Легендата на Ботев (Пловдив) Марин Бакалов сподели очакванията си за предстоящия сблъсък между “канарите” и ЦСКА-София. Мачът е утре (19 октомври) от 18,45 часа на базата в “Коматево”. Бившият халф е на трето място във вечната ранглиста по мачове в елита след Георги Илиев и Мартин Камбуров.

Г-н Бакалов, Ботев постепенно се изкачва в класирането след кошмарния старт на сезона. Какви са основните причини за прогреса на тима?

– Да, наистина в последните седмици Ботев съумява да покаже по-добро лице. Взе точки, които са много важни за самочувствието на отбора и ще му помогнат да се стабилизира. Със сигурност треньорът Желко Копич има голяма роля за подобряването на представянето. Разбира се, ще е нужно още малко време за да видим наистина неговия почерк, идеите, които има, климата в съблекалнята, който трябва да наложи. Но е много важно, че отборът се вдигна под негово ръководство и очаквам да продължи да се изкачва в класирането, защото при всички положения мястото му не е в долната половина на таблицата.

Привличането на Елвис Ману също подейства много положително. Той е класен нападател, един от най-добрите в първенството. Вкарва, асистира, държи противниковата защита в напрежение. Да се надяваме и Тошко Неделев да съумее да се възстанови и след Нова година нивото ще е доста по-високо. В момента Ботев не разполага с футболист като него. Някой, който да поема отговорност, да придава самочувствие, да решава мачове. А и знае много добре какво е Ботев, какво значат дербитата с Локо, ЦСКА, Левски. Връзка е между отбор и публика. Достатъчно е говорено за него и определено липсва. За да върви напред всеки клуб трябва да има повече качествени футболисти. А Ману и Неделев са такива. Няма как с посредствени състезатели да търсиш високо ниво.

В последните години и в Ботев, и в ЦСКА обаче пристигнаха и редица трансферни разочарования…

– Когато има голямо текучество на футболисти, се случва да се допускат и грешки. Въпрос на политика на клуба е начинът, по който те да се минимизират. Трябва да има визия далеч преди отварянето на трансферния прозорец какви играчи за какви позиции са нужни, за да има достатъчно време да бъдат намерени най-правилните опции.

В какво моментното състояние влиза ЦСКА в мача?

– ЦСКА също се намира във възход. Макар че загубиха в Разград червените показаха много добра игра и заслужаваха да спечелят поне точка от онзи двубой. Със сигурност и поражението от Левски им се е отразило негативно. Винаги лошите резултати в най-напрегнатите мачове влияят зле на обстановката в отбора и около него. Но с продукцията, която демонстрираха срещу Лудогорец и последвалата победа над Хебър показаха, че започват да излизат от това състояние. Пък и виждаме, че всички отбори в челото на класирането бъркат, така че тези загуби все още не са фатални за крайното класиране.

Непобедими отбори няма и това се отнася и за предстоящия мач между Ботев и ЦСКА, в който очаквам и двата състава да се хвърлят за успех и да предложат шоу на публиката. Все пак традицията повелява домакинствата на Ботев срещу ЦСКА и Левски да бъдат запомнящи се. Това са едни от най-големите дербита на българския футбол и именно те най-точно показват моментните възможности и потенциала на отборите.

Вие сте участвали в това дерби и от двете страни на барикадата. Позагуби ли обаче то от своя блясък, особено с толкова чужденци в отборите?

– Ситуацията в българския футбол е коренно различна от тази, когато аз се състезавах. И ние като участници, и публиката, която е идвала на тези мачове, знаем какво представляваха дербитата тогава. Те се чакаха цяла година с голям интерес. Тогава форматът на първенството беше друг, имахме по една среща в Пловдив и София и огромен брой зрители присъстваха на тези сблъсъци. А зарядът беше наистина много голям.

Няма как да знам и не съм сигурен дали настоящите футболисти могат да усетят по същия начин тръпката от мач между Ботев и ЦСКА в Пловдив. Но със сигурност в тях ще има напрежение, защото и за двата отбора точките са много важни. Жълто-черните искат да продължат да се изкачват в класирането, а червените да останат максимално близо до върха. А и няма какво да се лъжем всеки футболист на български отбор се надява да бъде забелязан в чужбина и да отиде да играе за по-голям клуб, така че това ще е допълнителен стимул за тях.

Ако обещанията на община и строители се сбъднат, това ще е последният двубой между Ботев и ЦСКА, който се играе на базата в Коматево…

– Отдавна се надяваме и стискаме палци да се случи това нещо. Искаме го всички. И си пожелавам това наистина да е последното дерби между Ботев и ЦСКА, което да се играе в Коматево. Защото отборът губи от това нещо. И атмосферата, и зарядът са много по-различни на “Колежа”.

Интервюто е на “Тема Спорт”