Родната Първа лига е сред десетте първенства в света, където се изпускат най-много дузпи, разкриха от швейцарската футболна обсерватория след проведено проучване. Изследването засяга 75 различни първенства. Иначе и последният кръг в елита показа, че при нас 11-метровият удар е проблемен, след като Димитър Илиев и Ивелин Попов пропуснаха много важни дузпи, съответно за Локо Пловдив и Левски.

В нашия елит се вкарват 74,7% от отсъдените удари, докато най-зле в това отношение са изпълнителите в ЮАР с едва 71,4% реализация. Само четири са европейските първенства, в които дузпаджиите са по-неточни – Казахстан, Словакия, Португалия и втората дивизия на Швеция.

На другия полюс са изпълнителите в елита на Франция, които вкарват 82,2% от отсъдените удари, като толкова имат и в Катар.

Обсерваторията проследява и друг много интересен критерий — на колко минути се отсъжда 11-метров удар. Най-рядко се дават във втората дивизия на Япония – на 613 минути, почти по една на 7 мача. На второ място е елитът на източно азиатската страна, третото място по малко дузпи е за английския Чемпиъншип – на 434 минути. Петицата се допълва от Лига 1 и Лига 2 на Англия.

Най-често пък се дават 11-метрови удари в шампионата на Египет – на 172 минути. На второ място е първенството, в което играе Кристиано Роналдо — Саудитска Арабия, а на трето е руската Висша лига. Петицата се допълва от шампионатите на Мароко и ОАЕ.

Първа лига е сред първенствата, в които сравнително рядко се дават 11-метрови удари — на 301 минути.

“Мач Телеграф”