Момчил Цветанов може да се похвали с постижението, че е  единственият футболист, който завоюва Купата на България с четири различни отбора. Това са Литекс (2 – 2008г, 2009г), ЦСКА (2016г), Славия (2018г) и Локомотив Пловдив (2 – 2019г, 2020г). За последно той игра във второто ниво на Гърция, като преди това имаше и престой в Южна Корея. Момчил се превърна в любимец на феновете на Локомотив с мачовете, които изигра с „черно-бялата“ фланелка и спечелените две Купи, както и Суперкупата на страната. В момента Цветанов е свободен агент, след като разтрогна договора си с Анагенисис (Кардица). Ето какво сподели крилото за Sportal.bg.

Чико, здравей! Къде те намирам в момента?

Здравейте на екипа на Спортал. Намирам се вкъщи в Пловдив. Гледаме се с малкия и се учим.

За последно игра за гръцкия Анагенисис (Кардица), като наскоро прекрати своя договор с клуба. Разкажи ни как се стигна до трансфера ти в този отбор. 

С агента ми решихме да отидем в Гърция, защото мисията беше оттам да се върна обратно в Корея, където много ми допадна първенството и начинът на живот. Лятото бях постигнал договорка с отбора на Берое, за което им благодаря, че ме изчакаха. Ако не си бях намерил отбор извън граница, щях да им помогна.

Какво е нивото във Второ ниво в Гърция?

Нивото е почти същото като на отборите от долната половина на таблицата на нашата Първа лига. Всички отбори залагат на много единоборства и статични положения. Изключително много наблягат на това.

Откъм материална база по-напред ли са гърците в сравнение с нас?

Да ви кажа честно, откъм база и организация не сме въобще по-назад от тях. Даже в някои отношения сме в пъти по-организирани и точни.

Преди това игра в Южна Корея. Как оценяваш престоя си там?

Престоят ми в Южна Корея беше за мен изключително силен. Мисията, която имаше отборът, когато отидох, беше да се спаси и това и направихме. Изиграх от 20 мача 19 пълни, 2 пъти бях в отбора на кръга и един път ме избраха за MVP в най-решителния ни мач (плейоф за оставане). Доволен съм от това, което постигнах с Гангвон.

След като прекрати договора си в Южна Корея, ти отново бе свободен агент и името ти беше свързвано с няколко български клуба. Защо не се стигна до оставането ти в България? 

Агентът ми имаше план. Единствено бях дал дума на Берое, иначе доста отбори се свързаха лично с мен, но им обясних, че искам да отида отново навън.

Сега какво предстои пред теб? Имаш ли вече предложения за завръщане в нашето първенство?

Ще изчакам още малко време, защото в някои държави зимните трансферни прозорци са отворени до по-късно. Не мога обаче да чакам и до безкрай. Вече и аз искам да започна с някой отбор нормален процес на работа, защото колкото и да се подготвяш сам и да си дисциплиниран, никога не е достатъчно. Не е като да се подготвяш със съотборници.

Ти се превърна в легенда на Локомотив (Пловдив) със спечелените две купи на страната, както и Суперкупа. Следиш ли още мачовете на тима и би ли облякъл отново екипа на „черно-белите“?

Разбира се, че следя Локомотив. Направиха силен полусезон, откраднаха доста точки и заслужено са на тази позиция. Могат смело да атакуват първите три челни места. Истина е, че феновете много ме обичат и аз също ги обичам много. Все пак този шампионски отбор, който имахме, беше нещо магическо. В състава си имахме двама истински художници Георги Илиев и Димитър Илиев. На скамейката имахме много силен треньор в лицето на Бруно Акрапович, а негов помощник беше Александър Тунчев. Тези години и времена никога няма да се забравят от феновете ни. Вечно ще се говори за нас. И…Да, бих се върнал отново у дома, ако ми се обадят и бих помогнал на Локомотив с опита, който имам.

И за финал – можем ли да те наречем „Човекът купа“? Ти си единственият футболист, който завоюва отличието с четири различни отбора.

Хахаха (смее се), много приятели, близки, роднини, а дори и непознати хора ме наричат така в кръга на шегата. Но щом историята показва това, значи е така. На всички читатели пожелавам здраве и много усмивки.

Спортал

2 КОМЕНТАРИ

    • ПРЕМЕСТИЛ СИ СЕДАЛИЩЕТО ОТ КЮСТЕНДИЛ В ПЛОВДИВ:))))))))))

      ГОНИШТИЯ ВЯТЪРА ДА ИДВА ДА НЪ СПЪСЯВА!! БЕЗ НЕГУ СНЕ Ф КОНДОФРЕЙ!!!

Коментарите са затворени