Футболен клуб Ботев (Пловдив) Ботев ще направи спорта достъпен за над 400 деца в неравностойно положение в Пловдив и областта. Това ще стане с помощта на мащабна инициатива Академия “Спорт и бъдеще”, която се инициира заедно с водещата световна регулирана институция за управление на дигитални активи – Nexo, съобщиха от ПФК Ботев.

Мисията на тази инициатива е да подобри начина на живот на деца в риск от региона чрез спорт и срещи с успешни личности от света на бизнеса, високите технологии и футбола. Академията вдъхновява младежите като предоставя безплатни възможности за активен начин на живот и работа в екип заедно с професионални треньори.

Мащабната инициатива предвижда подкрепа по няколко различни посоки:

Ден на отворени врати всеки месец до края на футболния сезон (юни 2023 г.) за над 170 деца от четири социални институции в града.

Мотивиращи срещи със спортни легенди и успешни експерти от различни професионални дисциплини.

Безплатни тренировки до края на футболния сезон (юни 2023 г.) в спортно училище “Ботев Пловдив” и пълна екипировка за децата от местното учебно заведение.

Участие в откриващата церемония на мачовете на ПФК Ботев Пловдив.

Еднодневен футболен турнир, който ще отличи всички спортни таланти, станали част от Футболна Академия “Спорт и бъдеще”.

Елеонор Топалова, мениджър “Комуникации и CSR“ в Nexo, сподели: “Nexo поставя за своя мисия да подкрепи стотици български младежи в неравностойно положение от гр. Пловдив и областта с Академия “Спорт и бъдеще”. В страната всяка година близо 2000 деца остават лишени от родителска грижа, добър пример и подкрепяща среда. Екипът ни вярва, че с тази инициатива ще подпомогнем устойчиво бъдещето на младите като ги срещнем с магията на спорта”.

Герман Чистяков, изпълнителен директор на Ботев Пловдив, заяви: “Днес е важен ден за всички тук в ПФК Ботев Пловдив, тъй като обединяваме сили с толкова способен и надежден партньор. Ботев Пловдив е забележителна част от живота и културата на Пловдив и ние сме убедени, че нашият футболен клуб е нещо повече от част от спортната индустрия на града. Отдадени сме на каузата “Ботев за Пловдив” и тази кампания ще залегне като една от основните инициативи през 2023.  Готови сме да променим към по-добро не само настоящето, но и бъдещето на децата на Пловдив”.

Данни на SOS Детски селища сочат, че над 2000 деца в България остават лишени от родителска грижа всяка година, което ги поставя в риск от социално изключване. Достъпът до спорт и активният начин на живот са едни от начините за превенция на проблема, а повишаване качеството на живот на младежите в уязвими групи дава шанс за по-добро бъдеще.

2 КОМЕНТАРИ

Коментарите са затворени