Старши треньорът на представителния тим на “Марица” направи своеобразен разбор на изминалия сезон в Трета лига и определи целите през предстоящия. Той изказа и вижданията си за посоката на развитие на ДЮШ на клуба:

ЗА ИЗМИНАЛАТА ГОДИНА:

Изминалата година бе първа за мен начело на представителния тим. Смятам, че посоката, в която поехме е правилна и подхожда на клуб като “Марица”. Общо 16 юноши на клуба направиха дебют в официален мач на представителния отбор. Две момчета от миналогодишната старша възраст, набор 99, които станаха шампиони – Йордан Пейчинов и Милен Танчев, за една година се превърнаха в основни футболисти на отбора. Айкут Янъков беше привлечен с професионален договор в “Локомотив” (ГО). Джунейт Узунов и Даниел Спасов получиха конкретни оферти за професионален договор от отбор във Втора лига, но избраха да останат при нас. Почти нямаме футболист, който да не е получил предложение от водещите отбори от различните групи на Трета лига, но те избраха да продължат развитието си при нас. Този интерес от страна на различи отбори към наши футболисти е оценка на труда, който положиха тези момчета и комплимент към нас, като треньори и ръководство, че с работата си ние спомагаме за тяхното развитие и от момчета, към които е липсвал интерес те се превръщат в разпознаваеми имена дори в професионалния футбол. Изминалото първенство ще запомня с уникалния есенен полусезон. До 8 кръг не ни бяха отбелязали гол, а първото поражение дойде чак в 13 кръг. Естествено имахме и нашите слаби моменти и недостатъци и в крайна сметка това ни отреди петото място в крайното класиране. Трябва да отбележа, че изградихме отбора почти от нулата и за този кратък период момчетата изградиха рядко срещан колектив във футбола. Успяха да разберат идеите ми, да ги следват и наложат. Благодарение на тяхното старание ние като отбор имахме собствен стил и облик на игра, които прилягат на клуб с традиции като “Марица”. С оглед на изложеното по-горе, реалностите в българския футбол и в частност в Трета лига, мога да кажа, че годината за нас беше успешна.

ЗА ПРЕДСТОЯЩИЯ СЕЗОН:

Първата и най-важна цел за нас вече е изпълнена – девет юноши на “Марица” ще бъдат част от представителният отбор тази година, а в състава има общо 13 момчета, които са кадри на клуба. Надявам се те да покажат постоянство, целенасоченост, дисциплина и търпение за да се превърнат след време в основни футболисти в нашия отбор. А за това дали ще гоним промоция през новия сезон – предпочитам да не давам гръмки изявления, както отборите от черноморието правят всяка година. Реалността е такава, че те разполагат с в пъти по голям бюджет от нашия, който се осигурява от общините, но въпреки това не одобрявам модела, който прилагат там. Всяка година влизат, изпадат… На всеки полусезон поне по 6-7 нови футболиста идват и толкова от стария отбор си отиват. В България повечето отбори са зависими от фенски маси, сдружения, или ръководители с неадекватни цели, чиито виждания са всичко да се случва на всяка цена. При нас не е така. Президентът на клуба Христо Христов никога не ни е обременявал с болни амбиции и цели. Миналия сезон ние всички в съблекалнята имахме желание, опитахме се да се борим за промоция, да върнем “Марица” в професионалния футбол, а нашият президент просто ни подкрепи. Но за да не ни подценяват отборите с амбиции за промоция и за да им бъдем по-голям мотиватор ще кажа, че тази година пак ще бъде така. Ще направим всичко възможно да бъдем водещ отбор в групата и всички да се съобразяват с нас. Структурата на клуба ни е доста опростена, но за сметка на това много ефективна. Ние нямаме различни видове директори, мениджъри или консултанти. Има президент, администратор и старши треньор. Имаме ясна визия за развитието на клуба, но искаме нещата да се случват по естествен път. Затова се стараем да създадем добра вътрешноклубна организация и структура с ясни правила, които следваме, както и тренировъчен процес и атмосфера, при които един футболист да има благоприятни условия за своето развитие. Наясно съм, че във футбола и изобщо в спорта, единствения критерий за успехите на един клуб е резултатът и класирането. Въпреки това ще си позволя да дам един съвет към колегите треньори и ръководители: Развивайте идеите си на терена, развивайте футболисти, защото от постоянното преследване на купи и медали на всяка цена, превърнахме футболните мачове в битки за селска чест, а от това страда само футболът. Пожелавам успех на всички отбори в групата!

ЗА ШКОЛАТА:

Президентът на клуба Христо Христов многократно е казвал, че за него школата е основен приоритет. Въпреки проблемите с материалната база мога да кажа, че откакто той е президент на клуба школата се развива в положителна посока. Всички знаем колко време, търпение, средства и труд са нужни за да се изгради един млад футболист. Нашето голямо предимство е, че за разлика от така наречените големи пловдивски школи, които трудно внедряват млади футболисти в първия отбор, заради нивото и целите, които гонят, при нас футболистите от школата имат реален шанс за реализация в мъжкия футбол.
Прави ми впечатление, че голяма част от младите състезатели приемат шанса, който им се дава в мъжкия футбол за даденост. Те трябва да разберат, че това не е така. Това е естествен процес и всичко, което се случва трябва да е резултат от труда и усилията, които са положили те през всичките години на своето изграждане като футболист. За мен не е нужно някой да те налага изкуствено и насила. За да успееш трябва да си бил целенасочен и постоянен през всичките години на своето развитие, и когато получиш шанс за изява не можеш да си позволиш отпускане или несериозно отношение. Това е истината! Тук е моментът да кажа, че освен комплексните футболни качества, които трябва да притежава един футболист, в “Марица” имаме и други точно определени критерии, на които трябва да отговарят момчетата, които привличаме. Това са дисциплината и желанието да се развиват. Защото, както съм казвал и на играчите в съблекалнята, за да са в “Марица” са добри футболисти и имат качества, но от друга страна, за да не са в отбори от по-горните нива на футбола ни имат също и много недостатъци. Затова те трябва да използват този период при нас като етап от своето развитие. Това е причината в моята работа с младите футболисти да се фокусирам не върху преследването на резултати на всяка цена, а върху усъвършенстването на силните им страни и изчистването на недостатъците, които си личат най-вече при взимането на решения и разпознаването на ситуацията в самата игра. Естествено с това не подценявам резултатите и целите, които трябва да има всеки един отбор, защото те са важна част от изграждането на характера и манталитета на всеки един футболист. Важно е ние като треньори също да не подценяваме тренировъчния процес и да вдигаме изискванията си не само към състезателите, но и към себе си, тъй като ние също носим отговорност за това дали един талант ще се развие или не. Надявам се с общи усилия да успеем да възродим тази школа и тя да бъде същата люпилня за таланти, каквато е била винаги.

3 КОМЕНТАРИ

  1. Браво , Боре!
    Направил си много добър и реален анализ.
    Желая ти да си жив и здрав и един ден да станеш голям треньор!
    Продължавай да работиш с младите и да ги налагаш.
    Успех на теб и Марица !

  2. 2
    5

    Ква школа, кви 5 лева.
    Това са освободени състезатели от Брестник, Спартак, Ботев и Локомотив.

    • Възпитаници на Марица са носителят на „Златната топка“ Христо Стоичков, национални състезатели като Динко Дерменджиев-Чико, Георти Попов-Тумбето, Георги Георгиев-Гецата, Костадин Видолов, Петър Курдов, Красимир Чомаков, Румен Христов, Александър Александров, Асен Николов, Красимир Димитров и по-младото поколение Йордан Тодоров, Марчо Дафчев, Георги Христов и много други.

Коментарите са затворени