Кой е най-българският тим? Къде пък най-много се разчита на чужденци? Ето отговорите на тези въпроси…

„Ботев“ (Пд) на върха

При зачетени голове на родни играчи „жълто-черните“ са без конкуренция с 42 точки при такова класиране до изиграните към момента 20 кръга. Общо девет са българите с попадения за тима на Николай Киров. Капитанът Тодор Неделев е с 9, но и с 6 асистенции. С голове са се отчели още Стивън Петков (6), Антонио Вутов (4), Кристиан Димитров (3), Серкан Юсеин, Лъчезар Балтанов (2), както и Васил Шопов и Иван Василев (1). Към техните попадения е включено и това на Петър Патев от „Дунав“, който се разписа в собствената си врата. Така „канарчетата“ могат да се похвалят с 29 български гола, което е прецедент в сравнение с останалите съперници на „жълто-черните“.

Следващите в таблицата

Втори в класирането е „Берое“. Отборът, воден от Александър Томаш, има на сметката си 24 отбелязани попадения от наши играчи. Разбира се, с най-голяма заслуга за тях е неуморимият Мартин Камбуров. Таранът опъна мрежата 13 пъти през есента. Със седем пък е играещият отлично този сезон халф Борислав Цонев. Точките, които носят българските голмайстори на „Берое“, са 39.

С две по-малко е „Левски“, който и в действителност е трети в подреждането. Справката показва, че 17 са головете от родни играчи на „Герена“. 15 от тях са на Станислав Костов, голмайстор на първенството. Само националът обаче не е достатъчен на „сините“ за нещо повече. Другите два български гола са на Илия Димитров, разписал се в първия кръг срещу „Ботев“ в Пловдив, и на Иван Скерлев от „Етър“. Той вкара в собствената си врата при гостуването на „Левски“ на „Герена“. И толкоз.

Ръководството на „сините“ може да сравни точките, които са спечелили българите с действителното класиране и с изненада ще установи, че всъщност легионерите са спомогнали за… 4 точки.

ЦСКА също е ощетен, макар и с малко. „Червените“ се свличат на четвърта позиция при подобен вариант на класирането. Отбелязаните български голове са 12, като 7 от тях са на Кирил Десподов.

Прогрес

Такъв има в отбори като „Ботев“ (Враца), който се изкачва от 9-то на 5-то място. В „Славия“, по традиция, както и в „Етър“, а и „Черно море“, доста от голмайсторите са българи. „Белите“ дори печелят най-резултатния двубой с български попадения. Той е при успеха над „Локомотив“ в Пловдив с 4:2. И шестте гола са дело на наши състезатели.

На дъното

Най-ощетен при такова подреждане би бил „Лудогорец“. „Орлите“ ще са с минус 36 точки от действителните, ако се зачитат само головете на българите. Попаденията на родни футболисти всъщност са само два за тима от Разград, което е най-ниският отчетен резултат. Вкараха ги Димо Бакалов и Антон Недялков.
С пет отбелязани гола от българи е „Верея“, който се нарежда на последно място без победа.

Българи срещу чужденци

Общо 217 са головете, отбелязани от българи при всичките 352 опънати мрежи. Това означава, че чужденците са вкарали 135 от тях. И докато на терена в действителност преобладават легионерите в отборите ни, това не значи, че нашите момчета са за изхвърляне. А цифрите не лъжат…

Труд

27 КОМЕНТАРИ

  1. 9
    9

    Понеже сте споменали един “много престижен” :::))) показател, сте пропуснали още един: Селския катун от Коматево е номер 1 и по надуването на балони! :::)))) Ама нали трябва да се пише нещо?! Особено глупости. Жълта сган!

  2. 3
    9

    пишете обективно и безпристрастно за пловдивския футбол или приемете заслужено името stryamaderby.com

  3. 24
    9

    По голове вкарани от центъра БОТЕВ е категорично номер 1.

    • 11
      12

      А по голове с число 7 Локомотив е номер1

      • 9
        6

        Пфахахахаха, ей мангал миризлив, тука говориме за ерата в която е НЯМАЛО донозаври да ти еба майката проста…

        • Неграмотник, вземи речник и прочети как се изписва името на праисторическото животно, което си споменал в пасквила си! Запетайки те са сложени проформа, просто за да ги има! Квадратна тиква!

  4. 8
    18

    ТАКА Е БОТЕВ НЯМАТ КОНКУРЕНЦИЯ В ИЗМАМАТА, В ЛЪЖАТА, В ШМЕКЕРСТВОТО, В ЛИЦЕМРИЕТО ИЗОБЩО ВСИЧКИ МРЪСНИ И ГАДНИ ЧЕРТИ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО НАИСТИНА СА БЕЗ КОНКУРЕНЦИЯ НА ЖЪЛТИЯ СТАН.

  5. 7
    16

    Помаците от покрайнините наистина си живеят в някакъв тяхен свят,който само те си разбират!
    ботиф бил без конкуренция………МЪКА,МЪКА жълТУРСКА МЪКА!
    Айде сега започнете да си фантазирате,че ако ви беше взел Абрамович досега и нов стадион щеше да има….

  6. 23
    7

    На здраве бе мингяни! Или още боли централния анален сфинктер и де сядате на масата , а цъкате прави от телефоните?

    • 14
      5

      еми, от ЦЕНТАРА – в центара ни го вкара тоя жалтур Тошо.

    • Вие нещастни селяндури, успяхте ли да си съберете зъбите от поляната и квартал Смирненски, А? Много фъфлене, и не се разбира какво искате да кажете, като прибавим и селския диалект, се оформя голяма група идиоти, оцветени в жълто!

      • Кабилно е бай Асан от Изгрев бойс Столипиново да не знае български! Бай Асане, в Пловдив няма,, центар”, има център!

  7. 5
    15

    Андрей, помисли още малко и можеш да откриеш , че Ботев и по някой друг абсурден показател е първи.

    • 13
      5

      човека има ум и знае какви статистики да покаже, а ти мангал – гледай на не ти падне чинията от покрива на съборетината – на главата ти.

  8. 8
    16

    Съдейки по качеството, май трябва и журналисти да внасяме! То тъпо, тъпо – та вдлъбнато!

  9. 8
    19

    селяните пак фантазии, измислици и оправдания….като това 1912..

  10. 19
    7

    Тези със сменено седалище,нов баща и рожденна дата са цигански барони на измислици,самонаричания и прочие.Били сме селяни ,а това е прякора на техен фен.Шиши ни бил собственик,но заплатите на нашите футболисти аа едни от най малките.Други безракавници пък но викат турци и отбор на гелосания.Жалки твари сте вие мангали.За това навсякъде ви посрещат с цигани цигани.Мургави клоуни.

    • Вие действително незаете кои сте? Още веднъж ви казвам, истинският Ботев основан през 1912 г. от детската градина,, Жълтурче”, съществува като регистрация! Вие не сте нищо повече от прекръстен ия Металик Сопот!

  11. 20
    9

    Циганите ако им махнеш головете и на мангал герен и ще са по зле и от верея хахахаха,

  12. 15
    8

    ВАЙ, ТУКА СИЧКИТЕ УМНИЦИ ДЕТ ПИШЕМ СНЕ ОТ СТОЛИПИНУВУ!!!! В НАШИТЕ ВЕЛБЪЖДСКИ НУВИНИ НЯМА ИНТЕРЕСНО И НИЯ СНЕ ТУК, ДА ЧИТЕМ И КУМЕНТИРАМИ ВИЛИКИЯ БОТЯФ….. СЪДЕ КЛОАКОМОТИФФФФФ! НАПРЕШ ХРАБРИ ЛАЙНОМЕТИ! ПУФ ПАФ И КЕНЦ!:)

  13. 10
    16

    Направете и клсасация в Испания, Англия, Италия. Там сигурно, Барса, Челси, Ювентус ще бъдат в изпадащите. В челниците от тези държави едва ли има повече от 2-3 местни. Хетафе, Борнемуг и Киево в тези държави ще бъдат първенци по вашите сметки.

    • 14
      4

      Изброените три държави са водещи в Европа.В Атлетик Билбао играят само баски,но в делиормана титуляр българин е само един.Поразгледай титулярите на изброените страни.

      • То в селския отбор също има един титоляр от жълтата школа! Другото е баберици от краварския отбор и разни прошляци!

      • Поне се води близък до нашият език! Вие как се разбирате с белоземският и ръковският диалект! Като прибавим и помашки, става голяма неразбория, нали криви тиквоци!

Коментарите са затворени