23 години, толкова изминаха откакто Марица Пловдив за последно игра в елита, А група. През сезон 1996/97 кършиякалии завършиха 14-и и по тогавашните правила изпаднаха. В редиците им обаче личаха имената на Георги Георгиев-Гецата, Марин Бакалов, Красимир Чомаков, Асен Николов, Сашо Александров-Кривия, Николай Киров-Белия на вратата, Запрян Раков. Отбор, който събираше по 10 000 зрители и можеше много повече, но в края на кампанията се озова сред тимовете, които се простиха с елитния си статут.

В събота Марица, който кара 33-тия си сезон във втория ни ешелон, победи Монтана с 1:0 на стадион „Огоста“ и възроди тези 23-годишни спомени у своите фенове. Жълто-сините са седми, но са само на 4 точки от дирктната промоция и на 3 от баража.

Първоначално никой не бе слагал маричани в сметките за елита, но сега аритметиката показва, че те са изключително близо до тази цел, 6 кръга преди края на кампанията.

„Постигнахме заслужена победа в Монтана, на негостоприемен стадион и срещу корав домакин. Играхме добре. Ще се борим за участие на баража за Първа лига, а може и за директна промоция. Разликата е малка, но има още доста мачове до края – 6 кръга. Групата е доста равностойна. Всеки може да бие всеки. Два успеха те качават горе, две загуби те свалят долу. Като изключим втория отбор на ЦСКА 1948 и Етър всички останали тимове са равностойни“, коментира пред „Тема Спорт“ лидерът на Марица Валери Домовчийски.

„Монтана също има желание да атакува елита. Те имат всички необходими условия, но според мен ще им е доста трудно. Има какво да се желае откъм игра при тях. Освен Етър друг отбор не виждам да е готов за Първа лига, да изпъква. Ние нямаме стадион за там, но, ако влезем ще го мислим“, добавя Домо. В състава на пловдивчани обаче има куп играчи със солиден опит в групата на майсторите – Марчев, Маламов, Петър Атанасов и др.

Ако се стигне до промоция за Марица тимът най-вероятно ще домакинства на базата на Ботев Пловдив в Коматево, посочва медията. Както е известно, стадионът там има лиценз за елита.

Валери не скри задоволството си от откриването на новия стадион на канарчетата. „Колежа“ вече изглежда европейки. Той игра в кариерата си и за Левски, и за жълто-черните.

„Не можах да гледам мача, защото пътувахме, но после видях репортаж. Като се направят още 3-4 нови стадиона и нивото на футбола у нас ще се вдигне, сигурен съм. Атмосферата беше невероятна“, коментира още 36-годишният Домовчийски.

Относно финансирането във Втора лига той добави: „Всичко е наред при нас. Засега нещата са добре. Имаме сплав от опитни футболисти, млади и треньор, който вече доста време работи с нас“.

Именно младият наставник Николай Димитров-Ноко е в основата на възхода на кършиякали. 32-годишният бивш защитник на Ботев Пд, Хасково, Черноморец Бургас и Сливен пое жълто-сините през 2020 година, като още в първия си сезон спечели първото място в Югоизточната Трета лига.

Впрочем Марица бе възстановен през 2011 година след обединение с Раковски 2011 и започна на чисто от най-ниското ниво – Б ОФГ Пловдив. 12 години по-късно кършиякали мечтаят за пето участие в елита след 1967/68 – 16 място, 1969/70 – 14 място, 1970/71 – 16 място и 1996/97 – 14 място.

2 КОМЕНТАРИ

  1. 23 години? Сякаш беше вчера! Успех на “Марица”!

Коментарите са затворени