Спортист Своге записа изключително ценен успех в борбата си за промоция в елита на българския футбол и победи Марица Пловдив с 2:0 при домакинството си от 30-ия кръг на Втора лига. И двата гола за „шоколадите“ паднаха през първото полувреме, след като Георги Николов наказа груба грешка на съперника, а малко след това Илия Русинов удвои актива за Спортист.

Трите точки останаха за домакините, но гостите направиха редица пропуски спрямо вратата на Величков, но в крайна сметка отборът не вкара гол при визитата си.

Така тимът вече има 47 точки и е на четвъртото място с 47 точки, докато Марица остана шести с три по-малко.

Срещата започна със спасяване на Мартин Величков, който отрази удар отляво с вещина. В 13-ата минута Споритст Своге откри резултата чрез нападателя Георги Николов. Саломон Джеймс овладя топката в наказателното поле и изключително причудливо пусна към съперника Николов, който нямаше как да сбърка – 1:0 за Спортист.

В 22-ата удар на Симеон Вешев отдясно отиде аут. Осем след това Веселин Марчев отправи много силен удар отляво, но и той не беше достатъчно точен, за да накара Величков да прави спасяване. В 37-ата минута Николов беше фаулиран в наказателното поле на Марица, след като Йордан Пейчинов изрита нападателя и реферът посочи бялата точка.

Зад топката застана Илия Русинов, който не пропусна да се разпише от дузпата – 2:0.

В самия край на първото полувреме Марица имаше шанс чрез Вешев да намали пасива си, но Величков направи супер спасяване в тази ситуация. В 54-ата минута Валери Домовчийски отправи удар отдясно към вратата на СПортист, но малко не достигна на Станислав Маламов да дозасече във вратата на “шоколадите”.

В 56-ата минута удар на Георги Николов от средна дистанция рикошира леко в бранител на Марица, но Илия Николов се справи с шута. Постепенно темпото намали, а в последната минута на редовното време Веселин Марчев опита да преодолее Величков с атрактивен ножичен удар, но стражът на Спортист показа много добра намеса.

В добавеното време на срещата Георги Филипов засече добре топката след центриране с глава, но топката се отби в напречната греда на Своге