Ръководството на Левски поиска официално Извънреден конгрес на БФС. Това стана ясно, след като “сините” публикуваха своята позиция на официалния си сайт. “Сините” призовават сегашното ръководство на БФС да насрочи дата за него до 20 декември. Левски се обръща и към евентуалните кандидати за бъдещ президент на футболния съюз предварително да публикуват списъка с имена за членове на Изпълкома.

Напомняме, че президентът на клуба Наско Сираков гласува за Борислав Михайлов, който е легенда на Левски, на последния конгрес на БФС преди 12 месеца, като застана зад 40-годишното си приятелство с Михайлов.

Ден по-късно легендарният нападател изрази разочарование от избора на Изпълнителен комитет на Михайлов, а преди месец клубът от стадион “Георги Аспарухов” нападна бившият страж. Това се случи след решението на Дисциплинарната комисия към БФС да накажат отбора с едни мач без публика след успеха с 2:0 над ЦСКА-София.

Капитан на столичния гранд до преди два месеца бе и синът на легендарния вратар – Николай Михайлов, който загуби титулярното си място след отпадането на Левски от Лигата на конференциите.

Ето позицията на Левски:

Българският футбол е в критично състояние. Необходими са радикални мерки за оздравяване и развитие.
Настоящото ръководство на Българския футболен съюз е пропито от зависимости и се толерират корупционни практики от най-ниско до най-високо ниво. То доказа по несъмнен начин, че не работи за развитието на футбола, а за определени футболни клубове и в собствен интерес.
Категорично се обявяваме за дълбоки структурни и кадрови реформи във футболната федерация и призоваваме настоящето ръководство на БФС до 20 декември 2022 година да обяви дата за извънреден изборен конгрес в началото на 2023 година, като същевременно прекрати омагьосания кръг от дела и обжалвания.
Призоваваме всички кандидати да оповестят предварително своя екип и Изпълнителен комитет, както и да оповестят предварително изискванията си за прозрачен и честен избор, за да признаят безусловно резултатите.
„ПФК Левски“ ще подкрепи такъв кандидат, който представи краткосрочна, средносрочна и дългосрочна програма и визия за оздравяване и развитие на футбола в България на всички нива и във всички аспекти – детско-юношески футбол, съдийство, комисии, национални отбори, комуникация с държава и общини и т.н, за изпълнението, на която е осигурен постоянен публичен контрол.

БФС реагира почти светкавично: 

Ръководството на Българския футболен съюз изразява възмущението си от днешната позиция на ПФК „Левски“.

Категорично се противопоставяме на клевети и манипулативни внушения, лишени от всякаква конкретика. Подобни обвинения можем да окачествим единствено като удобен начин за прехвърляне на проблемите от болната върху здравата глава.
Футболните клубове няма как да очакват федерацията да реши всичките им казуси, били те спортно-технически, юридически или финансови.

Българският футболен съюз няма да позволи на който и да било клуб, независимо от името и историята му, да поставя ултимативни и неаргументирани изисквания. ПФК „Левски“ и експертните му ръководители би следвало да са наясно с процедурите, описани в Устава на БФС, както и с неоспоримия факт, че „омагьосаният кръг“ от съдебни дела и обжалвания не е по вина на легитимно избраното ръководство на БФС, а точно обратното.

На Общото събрание преди половин година ПФК „Левски“ гласува за приемането на дългосрочна стратегия, която БФС изпълнява успешно, поради което приемаме днешната позиция на клуба за неприемлива и дори недостойна.