Пловдивският футболен маестро Христо Бонев-Зума бележеше всякак и отвсякъде,той е един от тримата българи, вкарвали голове на две световни първенства. По този начин вестник „Меридиан мач“ коментира в специална статия изписването на легендата на Локомотив (Пловдив) и България от болницата след тежък инфаркт и операция. Зума очаква своята 70-а годишнина този петък у дома си в Пловдив.

Христо Бонев е признат в цял свят като голмайстор. Освен в тяхното изработване с прецизни пасове, той блестеше и при отбелязването им. В цели 10 сезона от кариерата си той беше най-резултатният играч на Локомотив (Пловдив).

От началото в първенствата, в които е играл с черно-бялата бланелка, Христо Бонев не е водещ голмайстор само в четири сезона. За тези, които не са го гледали, е задължително да знаят, че той е съпоставим с играчи като Платини, Зидан, Ривалдо, Кака, Антоан Гризман… Много по-елегантен от Рууни, но не по-малко внушителен и със същото влияние на терена, както в най-добрите години на англичанина.

По-старите фенове ще ни простят аналогията, неотчитаща детайлно промените в еволюцията на футбола, но и за днешнтите деца трябва да стане ясно каква фундаменталрна фигура е пловдивският футболен маестро.

Освен красиви, Зума има и много важни голове. Като започнем от такива, които са осигурявали сребърни или бранзови медали за тима му, минем през такива, които са разплаквали софийските грандове като Левски и ЦСКА и стигнем до спечелването на единствения трофей с Локомотив в кариерата му на футболист – Купата на Съветската армия през 1983 година. Тогава завърналият се от Гърция Бонев вдига като капитан сребърно-кристалната купа след победа на финала срещу Черноморец с 3:1. Интересното е, че по онова време и двата отбора са част от Южната „Б“ група.

През 1968 година негов гол срещу ЦСКА отдалечава сериозно „червените“ от шампионската титла, а през 1971 година срещу същия съперник направо класира отбора си за европейските клубни турнири.

Допринася с два гола за две исторически победи над градския враг Ботев – с 4:1 през 1971 година и със 7:3 три години по-късно. Бонев осигурява бронзовите медали за Локомотив след като решава мача в Стара Загора срещу Берое – 0:2 за „черно-белите“.

Наказвал е неколкократно и Левски, като върховата му изява е на 20 май 1973 година – 2:1 за „черно-белите“ след два гола на Зума. Те трасират пътя на отбора му до сребърните медали. Това е и най-успешният сезон на клуба до този момент.

Бовен има безценни голове за националния отбор. Той е един от тримата българи с попадения на две световни първенства – заедно с Георги Аспарухов и Наско Сираков. Бележи ги през 1970 година срещу Перу и през 1974 година срещу Уругвай. Допринася много и за класирането ни на двете световни първенства, като и в двата цикъла е водещ голмайстор в квалификациите.

5 КОМЕНТАРИ

  1. Жив и Здрав още 70 години напук на жълтите душ мани.

  2. 3
    3

    за юбилея ше му подарим едни гуменки, стига ги е сънувал тия ботевски гуменки.

    • 1
      2

      Подари си един черно бял Уйййй да та еййва пидал;))))

  3. 5
    2

    НАЙ ВЕЛИКИЯ,ДА СИ ЖИВ И ЗДРАВ ,БАТЕ ИЦО!!!

Коментарите са затворени