Първенството в Югоизточната Трета лига за сезон 2019/2020 ще се проведе с 19, а не с 18 отбора, потвърди пред БТА председателят на ЗС на БФС-Пловдив Димитър Енчев. Промяната се налага заради изваждането на Верея (Стара Загора) от Втора лига поради отнемане на професионалния лиценз.

Член 9 от Наредбата за първенствата и турнирите на БФС гласи, че изваждане на отбор от професионалния футбол в аматьорския не променя броя на изпадащите от третото към четвъртото ниво, разясни Енчев.

Така тимът на Свиленград запазва мястото си в Югоизточната Трета лига, а единствените изпадащи са Садово и Асеновец 2005 (Асеновград). Несебър пък изпадна по спортен път в Трета лига, което означава увеличаване на групата на 19 отбора.

Насрочено е съвещанието с представителите на Трета лига – Югоизточна група за първенството 2019/2020 г. То ще се проведе по-рано в сравнение с предишни години – на 17 юли 2019, сряда, от 11,00 часа, в хотел “ИнтелКооп” в Пловдив, ул. “Константин Нунков” 13 А. Първият кръг за новото първенство ще се проведе на 3/4 август.

На съвещанието на 17 юли 2019 г., освен тегленето на жребий за съставянето на програмата, ще се проведе и обучение на представителите на клубовете – задължително по един оторизиран от всеки клуб служител, за поддържане на клубните данни в стартиращото Електронно първенство. За първи път през този сезон Електронното първенство ще бъде въведено и за Югоизточната зона, след като през миналия сезон това се случи на Югозапад.

Спортно-техническата комисия при ЗС на БФС – Пловдив съобщава, че писмените заявки за участие в Трета лига – Югоизточна група, ще се приемат от 8 до 13 юли 2019 г. Начините за подаването им от клубовете са три: По пощата до Зонален съвет на БФС – Пловдив, 4000 Пловдив, ул. Гладстон 19; Сканирани и изпратени на и-мейла на Секретаря на ЗС на БФС-Пловдив Огнян Златков или по факса до ЗС на БФС-Пловдив на телефон 032 644 330.