България удари Гибралтар с 5:1 в мач от Лигата на нациите, който беше дебют за новия национален селекционер Младен Кръстаич. Футболистите на сръбския наставник показаха желание за изява и не оставиха шансове на скромния тим на гостите, особено през второто полувреме. Статистиката показва, че това е най-резултатната победа на “лъвовете” през последните почти десет години – от успеха с 6:0 над Малта през 2013 г.

Валентин Антов откри резултата с глава в 23-ата минута. Рой Чиполина обаче изравни в 26-ата. В 36-ата минута Кирил Десподов направи 2:1. В началото на втората част Радослав Кирилов завърши със силен удар добра акция на нашите за 3:1. След само 180 секунди Илиян Стефанов покачи на 4:1. Тийнейджърът Марин Петков опъна мрежата за крайното 5:1 в 81-ата минута. Срещата се игра на “Хювефарма Арена” в Разград пред около 800 зрители.

Кръстаич разположи българите в 3-5-2 и заложи на Даниел Наумов за вратар, като по този начин стражът на ЦСКА 1948 се завърна под националната рамка след малко повече от година прекъсване. В защита започнаха Петко Христов, Валентин Антов и Антон Недялков. В средата на игрището сърбинът пусна Иван Турицов, Филип Кръстев, Илия Груев, Илиян Стефанов и младата надежда на Левски Марин Петков. В атака стартираха капитанът Кирил Десподов и Радослав Кирилов.България - Гибралтар

В третата минута главният съдия от Чехия Павел Орел развесели публиката, падайки на тревата в близост до българското наказателно поле. В 11-ата минута Кирилов опита атрактивен удар към вратата на гостите, но топката излезе в аут. След пет минути дебютантът Илия Груев пробва мерника си от двайсетина метра, но отново нямаше сериозна опаност за вратаря Дейл Коулинг. Последва пропуск и на Илиян Стефанов.

В 19-ата минута група от десет на брой запалянковци в сектор “В” издигна транспарант, адресиран до “Боби”, но стюардите ги принудиха бързо да го свалят и да напуснат трибуната.

"Сини" фенове предупредиха Боби Михайлов на мача с Гибралтар

В 23-ата минута Валентин Антов зарадва публиката с гол с глава. Юношата на ЦСКА посрещна центриране отляво на Филип Кръстев и заплете топката в левия ъгъл – 1:0 и първи гол на бранителя с националния екип.

След само 180 секунди обаче гостите от Гибралтар успяха да изравнят и да се зарадват мощно – 1:1. Попадението в нашата врата реализира капитанът на “червено-белите” – 39-годишният фен на Арсенал Рой Чиполина.

В 36-ата минута пробив отдясно докара топката в краката на Илиян Стефанов, а след това тя попадна у Десподов. Звездата на Лудогорец стреля и опъна мрежата в десния ъгъл на вратата на Гибралтар – 2:1 за “лъвовете”!България - Гибралтар

Второто полувреме започна с пропуск на Кирил Десподов. Българският капитан нагласи топката на десния си крак и шутира от границата на наказателното поле, но не сполучи. Малко след това подобна съдба имаше и Антон Недялков, чийто силен удар беше блокиран от бранител на гостите.

В 52-ата минута логичното се случи – хубав пробив отдясно на Петко Христов и последвало разбъркване пред вратарското поле завърши с мощен изстрел на звездата на ЦСКА 1948 Радослав Кирилов – 3:1 за трикольорите на Младен Кръстаич!България - Гибралтар

В 55-ата минута натискът на нашите доведе до нов гол. Илиян Стефанов стреля отблизо, вратарят на Гибралтар отби, но атакуващият халф на Левски направи добавка – 4:1 за България!България - Гибралтар

В 81-ата минута точен мерник показа и тийнейджърът Марин Петков, който зарадва феновете с хубав шут в левия ъгъл на вратата на Коулинг и попадение номер 5 за “лъвовете”! Първи гол за младия футболист на Левски за “А” отбора. В последната минута на редовното време българите се разминаха с още един гол, при меле пред голлинията на хората на Хулио Рибас.

Така България записа първа победа в това издание на Лигата на нациите и събира шест точки от пет мача. Последната ни изява в турнира ще бъде в понеделник – срещу Северна Македония в Скопие.


Младен Кръстаич дебютира с победа начело на България. “Трикольорите” разбиха с 5:1 Гибралтар в мач от група “С” в Лигата на нациите, а след срещата сръбският специалист поздрави футболистите си, но добави, че селекцията ще продължи. Той допълни, че търси бързи и експлозивни състезатели.

“Радвам се за футболистите, тъй като с тази победа си осигурихме оставане в група “С”. Честитя на футболистите за хубавото представяне. Има неща от технически характер, върху които трябва да работим. Има и забележки. Ще прегледаме нещата, но най-важното е, че играчите бяха концентрирани и победиха.

Гибралтар не е мерило, но когато завършихме 1:1, се оказа, че е мерило. Сега показахме много повече. България трябва да показва такъв футбол.

Днес имаше много дебютанти, със сигурност селекцията ще продължи. Искам да мине мача със Северна Македония и ще видим как ще продължим със селекцията.

Не е нужно да откриваш топлата вода. Нужни са ни бързи и експлозивни футболисти. Търсихме такива футболисти с моя щаб и мисля, че успяхме”, каза Кръстаич.


БЪЛГАРИЯ 5:1 ГИБРАЛТАР

1:0 Валентин Антов (23)
1:1 Рой Чиполина (26)
2:1 Кирил Десподов (36)
3:1 Радослав Кирилов (52)
4:1 Илиян Стефанов (55)
5:1 Марин Петков (81)

Стартовите състави:

България: 1. Даниел Наумов, 15. Петко Христов, 23. Валентин Антов, 14. Антон Недялков, 16. Марин Петков, 20. Филип Кръстев, 22. Илиян Стефанов, 4. Илия Груев, 2. Иван Турицов, 11. Кирил Десподов, 10. Радослав Кирилов.

Гибралтар: 23. Дейл Коулинг, 14. Рой Чиполина, 22. Греъм Торийя, 20. Итън Брито, 5. Луи Анесли, 10. Лиъм Уокър, 12. Джейс Оливеро, 7. Лий Кашяро, 17. Киън Ронан, 6. Скот Уайзман, 15. Бернардо Лопес.

източник и снимки: Спортал

1 КОМЕНТАР

  1. Андрейчо, кажи нещо за качака и друфите наркомани от Италия!!!!

Коментарите са затворени