Легендарният футболист на “Левски” Войн Войнов подреди отлично футболистите на “Локомотив” (Пд) за първите три кръга от старта на шампионата. “Смърфовете” победиха “Етър” и записаха хиксове срещу фаворитите “Лудогорец” и “Левски”. 64-годишният специалист пое тима в края на миналия сезон и беше много близко да изведе пловдивчани до Лига Европа. Неговата задача не беше никак лесна заради забавените заплати в клуба и напускането на Мартин Камбуров непосредствено преди първия кръг на новия шампионат. Специално за читателите на “България Днес” Войнов разказа от първо лице за обстановката в съблекалнята.

– Г-н Войнов, направихте пореден силен мач срещу “Лудогорец” (0:0). Очаквахте ли да имате пет точки след първите три кръга предвид тежката програма?
– Действително жребият ни хвърли срещу сериозни отбори. На всички е ясно, че “Лудогорец” е две класи над останалите. Не искам да подценявам ЦСКА или “Левски”, но това е реалността. Равенство на техен терен е голям успех. Футболистите ни се раздадоха. Предполагам, че за “Лудогорец” резултатът е несправедлив, защото изпуснаха дузпа, но ние бяхме отборът, който последен изтърва положение за гол.

– Имахте доста проблеми в клуба през последните седмици. Как успявате да мотивирате футболистите в тази обстановка?
– Никога не се предавам. Опитвам се с много говорене да компенсирам останалите неща. Винаги гледам играчите да мислят само за победата. Нашата цел в първите три мача беше да се представим достойно. Получи се. Очаквах да вземем пет точки. Всички са наясно с проблемите, но се стараем да ги преодоляваме. Няма да ви лъжа, т. Подобна ситуация кара всички нас от отбора да надскачаме себе си. С екипа работим отлично. Хубавото е, че проблемите намаляха след изплащане на заплатите. Подобни проблеми не са само в нашия клуб, а из цяла България.

– Най-задаваният въпрос по посока “Локомотив” (Пд) през последните седмици е дали Мартин Камбуров ще се завърне в отбора. Вашето мнение?
– Съжалявам, че повечето от разговорите преминават през тази тема. Реално този въпрос не трябва да го задавате към мен. Не съм човекът, който му каза да напусне. Той сам е решил. Всички знаят какво се случи. Още преди първия мач Камбуров обяви, че няма да играе. Нещата трябва да се разрешат между него и Крушарски. При един разговор между тях нещата могат да се оправят.

– Продължавате да играете без централен нападател. Има ли светлина да привлечете такъв?
– Проблемът е труден за разрешаване. Класните играчи на този пост вече имат отбори. В България е трудно да се намери подобен футболист на този етап от сезона. Не искам да обиждам останалите момчета. Моето желание е да бъде българин. Ще вземем на проби 2-ма – 3-ма футболисти в близките дни. Умишлено не искам да казвам имена, защото понякога се спекулира.

– Трудна ли беше промяната в схемата на тима, която се въртеше около Мартин Камбуров?
– Доста футболисти се наложи да играят на непривични за тях постове. Ето например Пламен Крумов за пръв път в своята кариера се изяви като централен защитник. Справи се добре благодарение на своя опит. В атака гледаме да изскачаме от по-задни позиции. Не разполагаме с човек, който да бележи. Дано успеем да привлечем някой на този пост, макар да знаете, че дори и в световен план добрите нападатели са кът.

– Как приеха футболистите думите на президента Христо Крушарски, който ги определи като “банда гейове”?
– Не се е коментирало това в съблекалнята. Знаем, че нашият президент не е искал да обиди никой с тази реплика. С поведението играчите не са демонстрирали, че са засегнати. Поне аз не съм видял нещо подобно.

– Крушарски поздрави ли лично играчите след равенството с “Лудогорец”?
– Той е в чужбина. Не беше на мача. Обади се и поздрави всички. Пожела ни успех и за напред. Благодари на момчетата, че се хвърлиха. Наблюдавал е мача, а ние го чакаме да се върне.

– Какво е състоянието на Дани Кики, който се контузи непосредствено преди мача?
– Искам още веднъж да обясня, че Дани Кики получи контузия. Не игра заради травмата, а не защото се снима с фланелката на Камбуров. Има разтежение на коляното. Ден преди мача докторът му би инжекция. Надявам се за следващия двубой да е възстановен и да участва. Всичко останало е спекулация. Можете да питате и самия него.

– Миналата година бяхте близо до Лига Европа. Сега какви цели са ви поставени от президента Крушарски?
– Нямаме конкретна цел. Трябваше да завършим наравно с “Дунав” у дома през миналия сезон, но се провалихме. Всички сме виновни за това. И треньорският екип, и футболистите. Ще използвам едно популярно треньорско клише: “Играем мач за мач”. Като състезател и треньор винаги съм имал за цел да побеждаваме. Реално ще играем за Топ 5 в първенството. С общи усилия ще го направим. Най-важното е, че колективът е добър. Искам да благодаря на феновете, които на всеки мач са с нас.

3 КОМЕНТАРИ

  1. 10
    3

    Крушарски построй баюзата в говедарци, на която се готвят много отбори от А група. Построй трибината и игрищата на Лаута. Отбора е супер и се класира в топ 5. Който може да нарече такъв човек “ясен”, значи самия той в ЯСЕН!! Доброжелатели в кавички много….

  2. 14
    4

    Босът на Локомотив Пловдив Христо Крушарски не спира да говори с езика на улицата пред медиите. Стана му навик. Повече от година слушаме глупост след глупост. Такъв речник и подобно поведение не прилягат на собственик на един от водещите клубове. Изказванията му са срамни и недопустими. Може би подхождат за маса, но не и за пред обществеността.

    Това все пак е Локомотив Пловдив, а не някаква говорилня или пивница. Още повече, когато слушаме небивалици от клубния президент. По-добре е да си изпълнява задълженията към играчите, отколкото да приказва на махленско ниво. Известно е, че футболистите чакат 7 премии от миналия сезон, 4 наема за квартири и заплатите си за месец юни. Известно е също така, че през последната половин година играчите постоянно имат просрочени вземания. Крушарски да полага повече усилия в тази посока, да създаде някакъв ред в клуба, защото това, което е в момента, не приляга на Локомотив. Не става въпрос само за честите забавяния на парите на състезателите, а и за много други организационни въпроси. На Лаута има куп неуредици, професионализмът напълно отсъства. Клубът вместо да защитава името си, предлага на обществеността все повече панаири.

    Очевидно е, че и на голяма част от привържениците вече взе да им писва от начина на управление. Доказаха го с вчерашното си обръщение:

    “В клуба цари пълна аматьорщина, а поредните закани на президента Христо Крушарски, че ще въведе ред, вече наистина никой не приема на сериозно, защото хаосът видно става все по-голям. Всичко това се допълва с нелепите приказки, че “ще играе сопа”, написаха вчера фенове на Локо. И са напълно прави. Положението вече става гротескно. Крайно време е Крушарски да разбере, че това е Локомотив Пловдив, един от символите на българския футбол, а не някаква селска история.

    Черно-бялата общност се напати на президенти през последните 25 години. Една дузина се изредиха и с едно-две изключения всички бяха катастрофа.

    Крушарски вече е ясен – по приказките го разпознаха.

    Росен Ангелов/Тема Спорт

  3. 8
    1

    Това е интервюто на Войнов след мача в Разград, което бе излъчено по Диема!
    “Странно”, защо чак сега е публикувано?
    Та снощи имаше един друг мач в Коматево, където се случиха куп зрелищни и скандални събития, а отбора на домакините беше унижен от гостуващия такъв!?
    Ясно е, че с това се цели потулване на резила преди важния мач в четвъртък, но защо форума в случая не е заключен, а вчера след пародията в Коматево беше?
    Риторичен въпрос!

Коментарите са затворени