СНИМКИ: Докато в Пловдив се чудим, в Кърджали откриха основно ремонтирания си стадион

0
825
Докато в Пловдив няма кой да инвестира във футболната база и града няма един стадион за пред хората, в Кърджали направиха ремонт на стадион „Дружба“ за милиони! Министър Кралев пък обеща на местните фенове да им построи и осветление, ако отборът влезе в Първа лига:
Първенецът в Югоизточната Трета Лига – Арда (Кърджали), показа пред футболната общественост и феновете в Кърджали реновирания си стадион. Това се случи броени минути преди мача на Арда с Борислав (Първомай).
Специално за събитието в Кърджали пристигнаха редица важни гости, които уважиха домакините – председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, кметът на Кърджали Хасан Азис, областният управител Никола Чанев, спортният министър Красен Кралев, шефовете на БФС Антон Попов и Борислав Попов и др.
В съоръжението са инвестирани доста средства. Поставени са нови седалки, писта и модерни резервни скамейки, които не пречат на зрителите от първите редове. Освен това е изградена нова дренажна система и тревната настилка е сменена.
Спортното съоръжение бе ремонтирано основно за първи път след построяването си през 1961 г. Вложените средства са около 2 милиона лева. Извършен е ремонт на футболното игрище и обновяване на настилката на лекоатлетическата писта, обновени са трибуните за зрители, изцяло ремонтирани са прилежащите сгради и е направено благоустройство на територията на комплекса.
Чрез осигуряването на съвременна спортна инфраструктура стадионът вече отговаря на националните и европейски стандарти за провеждането на футболни състезания и мачове в Кърджали.
„Вярвам, че ремонтираният стадион, както и плануваната многофункционална спортна зала ще дадат нов тласък за развитие на спорта в града. За нас е изключително важно да осигурим възможно най-добрите условия за практикуване на спорт не само за елитните състезатели, но и за подрастващите, които да растат като здрави и активни членове на нашето общество“, заяви Красен Кралев по време на откриването.
Спортният министър обясни, че правителството изпълнява последователна политика за изграждане и реновиране на спортната база в цялата страна.
Кралев поздрави отбора на „Арда“ (Кърджали), който по думите му е направил изключително силен сезон в Югоизточната трета лига и заслужено ще играе в професионалния футбол през следващата година. „Арда“ за пръв път в историята си спечели и Купата на Аматьорската лига.
„Вярвам, че на Вашия любим отбор му предстоят още по-добри резултати и желая на Елин Топузаков, футболистите и всички фенове много победи и успешно представяне във Втора лига. Ако ФК ”Арда” успее да получи промоция за Първа професионална лига, ще се погрижим съоръжението да има и осветление”, добави той.
Спортният министър бе категоричен, че стадионът не е последната инвестиция на държавата.
„Правителството на Бойко Борисов пое ангажимент, че освен обновен стадион в Кърджали ще има и нова многофункционална спортна зала, като кабинетът ще осигури проект и 3,5 млн.лева за изграждането й. Съвсем скоро ще започнем строежа на новата спортна зала, която ще бъде дом и на други спортове.
Там ще може  да се тренира баскетбол, волейбол, борба, бокс, така че съвсем скоро ще имаме повод за радост. Надявам се в рамките на една година да приключи строежът на тази зала“, коментира той.
„Честитя на всички жители на Кърджали новия стадион и Ви пожелавам новото име Арена „Арда“, което той ще носи, да Ви донесе много късмет и поводи за радост“, обърна се министър Кралев към присъстващите.
В изявлението си кметът на Кърджали Хасан Азис специално благодари на Министерство на младежта и спорта и на министър Кралев за подкрепата за реновирането на стадиона.

Отборът от Кърджали извоюва право да участва през следващия сезон във Втора лига и спечели Купата на АФЛ.

текст, снимки: Спортал