Бившият национал на България Димитър Бербатов обвини Българския футболен съюз (БФС) в провеждане на таен Изпълком по най-непрозрачния начин, криейки се от медии и от обществеността.

Димитър Бербатов твърди, че ръководството не работи в името на своите членове, а в интерес да брани Борислав Михайлов от клубовете, изразили ясна воля за неговата смяна.

Димитър Бербатов и екипа му са на мнение, че БФС се управлява с тоталитарни и репресивни мерки в стил БКП.

Ето какво пише в изявлението, публикувано в социалната мрежа „Фейсбук“ на страницата „Р-Еволюцията е тук“:

Очаквано за нас по най-непрозрачния начин БФС проведе поредния си таен Изпълком за 2022 г. На предколедното заседание, на което футболната ни централа отново се скри и от медии, и от обществеността, ясно бе показано, че ръководството не работи в името на своите членове, а в интерес да брани Борислав Михайлов от клубовете, изразили ясна воля за неговата смяна.

Някак между другото сред „решенията“ на тайния Изпълком бе вмъкнато, че „исканията на изключени футболни клубове за възстановяване на членството им в Съюза бяха оставени без разглеждане предвид вота на делегатите на по време на отчетното Общо събрание на БФС на 20 май 2022 г. по подадените от тях жалби“. Нищо, че самият Изпълнителен комитет, дирижиран от Михайлов подведе въпросните делегати. Нещо, което беше категорично потвърдено от решение на Софийски градски съд от 27 септември 2022 г., в което пише: Клубовете, явили се и участвали в конгреса на 18.03.2022 г., са възприели принципно правилната позиция за незачитане на решението на ИК от 01.03.2022 г. за отмяна на конгреса!

Напомняме, че през месец март Изпълнителният комитет на БФС незаконно прекрати членството в БФС без предизвестие на 62 от 76 клуба, участвали на конгреса на БФС през март. Според решение на съдия от Агенция по вписванията, заседанието на Изпълнителния комитет е било нелегитимно. Жалбите на изключените клубове бяха заметени по време на конгреса през месец май, като на делегатите ни им беше дадена възможност да се запознаят с фактите и аргументите на жалбоподателите и да гласуват поотделно всяка жалба, а им беше спуснато групово решение.

В решението на съда от септември се казва, че изключените клубове са имали правно основание да присъстват на конгреса през март, който не е бил отменен от БФС по надлежния ред. Точно това решение на съда мотивира изключените клубове да поискат от Изпълнителния комитет да отмени решението си и да им възстанови членството в БФС на основание нововъзникнали факти.
Вместо да разгледа исканията на клубовете в светлината на съдебното решение, Изпълнителният комитет предпочете да се скрие зад решението на конгреса от месец май, оркестрирано от ръководството на БФС с изтекъл мандат.

Решението на невписания Изпълнителен комитет да не възстанови членството на подалите жалби незаконно и несправедливо изключени клубове е поредното доказателство, че тези хора не ги интересува да развиват футбола, а само да запазят местата си в БФС. Това е ясен знак, че ги е страх от неизбежната промяна в БФС, тъй като за всички е ясно, че 62 клуба бяха изключени единствено и само защото гласуваха за Димитър Бербатов. Така се управлява БФС в момента – с тоталитарни и репресивни мерки в стил БКП.

Димитър Бербатов ще внесе предложение до Изпълнителния комитет, избран на конгреса през месец март, да възстанови членството на всички незаконно изключени клубове, веднага след като бъде вписано легитимното ръководство на БФС.

А за тези, които отказват да мислят в името на българския футбол и българските клубове, защото им е наложено да мислят само в името на един, който не признава дори директни цитати от съдебни решения, ние ще разкажем съвсем простичко и лесно как можеха да вземат решение в името на хората, които наистина правят футбола в България:

Изпълнителният комитет, който бе заставен да забърка цялата каша, на база на новите обстоятелства, цитирани директно в съдебно решение, показващи, че е взето незаконно решение за изключване на въпросните футболни клубове, взема решение за възстановяване на членството.

На следващия конгрес на БФС първа точка от дневния ред да бъде гласуване възстановяването на членството на изключените клубове и съответно да им бъде дадено правото да участват в Общото събрание.