На пресконференцията след мача Ботев – Лудогорец старши-треньорът на канарчетата Бруно Балтазар бе запитан от репортер на PlovdivDerby.com конкретен въпрос за школата и юношите на клуба. А именно: Каква е оценката му за работата на школата в последните няколко години, след като според него има дупка в поколенията и настоящото, което играе в Ботев II няма футболисти, които да са готови за Първа лига. Бруно няколко пъти се опита да не отговори конкретно на въпроса, а да шикалкави с клишета от сорта на: “Ами имаме едно момче на 14, как се казваше…, а Максимилиан, той има талант, даже тренира с мъжете, но как да го пусна в такъв мач, който може да убие развитието му…”  Преди откриването на Колежа, отново след въпрос на PlovdivDerby.com собственикът на клуба Зингаревич заяви, че за последните 2 години е похарчил 2 милиона евро за школата и базата.

Какво излиза? 2 милиона евро за младите през последните 2 години, и по-точно, не за тях, а за тези които ги подготвят – треньори, шефове на школи и методисти, и след тези 2 милиона евро дупка в поколенията. Дали има дупка в поколенията или натискането на определени играчи, водената политика и други фактори изгониха от жълто-черните сумати момчетата многократни шампиони в юношеските си години, ще разискваме в последващ материал. Но ако приемем, че никой треньор не би се отказал от добър подрастващ футболист и никой собственик не би попречил на развитието на добър подрастващ футболист, защото от него би изкарал добри пари, то къде е проблема?

Възхваляващи материали за школа на Ботев Пд сме чели десетки през последните години, но факта е един. В първия тим на канарчетата няма ни един от тази школа. Единствено Работов се появява като име на резервната скамейка и до там. И това, докато връстникът му от ЦСКА Християн Петров /юноша на Локо Пд/ вече стигна до мъжкия национален отбор. А двамата вървяха рамо до рамо в развитието си и през юношеските национални гарнитури. И на двамата бе преписвано едно и също бъдеще, а именно, че ще бъдат новата централна двойка защитници на националния отбор, за дълги години напред.

Кой изкопа дупката в поколенията в жълто-черния клуб? Кой с работата си или по-скоро с невъзможността си да работи правилно прави разликата в развитието на играчите като Петров и Работов например. Кой и за какво похарчи 2 000 000 евро и къде са резултати от тези пари?

И едно уточнение. Онзи ден Ботев Пловдив в официалния си сайт гордо съобщиха, че U19 са станали шампиони в регионалната група. За да е ясно, регионалната група няма нищо общо с Елитната до 19 години. И още нещо! Отборът и треньорът, които спечелиха това отличие /за втора поредна година/ бяха привлечени от Марково. Да точно така! Даниел Спасов пристигна с цял отбор юношки от Марково, за да запълни дупката в школата, която остана след създаването на Ботев II.

Какво се случи последните 2 години в Ботев II?
Защо всичко живо, на което се преписваше някакво бъдеще, е преотстъпено в други отбори?
Кои са хората, които получаваха заплати, за да захранват първия отбор с юноши?
Колко е голяма дупката в настоящото поколение?
Какво е мнението на работещите в школата за обявеното за неставащо поколение юноши?

На тези и на още много въпроси ще търсим отговори!

12 КОМЕНТАРИ

  1. След като Пеевски и неговият началник изгониха в Белград човека който направи толкова много за Ботев ,от школата ви остана само построеното за жалост!

  2. 4
    1

    С Дъндиту толковааа! С него стигнахте дъното! Интересно кой го назначи в Ботев. Голям срам ботевистиии!

  3. 17
    1

    Аматьора Балтазар ли трябваше да го каже на пресконференцията, че да се “повдигне” тази тема?
    Ами ако не беше го казал ?
    Пак ли щеше всичко да си продължи по старому ?
    За да не “извади” школата нито един футболист вече дълги години , вече ДЪЛГИ ГОДИНИ в нея не се работи както трябва!
    Или по-точно се работи, но ето как :
    Школата от години НЯМА :
    1.Енергичен и съвременен директор с модерна визия който не го интересуват финансовите възможности на родителите а футболните качества на юношите!
    2. Селекционери които наистина работят и то за “Ботев” а не за себе си и които не “селектират” юноши с оглед финансовите възможности на родителите а с оглед футболните качества на юношите!
    3. Треньори които са безпристрастни и дават шанс и игрови минути на юношите спрямо футболните им качества а не на тези които нямат футболно бъдеще , но имат бащи,майки,баби,дядовци,вуйчовци, калековци и всякакви други роднини с позиции в обществото и с високи финансови възможности!
    Директора Пачев се е обградил със странни селекционери и “послушни” треньори които от години “имитират” дейност…
    Разни бивши футболисти са се “впили” като кърлежи в школата и изпиват “кръвта” която всъщност трябва да захранва мъжкия отбор на “Ботев” !
    В школата е пълна мръсотия от години!
    Сега ли се сетихте ?
    Има дори и привърженици на “Ботев” които направиха големи мръсотии през годините, защото трябвало децата им да играят независимо от футболните им възможности!
    Сега всичко това се връща!
    Изгониха качествени треньори, избягаха и много талантливи юноши и сега останаха само “кърлежите” …
    Необходима е “пълна промяна” !
    С Пачев толкова…

    • Защо не говориш конкретно, кои са тези бивши футболисти Като си започнал,давай а не като другите с недомлъвки.За много неща си напълно прав.Чакам.

      • Трифон Пачев, Димитър Младенов, Атанас Пашев , Румен Байрев – хора които си “живуркат” и си живеят в 80-те години на миналият век.
        Някои от тях бяха отлични футболисти, но от години са в школата и резултата е виден! Не стават за тази работа!
        И покрай тях и не виреят кадърни треньори!
        Те бягат от школата а тук остават “послушковци” които за нищо не стават!
        В цялата школа има 2-3 кадърни и можещи треньори, но скоро и те ще потеглят нанякъде…
        Като добавиш и някои “големи ботевисти” като рашко който се бъркат и зад завесата правят поразии и картинката се изяснява…
        Години трябват , години здрава и правилна работа с юношите за да има и при мъжете!
        А когато с години се “отбива” номера ето го и резултата!
        Никой не им държи сметка и това е а трябва след като резултатите са нулеви.
        Всеки гледа само стадиона.
        И сега кой ще играе ?

  4. 6
    2

    Кучето е заровено в циганската махала на село Паничери! Който разбрал-разбрал! За неразбралите ще дам още един жокер-“Главния Целувач на отбора”.

    • 8
      2

      Само за един се сещам от Паничери. Преди имаше един от Белащица. После и един от Войсил. Егати селската история!

  5. 14

    Школата е като нива, каквото посееш сега, ще събираш на есен.
    С малката разлика че периода е 7-8 години(от 10-11 до 18)
    Добрев, Шопов и Ники Илиев, бяха резултат на инвестициите на Цв. Василев.
    Сега берем плодовете на Самуилов и сие
    А резултата от 2та милиона дадени от Зинги ще го видим към 2030.

  6. 14
    0

    Страшна грешка и почти “публична екзекуция” на тия деца. Българската Б група, не е за млади футболисти! Неграмотно, тъпо и безперспективно решение!

    • Да, наще лигльовци трябва да си ги държим вкъщи и да не си показват носа на вън.
      Е тва цигане Уме вкарваше хетрик в “трудната” Б група преди да го дръпнат при мъжете, само искам да ти кажа, а той също е пълен инвалид. Смятай другите кви са.

      • 3
        1

        Днес в Пловдив се самоуби 13 годишен! Не съм на себе си! Не знам колко са лигльовци, но къде сгрешихме ние, които ги възпитаваме.

Коментарите са затворени