Бизнесменът Христо Крушарски и неговият екип показаха програмата си за развитието на детско-юношеския и аматьорския футбол в България във връзка с предстоящия конгрес на БФС.

Както е известно, собственикът на Локомотив Пловдив е претендент за президентското кресло във футболния съюз. Голямата битка за заместник на подалия оставка Борислав Михайлов ще се състои на 15 март.

Ето програмата, която ще бъде пусната за обсъждане сред футболните клубове.

„Това не е разработеният вариант. Имаме и такъв, който ще обявим, ако спечелим конгреса“, заяви Крушарски.

Той обяви и доста интересна новина: „Ако обаче загубим спора за футболния трон, ще предоставим подробната ни програма на победителя, т.е. – на новия президент на БФС. Защо не? Нали всички трябва да работим заедно за родния футбол!“.

Програма за развитие на детско-юношеския и аматьорския футбол в България

Програма за развитие на детско-юношеския футбол

Развитие на инфраструктурата на отборите. -Работа с държавата,ММС и общините за изграждане на футболни терени. -Кандидатстване по програми на ФИФА и УЕФА -Създаване на отдел,който да подпомага клубовете в изготвянето на програмите и проектите. -Привличане на спонсори за изграждането на терените. Идея игрището да се казва на името на спонсора.

Обучение на треньорите в ДЮШ на високо ниво. -Промяна на обучението на треньорите в треньорската школа. *Повече лектори от Европа, повече обучения на треньорите в развити клубове в Европа. *Изпращане в чужбина на най-перспективните треньори на обучение всяка година за сметка на БФС. *Обучение на треньорите в школата на единна методология създадена от БФС. *Създаване и обучение на групи с кондиционни треньори. *Наблюдение на тренировъчния процес в ДЮШ на специалисти от чужбина, които да дадат своите оценки и насоки за развитие.

Създаване на единна методология от чуждестранни и български специалисти. -Назначаване на главен методист към БФС, който е работил на високо ниво в чужбина. -Създаване на екип от методисти към БФС, който ще бъдат ръководени от главния методист в БФС и ще бъдат контролен орган на тренировъчния процес в школите. -Всички професионални клубове ще бъдат задължени да изпълняват методиката, като за това ще бъдат възнаграждавани финансово от БФС. -Създаване на платформа ,която ще улесни въвеждането на методиката и където треньорите ще имат за задача да попълват тренировъчния си процес ,развитието на състезателите си, анализ на играчите и отборите си и др. Всичко това ще бъде контролирано от контролен орган създаден от БФС. -Обучение на методисти в треньорската школа към БФС. -Задължителен щат за методист в ДЮШ за професионалните клубове.

Тренировъчни компенсации за преминаването на състезателите от един клуб в друг клуб. -Да се започва компенсирането на клубовете от навършилите 12 години. -Да се заплаща на момента, в който състезателя премине в друг клуб, а не както е сега, когато играча навърши 18 години и подпише първи професионален договор. Това се отнася за талантливите състезатели ,а тези които искат да сменят клуба си, защото не получават достатъчно игрово време ще могат да го направят без компенсация ако не са започвали, като титуляри в 50% от срещите. Това лесно може да се следи от информационната система на БФС.

Футбол в училище. -Два или три пъти седмично треньори да тренират деца от 1ви до 4ти клас след учебно време. На тези треньори да им бъде сведена техническа методика за обучение.

6.Футбол в детските градини. -Да бъдат допуснати повече клубове да тренират деца в детските градини, където децата да се възпитават в любов към футбола.

7.Всеки отбор в А група, задължително да има втори отбор във В или Б група. -Тези отбори да не могат да изпадат от В група и да могат да се вкарват административно във В група.

-Всеки състезател от втория отбор да може да участва в мачовете на първия отбор, дори да няма професионален договор.(другия вариант е минимум 5 състезатели от втория отбор извън юношеска възраст да имат професионални договори с клуба)

8.Категоризация на клубовете. -Въвеждането на ясни критерии за категоризацията на клубовете.

9.Създаване на два центъра за развитие на млади таланти- западен и източен в градовете София и Сливен. -Веднъж в месеца най-добрите и заслужили състезатели от U14,U15,U16,U17 за по 5 дни да се събират на лагер-сборове.

10.Създаване на етичен кодекс за ръководители, треньори и родители, в който да се изготвят правилници за поведение и преди всеки сезон да се разписват от всеки.

11.Система която да финансира клубовете, който налагат млади състезатели до 21 години в първия отбор. -Колкото по-малък на години е състезателя и колкото повече игрово време има, клуба ще получава повече средства от БФС. Средствата се получават в седмицата след мача.

12.Промяна на правилника за използване на състезатели от ДЮШ в първия и втория отбор.

-Състезател от ДЮШ,който е играл в официална среща за първенство в ДЮФ да има право на следващия или по-следващия ден да вземе участие в официална среща на първия или втория отбор.(Пример играч Х играе 45 минути в официална среща за първенство в U17 да може на следващия или по-следващия ден да играе за първия отбор максимум 45 минути).Това също се отнася и ако мача на втория отбор е преди този на първия отбор. -Това правило се отнася и за всички първенствата в ДЮФ.

13.Структура на първенствата в ДЮФ: -(смяна на правилата във всички възрасти)

U7 и U8-градски турнири организирани от БФС за футбол 3,4 или 5 U9-първенство за футбол 5 U10-първенство за футбол 7 U11-първенство за футбол 8 U12-първенство за футбол 9 U13-първенство за футбол 9 или футбол 11 на умален терен U14-първенство за футбол 11 U15-първенство за футбол 11-Елитна юношеска група U16-първенство за футбол 11-Елитна юношеска група U17-първенство за футбол 11-Елитна юношеска група U18-първенство за футбол 11-Елитна юношеска група(клубовете решават дали да участват в U18 или директно от U17 ще влизат във вторите отбори. Клубовете може и да участват в зонално първенство за юноши-старша възраст на тази възраст)

U18-U21-първенство за футбол 11-Втори отбор

Аматьорски футбол

,,В” групите да станат трамплин за млади футболисти, които не са успели да влезнат в професионалния футбол след края на обучението си в ДЮШ.5 млади футболисти до 23 години да започват титуляри срещите за първенство(другата ни идея е 2ма от тях да са до 21 години).

-Всеки от тези футболисти, който излезе от игра да бъде заменен от футболист на същата възраст до 23 години, така че в групата за мача ще има 10 млади играчи до 23 години и 10 опитни играчи на по-голяма възраст.

-Запазване на възрастта на състезателите във вторите отбори на професионалните клубове до 21 години, като отборите ще имат право да картотекират и трима по-големи състезатели до 23 години.

-Официалните срещи на вторите отбори на професионалните клубове, които играят във ,,В” и ,,Б” група да бъдат след срещите на първия отбор за да могат играчите, които не са участвали в срещата на първия отбор или имат малко игрово време да могат да вземат участие в мача на втория отбор следващия ден или в мач за първенство на ДЮФ ако състезателя е по-малък.

-Състезатели от вторите отбори на професионалните клубове, които играят във ,,В” и ,,Б” група и имат игрово време едно полувреме или по-малко от едно полувреме в мача на първия отбор да могат да вземат участие във мача на втория отбор следващия ден.

-Забрана да играят чуждестранни футболисти във ,,В” и ,,Б” група, както и във вторите отбори.

27 КОМЕНТАРИ

 1. ПРАИЛНУ ГУВОРИ ЗА ЧУЗДИНЦИТИ НА СЕКИ РЕД!! ДА ИДВЪТ НАШТИ АНАДОЛСКИ БЛАГУДЕТИЛИ ЗЕКИ БЕИ И ЛИВЕНТ АГА И ДА ИМИНУВЪМИ КАШОНЯ НА ТЯФНУ ИМИ!!! САМУ ТЕ ША СДЪРПЪТ ПАРОВОЗА УТ ГУВ НЪТА!!:))) ПУФТЪ ПАФТА!:))

 2. 2
  6

  Освен трите купи и среброто, при Крушарски Димитър Илиев стана ДВА пъти футболист номер едно на България.

  Освен ВСИЧКИ ВЪН и Махайте се , при Зингаревич Тодор Неделев бе изгонен като куче и плачеше пред феновете от болка.

  • 8
   1

   Качва ви на дедовия и с ракета обратно в Кюстендил.Мизерник.

  • 5
   1

   Димитър Илиев стана футболист номер едно без нито един мач в националния отбор. Затова му казват Митко Водоноската, защото носеше вода на играчите

 3. 7
  1

  Ъ-ъ-ъ бат круши им чи програмътъ с мъстикътъ жа я обявиш ли че взех да изтрезнявам малко?
  Самуууу локумутифвф

  • Ааа Чаво, вече съм на програма с гинко билоба!

 4. 6
  2

  Ако загубим ще работим с победителя.Дупедавщина заради интереси.Подвластни всекиму,всякога.Който ни клати той ни е тати.

 5. 4
  7

  Зингата предложи клубовете да имат право на 20 чужденци извън европейския съюз. Зингата е докарал до просешка тояга всеки отбор, който е водил. После Крушарски бил клоун с три купи???? Този клоун уволни Белия с Петичка. Ако Крушарски е клоун, то Зингаревич е слуга на клоун. Само факти!!!

  • Разпродава се Локото и им бие шута на останалите в гейбандата

  • 9
   5

   Крушарски не само е клоун, но и алкохолик, и див селянин, с което той всеки път се хвали. Успя да измоли няколко купи от мафията, тъй като има връзки с нея. Предстои му да фалира Локото и да не стане президент на БФС, след което изпада от историята.

  • 7
   4

   Факти.Измислена история,измислени фенове.Нашата история се предава от поколение на поколение.Вашата я учите и създавате в интернет.Циганска работа.

   • 1
    6

    Анонимна,жълта курво,вие преселниците от харманлийските села ,в последствие се сдружихте интимно със столипиновските мангали,нямате право на глас в нашия град!Вашата не доказана история създадена от измислено 12 годишно момче 1912 или 1918-а година и приключила 2010 ,което е краят на съществуването ви!Ще е хубаво да си стоите на курвинските си задници мирно ,ако не можете да бягате бързо!

 6. 11
  1

  Баста.До тук с клоуните и алкохолиците.Нямат място в спорта.

 7. 11
  2

  Бай Крушаре здраво си е повярвал! Така става като смесваш домашна ракия с редбул.

 8. 11
  3

  Този алкохолизиран клоун чу за футбола и печалбите от него,чрез малък Тошко.Направи стадиона в Говедарци чрез пари от бфс,за да привлича национални гарнитури от юношиестките формации.Сега там пасат говедата на Говедарци.Прави изявления пиян и е нормално да става за смях.

  • 8
   1

   Качва ви на дедовия и с ракета обратно в Кюстендил.Мизерник.

   • 2
    4

    Тихо ве сопотски , който е създаден през 2010та

 9. 12
  1

  Аз само не разбрах бомбата каква е 😂😂😂

  • 11
   1

   Разпродава се Локото и им бие шута на останалите в гейбандата

     • 1
      4

      Всички жълТУРЦИ при Тоско ! Ей заради такива изказвания ви измират хората като мишки! Челсито, Челото , Тоско все млади момчета ! Пожелавайте още смърт да ви еба майката умряла жълТУРСКА

Коментарите са затворени