Текстът „Дербито и прозвището“, публикуван вчера в сайта, бе написан непосредствено преди финала за Купата на България. Поводът бе покана от списание „Нула32“ за участие в юнския брой, посветен на пловдивския футбол.

Идеята на екипа на списанието бе за равнопоставеност между двата пловдивски гранда, както и изобщо за балансираност на броя. В крайна сметка, статията бе отхвърлена с такива мотиви:
За съжаление обаче в този си вид текстът не върши работа на списанието.

Ето някои от слабите места, които открих. Съставен почти изцяло от цитати, трудно комуникира с останалата част от съдържанието и се отдалечава от целта на броя, която не беше да оценяваме или въздигаме някоя от страните, а да отпразнуваме достойнствата на клубовете ни и да ни накара да се гордеем като пловдивчани.
Не намирам стойност в извадките от пресата, защото, за разлика от твоята аргументация, те не стъпват на нищо и са твърде лесно оспорими. Както спомена, това е като да кажем голословно днес, че Локомотив е отборът на Пловдив и да го оставим във въздуха, но значи ли това, че след време твърдението ще е абсолютна истина, понеже някой някога го е написал някъде. Не съм убеден.

Проблемни са ми и моментите, в които отбелязваш, че авторите на публикациите нямат нищо общо с града ни и с Локомотив. Защо тогава да приемаме мнението им за меродавно? За мен медийното спрягане на това кой е любимият и кой е омразният отбор на Пловдив е също толкова лековато, колкото и назоваването на единият от тях за господар, но, както пишеш, само до следващия мач.

Надявам се, не ме разбираш погрешно – не бих одобрил подобен текст и с обратен знак, защото не това е стремежът на броя.“

Дотук всичко е наред – екипът на списанието решава на кого да даде трибуна и какво съдържание се вписва в концепцията на всеки отделен брой.

Само че делата показаха друго.
В юнския брой на „Нула32“ има текст, който е отрицание на критериите, заради които бе отхвърлена статията за Локомотив. Негов автор е служител на клуба Ботев и носи заглавие „Никой не може да ни отнеме любовта на хората“.

Грамадно е недоумението, че този текст е публикуван – на фона на мотивите, с които статията за Локомотив бе отхвърлена.

За познавачите на футболната история е ясно, че този текст, освен незнание, показва и обилие от несръчни манипулации спрямо читателя. Само един от примерите: „Четири години преди втората „жълто-черна“ титла, „гладиаторите“ са станали шампиони на страната в единственото в историята на България първенство, в което два клуба от един град са спорили за титлата.“

За повечето, ако не за всички футболни привърженици е ясно, че има много първенства, в които два софийски клуба са спорили за титлата. Може би авторът иска да каже, че никога два клуба от провинциален град не са спорили за титлата?

И това не е вярно – през сезон 1937/38 г. варненските Тича и Владислав водят люта битка помежду си, завършвайки на първите две места в Националната футболна дивизия. Което е елементарен факт – особено за някой, тръгнал да пише за футболна история.

И особено, ако пишещият е привърженик на клуб, който е участвал в това много специално, дебютно първенство на Националната дивизия.

Как е възможно екипът на „Нула32“ да даде място на текст, съдържащ такава азбучна неграмотност относно футболната история?!

ова обаче, което събужда най-голяма почуда, е двойният стандарт на „Нула32“ към начина на аргументиране.

Статията „Дербито и прозвището” съдържа множество автентични цитати, които имат документален характер. Това позоваване на източници приемаме като задължителен стандарт за всеки исторически текст. Конкретно в статията за Локомотив, журналистическите цитати служат като нейна документална основа. Те показват устойчивостта във времето на прозвището „любимец”, което пресата дава на клуба ни.
Сред тези цитати има особено ценни – защото са думи, изказани от някои от най-големите авторитети на българската спортна журналистика. При това за всички времена.

Например, през 1965 г. Стефан Нойков пише в отзив за мача срещу Ювентус:

„Локомотивци – любимците на спортен Пловдив – трябва да бъдат поздравени за високото си съзнание за отговорност и за пълната мобилизация на силите, с която воюваха за победата от първата до последната минута.“

(”Вечерни новини”, 11 март 1965 г.).

А Стефан Нойков започва пътя си като спортен журналист още през 1933 г., превръщайки се в едно от най-утвърдените имена на професията. Ето защо, когато през 1965 г. определя по такъв начин локомотивци – той много добре знае какво казва.
Мнението му е ценно с поне два свои аспекта: то е безпристрастно, защото Стефан Нойков няма общо с Пловдив; и второ, по-важно: това е мнение на човек, който от десетилетия, по силата на професионалните си задължения, следи българския футбол. Тоест, това е експертно мнение.

Абсолютно същото може да се каже за Спас Тодоров, който през 1968 пише в обзор на полусезона: „На елитно равнище са проявите на Бонев, Г. Василев, Паунов. След дългогодишна пауза любимците на пловдивчани отново изпълват техните сърца с радост и надежди.“ („Народен спорт”, 3 октомври 1968 г.).

Спас Тодоров по същото време е главен редактор на в-к „Футбол”. Той е сред съставителите на годишниците „Футбол“ – издания на Българската федерация по футбол, съдържащи историческа информация за клубовете.
Неговото мнение е ценно със същите два аспекта: то е безпристрастно и, още по-важно – изказано от човек, който е специалист по български футбол.
Тоест, това е експертно мнение.

Според „Нула32“ обаче, експертните мнения нямат стойност, а журналистическите цитати са неподходящи, защото „въздигат“ Локомотив.

Същевременно, списанието публикува текст на историческа тема, който обобщава за всички пловдивчани, споменавайки „безрезервна любов“ или „несекваща любов“ – ала който текст няма нито едно документално позоваване. А предлага твърдения, които, поради липса на посочени източници, пораждат неяснота: това установени и доказуеми факти ли са, или са лично мнение?
Например:
– „В годините, през които нашият клуб е изграждал своя облик, най-важни, както и сега, са били хората. Тази огромна любов, този неподправен патриотизъм и родолюбие, които предците ни са носили в сърцата си, са били и причината „Ботев“ да надскочи рамките на града и да се превърне в най-обичаната и уважавана спортна организация в Южна България, наричана неслучайно „гордостта на Тракия“.;

– „А пловдивчани доказват безрезервната си любов към своя „Ботев“ при изграждането на първия клубен стадион, когато рамо до рамо членове и привърженици на клуба, със собствени сили и средства, успяват да превърнат градското сметище в красив стадион.”;

(Информация за „Нула32”: през ноември 1925 г. Общината отпуска на Ботев парцел за игрище, като дотогава са направил свои игрища клубовете Св. Августин, Тракийска слава, Победа, Марица, Сокол, Кубрат и Атлетик.
Всички тези игрища са изградени от пловдивчани – членове и привърженици на съответните клубове.

Тракийска слава, например, купува от Общината парцел от 6700 кв. м. край Колодрума, където построява игрище. На 18 септември 1925 г. в-к „Спорт” публикува негова снимка, наричайки го „единственото в цяла Южна България по големина и уредба.”

Игрището включително разполага и с тенис корт, на който през лятото на 1925 г. Тракийска слава посреща А. С. 23 София и Черноморец Бургас.)

– „Истината е, че „Ботев” винаги е бил в градския мач. Без значение кой от множеството местни клубове е бил негов съперник през годините. И това се е дължало както на спортните успехи на „жълто-черните“, така и на несекващата любов на пловдивчани към него.“;

– „Дори през черното десетилетие в началото на 21 век нищо не е било в състояние да спре пловдивчани да обичат своите любимци. Това се доказва с футболните срещи на „Ботев” във „В” група, когато поваленият гигант, който се опитва отново да си стъпи на краката, е подкрепян от многохилядните си привърженици из всички краища на страната.”;

– „Да, купата стана черно-бяла, но любовта на хората завинаги ще остане жълто-черна.“.

Ако трябва да сме справедливи, то последното от цитираните изречения няма и как да се аргументира документално – защото касае бъдещето…
Отвъд сарказма, това само по себе си е вече абсурдно – как е възможно „Нула32“ да даде трибуна на текст, съдържащ такова спекулативно, хайде няма да кажем ясновидско изказване?!

И какво излиза?
Хора, които са сред най-изявените футболни експерти и са необвързани с Локомотив – нямат място на страниците на списанието.
А когато цитираме техните думи за Локомотив – това е „въздигане“.

Обаче друг, който не познава елементарни факти от футболната история и е клубен служител – има място на страниците на списанието.
А когато пророкува за бъдещето или изказва декларативни твърдения, обобщавайки за всички пловдивчани – това е годно за публикуване?!

Дълбоко разочароващ е този двоен стандарт от страна на „Нула32“, което списание мнозина привърженици на Локомотив уважават и четат. Именно на тях, пък и на всички останали локомотивци, сме длъжни да обясним защо в юнския брой, посветен на футбола, няма историческа статия за Локомотив.

Смятаме, че и екипът на списанието, носейки отговорност пред читателите, би следвало да предложи някакво обяснение.
Защото човек може да не е специалист по футболна история и затова да не знае, че през 1937/38 година два варненски отбора спорят за титлата.
Обаче не се изискват специални познания, още повече за интелигенти хора като създателите на списанието, та да се направи разлика между цитиране на чуждо мнение и декларативност.

Ами то, както е тръгнало с такива голословия – скоро „Нула32“ ще ни информира, че клубът Ботев е наричан от българската преса през ХХ век с прозвището „Пловдивския любимец“.
Да, глуповата шега е, но пък какво пречи – щом няма нужда да се цитират каквито и да било доказателства!…

Господа от „Нула 32“, как е възможно?!

П. С.
Всъщност, никак не е смешно.
През 2006 г. на Лаута се появи голям транспарант „Любовта е черно-бяла“, а през 2011 г. известният привърженик Илиян Джевелеков вмъкна тази локомотивска фраза, на фона на клубната емблема, във филма си „Love.net”.

През 2010 г. привържениците на Локомотив публикувахме видеоклип, засвидетелстващ признание към основателите на клуба. За музикален фон бе използвана песента на Емил Димитров „Ако си дал“, чийто рефрен гласи „Никой не може да ни отнеме любовта на хората“.

Днес прочитаме статия, озаглавена „Никой не може да ни отнеме любовта на хората“. Тя ни информира, че „любовта завинаги ще остане жълто-черна“.

Може би, но не е там въпросът: а трябваше ли да се „заема“ именно това заглавие и именно тази словесна конструкция?
И какви са гаранциите, че следващата „заемка“ няма да е историческото прозвище на Локомотив?

Всъщност, може би станахме свидетели на първата крачка: „началото на 21 век нищо не е било в състояние да спре пловдивчани да обичат своите любимци“?…

Клуб на привържениците на Локомотив Пловдив.

162 КОМЕНТАРИ

  1. 6
    14

    Комплекса наречен БОТЕВ ПЛОВДИВ ще ги тресе още поне 100 години като стар износен вагон , каквото е и името на отбора им . Няма да ги спасят никакви измислици и завинаги ще си останат черно – бели никаквици …

    • 10
      1

      Ама ви биха като шкембе в дувар на финала

  2. 5
    12

    Локото нямат фенове, така или иначе. Кво ни занимавате с отбор с изчезваща публика.

    • 19
      5

      Все Локото са ви в устите. На предишния финал за Купта, левскарите са били 30 000. По вашата логика те могат да кажат за вас, че сте отбор без публика. Но за това на вас не ви пука. Важното е да се докажете, че сте нещо повече от омразния ви Локомотив. Колкото и да се сравнявате, си оставате грандомани с провинциален манталитет.
      Ако всеки един от тези 15 000 които са били на финала, даде по 1 000 лв., това са 15 милиона. Ще имате стадион, ще имате и за какво да се гордеете, че сте толкова много. Понеже това е пълна химера, си оставате едни диви селяни, припознавайки успехите на отбора, като собствени постижения и даващи ви повод за гордост и да се изтъквате.

        • 14
          4

          Твърде селски коментар. В момента говорим за вас и какво можете да направите. Или не можете. Типично по селски отговаряш на въпроса с въпрос. Вие сте тези, които превръщате любовта в числа, аз ви предлагам да превърнете любовта в пари. И можете или да го направите, или да кажете защо не го правите, не да питате ние защо не го правим.
          Или може би както с всичко останало, чакате да видите какво ще направим ние и да го изкопирате?

          • 5
            9

            Не виждам да си задал въпрос, тъпчо. Къде е въпросът ти? И не ми стана ясно – ТИ даде ли 1000? Дал си 1000 цигански поста под статиите.

            И да ти поясня – като носещ духа на града много повече от теб – нямам нищо против селяните и не намирам, че някой да е селянин го прави нещо по-малко от мен или когото и да било другиго. Аз си правя салата точно благодарение на селяните. Да си живи и здрави!

            Виж, главен селяндур е Крушака – от него по-голям няма. Така сте вие леките моми – от наркобарони на селяндури – всичките ви бащици са долна измет, но вие си ги харесвате доакто ви държат живи.
            Нас ни измъчи Селския, ок – помогна ви да изравните баланса в мачовете, но дотам. Където е текло, пак ще тече – Пловдив е само наш!

          • 12
            3

            То остана и да имаш нещо против селяните. Нали 80 % от феновете ви са такива. Така че, носителю на духа на града много повече от мен, селянията която носиш, едва ли ти позволява да почувстваш духа на Пловдив.
            След като не можете да спечелите битките за Пловдив нито на терена нито на трибуните, остава само като едни крадливи селяни да се опитате да го присвоите. Само че, Пловдив не е кон, който всеки индианец може да открадне и вие съвсем скоро ще го разберете.

          • 4
            9

            И как изчисли 80те %, по коя точно формула? Или само ви бива да си създавате легенди и да ги повтаряте по 100 пъти, пък дано станат истина? Да, ама не.

            Каква точно селения нося? Фен съм на Ботев, а не на Локо, така ли? Ако това е селения, то Пловдив е истинско село – мнозинството пловдивчани са ботевисти.

            Да крада нещо, което е мое, а пълна безсмислица – както винаги казваме – има място и за вас в града, просто мястото е по-малко – както се полага на втори отбор. Съдба, какво да се прави…

          • 9
            2

            Отборът няма общо с провинциалния ти манталитет, по скоро критериите за избора му. Сигурно е ужасно, колкото и да се мъчиш, непрекъснато да се обясняваш, да се опитваш да се доказваш, а гадните пловдивчани винаги те разкриват.

          • 3
            4

            Забавно е как успяваш да редиш безсмислица след безсмислица – писаници, лишени от всякаква субстанция. Никаква конкретика, нищичко. Една изтъркана глупост – селяни-меляни, която обаче никого не впечатлява. Нито локомотици с повече от 2 мозъчни клетки, нито фенове на други отбори. За нас да не говорим.

            Кой те знае каква си въшка като се отдалечиш на 2м от компютъра… Да доказвам нещо пред теб? Не ме разсмивай. Ако те срещна в живота – ще те гледам от високо.

          • О, Боже, какво ще правим сега? Някакъв селски бек, щял да ме гледа от високо. Чудя се да се беся ли, вените си да режа ли, какво да правя?
            А после се чуди как съм познал, че е селянин, защото е убеден, че перфектно се прави на пловдивчанин.
            Граждани на село раждани.

    • 14

      Ама ви биха като шкембе в дувар на финала!

    • 14

      Ама ви биха като шкембе в дувар на финала

      • 2
        10

        Може и да ни биха, но веднъж завинаги се разбра кой кой е в Пловдив. Всеки 3 от 4 пловдивчани е за Ботев, локомотивците са 3 пъти по-малко.

          • 3
            5

            Толкова – няма ви. Топите се. Продадохте ли билетите за суперкупата, кой ще има повече публика?

    • 7
      2

      Този е толкова забавен.
      По хиляда пъти пише едно и също и винаги е супер смешен.
      Жълтите, какво се напъвате да се доказвате в разни безумни неща? Имате ваш фен – най-забавния човек на света. Истинска гордост.

  3. 3
    6

    Неуморния Румен Минков твори ли, твори. От двадесет различни имена громи враговете. А слънцето все още не пече толкова силно. Румене, спри се, бе! Та този малоумник е бит и е&ан едновременно от локомотивци и затова е тази злоба и плюене по Локомотив. Най – добре е да не му се обръща внимание.

    • 6
      2

      Аз пък съм много грозен и пиша само с 24 имена

  4. 10
    3

    Гледам, че се заговори по-надолу за времената на комунизма.

    Аз не следях Локото кога имат мачове – доста често бяха в Б-група и не се засичахме, но с очите си виждах как покрай казармите (днес Лев Толстой) се возеха натоварени на каруци. Не една каруца, не две – каруцИ.

    Простотията за отбор на културната общественост е родена от огромни комплекси. Цял град знае, че мангалите са фенове на Локо. Феновете на Локо не са само мангали, но мангалите са техни. За да контрират това, беше измислена горната глупост.

    Истинският първи тартор на Лаута беше не друг, а Сандокана с тъпана. Така беше.

    Както винаги, има напъни да се пренапише историята – то не бяха години, то не бяха култури, Беси (това ми е любимата приказка), КЦМ билети, 50000 на 5-хиляден стадион през 80те и срещу Берое (снимки естествено няма), кво ли не.

    Винаги, ама винаги гледат гладните буферчета в паницата на Ботев. Така е било, така и ще бъде. Показателен е фактът, че ние от тях не се интересуваме – няма измислени истории, няма нищо. Просто знаем, че и Локото е пловдивски отбор и толкова. (не става въпрос, че клубът беше закрит официално в ДВ, това е друга тема, че може чужд отбор да бъде преместен и припознат само и само да се усвоят парите от наркотици влизащи във вените не децата на България)

    • 6
      10

      Да бе, пич,не се интересувате от ЛОКОТО, а да питам аз- за това ли си гоните треньорите след загуби от нас.?Айде по-полека с изказванията и за циганите,Щото има доста документирани снимки от стадиона Ви с цели групи цигани,облечени в жълто-черно.Злобата Ви няма граници.

      • 9
        2

        Гоним си треньорите след загуби от Локото? Ако бяхме паднали от Септември щеше да е същото, нали го разбираш?

        Не съм казал, че е нямало никога цигани на нашия стадион. Даже Сандокана преди 25 години като го бяха нещо ядосали се появи с тъпана и една тумба мангали на нашия стадион веднъж-дваж – беше голям майтап. Но е неоспорим факт, че огромното мнозинство цигани са Локо. Както написах – не всички фенове на Локо са цигани, но мнозинстовото цигани са фенове на Локо. Ако не беше насилственото им гонене от потниците, щеше да ви е доста по-сериозна посещаемостта.

        Злоба няма – всичко, което съм написал е 100% истина. Просто трябва да се чете коректно. Аз знам много малко за Локото – просто не съм се интересувал. Не разбирам жлъчта и омразата, но ме дразнят лъжите и пренаписването на историята.

        • 2
          1

          Ок,да кажем,че не си запознат с Локомотив,но можеш да се поинтересуваш малко за Ботев,защото цитирайки гоненията на цигани от нашия стадион,можеш да питаш Вашите тарторчета как гониха и биеха вашите цигани от стадиона,много преди това да се случи на Лаута,което не отричам,защото си е самата истина.Но в крайна сметка,е добре нещата да се казват докрай,както са си.

          • 5
            1

            Израснал съм на стадиона – всичко ми е ясно. Това не променя отношението цигани фенове на Локо и на Ботев. Ако си над 35-40г не би имало смисъл дори да го говорим.

      • 1
        3

        Единствения треньор който сме изгонили беше Н.Митов. Белия беше изгонен от собственика и 99% от феновете застанахме зад него. Прави разлика малко от малко. Ако не ти е трудно разбира се.

        • А Вили Вуцов,когато Ви отстранихме за купата,забрави ли? Айде преди да се изказвате ,си проверявайте малко информацията.

    • 5
      3

      Точно! Като ученук когато ходих по мачове тартор на Локо беше един циганин Сандокана

    • 5
      5

      Селски , срещу Берое бяхме 44 000 влюбени в Локомотив , никога няма да усетиш това

    • Ама ви биха като шкембе в дувар на финала

  5. 7
    2

    Ние от ЛОКОТО сме цигани, лилави, крастави, миришем, още търъ пъръ мъръ, обаче сме ЕБАЧИТЕ на Ботевъ – 2011, от 15.05.19. такова ЕБАНЕ им хфълихме че още кръв серат, ито дълго ще помнят този ден. 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍

  6. 8
    8

    Няма как да си пловдивския любимец, като феновете са ти 1/4 от тези в града. /За затрудняващите се със сметките – 5 хил от 20 хил е 1/4/.
    А кой кво казал през 63-та, 32-ра и 24-та и преди априлското въстание, няма никво значение. Казали са го три пъти и вие изровихте документите да го потвърдите. Ами защото са три пъти, затова ги помните. А след мача в София никога вече журналистите от София няма да казват половината Пловдив, като се отнася за Локото. И как да го кажат или напишат, като сте 1/4.

    • 7
      7

      Селски , от коя четвърт са , Начо , Слона , Добри Тонев , Катя Паскалева , Мавро , бог да ги прости , От коя бе ?

      • 2
        3

        Селски, ама само това повтаряте! 3-4 имена на безспорно обичани пловдивчани! И … после?! За мен много по-важното е, че първо си обичаме отбора, а вие първо мразите! Оттук насетне другото губи смисъл, селски! Мачове се губят и печелят, но вашата омраза винаги ще е водеща! Сори, ама не отива на Пловдив такъв да му е любимеца. Пък вий си твърдете, каквото искате. Колкото и пъти да биете Ботев, кокото и купи да вземете, винаги ще си останете малко и “малки”, да не кажа жалки. И онези, които споменаваш със сигурност се въртят в гроба от злобата ви!

    • 7
      1

      Тъпи селски пръчки. Футбола не е математика. Точно там е очарованието на цялата игра. Точно както на терена, може по-слабия отбор да победи, по същия начин, отборът с по-малко фенове може да е по-обичаният отбор. И това, феновете на Локомотив Пловдив го показват от десетилетия. Обяснявате, че Пловдив обича Ботев: иска ви се. Пловдив обича всичките си отбори. Точно както родителите обичат всичките си деца. Освен ако вие не се окажете пак нещо по-специално и не докажете научно и с факти, че жълтите фенове които имат повече от едно дете, обичат едно от тях повече.
      Локомотив Пловдив е Пловдивският любимец, не заради математика и наука, а заради любов и емоция.
      Вместо да се опитвате да крадете нашето прозвище, вижте какво ви описва и характеризира и го приемете за нещо свое. Но, гледайте да е нещо позитивно, защото в момента най-много ви отива Пловдивските пришълци и Пловдивските лицемери.

      • 5
        6

        “Отборът с по-малко фенове може да е по-обичаният отбор”… тук логиката си тръгна.

        • 6
          3

          От теб интелекта няма как да си тръгне, просто никога не го е имало.
          Но селското лицемерие е в повече.

    • Ама ви биха като шкембе в дувар на финала

  7. 4
    2

    Хахахахаххахахаххахахахахаахаахахаахахахааххаххахаххааахахахаххахахахахаххаахахххахахахаахахахахахахаххахахахаххахахахахахаахахахахахаххахахаххахахахахахахаахахаххахаахахахаххахахахахахаахахахахахаххахахахахааъаъахахаха
    ЖАЛАК СИ АМЕБО!!

    • Ама ви биха като шкембе в дувар на финала!!!

  8. 6
    9

    Нищо ново под слънцето.
    Една статия, базирана на мненията на най-известните спортни журналисти е отхвърлена, защото въздига отбора на Локомотив Пловдив, статия писана от служител на Ботев, съдържаща ясновидски прозрения за бъдещето е публикувана. Типично за жълтурско-селския манталитет, за който никакви аргументи оспорващо тяхното величество нямат тежест.
    Точно както през годините те крадяха нашите песни, копираха хореографиите ни, сега искат да си присвоят и прозвището “Пловдивския любимец”
    Но си остават едни крадливи селяни, с върховни прояви на грандомания и нарцисизъм.
    Каквото и да правите, каквото и да говорите, сте ни ясни.

    • 5
      3

      Ами, хората искат да си продават списанието, а на цигани няма как, те просто нямат пари.

      • Ама ви биха като шкембе в дувар на финала

    • 3
      3

      Смърфове и Беси още не сме се нарекли, това си е ваш патент. Да наричаш отбора си Юве или Наполи не е плагиатство, така ли да разбирам. Кои сте все пак, железничари ли кошничари ли…кажете.

      • Ама ви биха като шкембе в дувар на финала

  9. 7
    3

    ВАРИ ГО
    ПЕЧИ ГО
    МАНГАЛА СИ Е МАНГАЛ!!!
    ЖАЛКИ АМЕБИ

  10. 9
    6

    Какво списание може да е този платен боклук? “Любовта на Пловдивчани” хехе драги ми смехурко, Пловдив не е СопотЪ 🤣

    П.С. До цялата многомилионна турска публика: Домуса е пуснал безплатни билети с транспорт за супер купата, моля обединете се и подкрепете отбора на господсря си! Разбирам че няма да ви раздават кебабчета, но веднъж преглътнете гордоста си!

    • 5
      2

      Обмислям да си взема и аз от тях. Ще видим. За сега вървя към София пеша.

  11. 6
    8

    Честит 45-ти ден от магическата ПЕТА на Ален Ожболт! Радостта не стихва, т.е. и болката не намалява… празнувайте черно-бели братя, бъдете тихи с ПЕТАТА в сърцата си кривоглави жълтокожи селяни!!!

    САМО ЛОКО…

  12. 11
    11

    Само да попитам ..ние от фен клуба и ръководството, на Ботев, където направихме фланелките за финала ..със спечелената купа, къде отидоха. Ако може някой да ми даде.. моля Ви..колекционирам ги.. едничка само искам ..на никой няма да кажа и покажа
    Ха-ха-ха..няма такъв смях с кривите… жълти глави

  13. 20
    5

    През 2019 година отборът на Локомотив Пловдив има пълното основание да празнува вековен юбилей. Все пак това са истинските наследници на Велбъжд 1919.

    Честито, съграждани!

  14. 14
    2

    Момченца на по 20-30 години, които не са живели в комунизма да говорят за него е изключително срамно и смехотворно.

    Ако смятате, че Ботев и Спартак са искали да се обединяват, или Левски и Спартак София, или Славия и Локо София, значи не сте прочели достатъчно. Те преименуваха за нула време ЦСКА на Средец, а Левски на Витоша. Провинциалните отбори по това време бяха ощетявани за сметка на столичните, взимаха им силните играчи…

    Комунистите на власт си правеха, каквото си искат и не им дремеше да обикновените хора. Добре, че това време е в историята.

    • 10
      3

      Те са щастливи като всеки глупак неосъзнаващ действителноста. Ботев беше един от малкото провинциални отбори имащ реалната възможност да съперничи на комунистическите грандове и като такъв беше контролиран, обезкървяван и ощетяван. Нашите приятелки бяха пълнеж и не носеха заплаха за хартиените грандове, затова и нямаше нужда да ги обединяват, обезкървяват, или контролират. Затова са толкоз щастливи в нищетата си. Те и десиденти могат да се изкарат горките.

      • 3
        5

        Сибила , какъв пример даваш ти на младото , незнаещо поколение с писание , изпълнено с правописни грешки и смислово неориентирано. Гледай си АФД-то и не давай акъл на чужди деца с по-умни родители от теб!

      • 4
        6

        Ако наистина малко от малко си живял в онова време и имаш памет в пилешкия си мозък, вземи кажи и кой беше отбора на партията, кой ни отмъкваше набелязани играчи изпод носа, пак чрез партията и т.н. Локото винаги е бил отбора на народа, ние бяхме онеправданите. И затова ви шибахме яко в гъзеца. Виж статистиката.

        • 8
          4

          Локо не е бил отбор на народа,а отбора на циганите и малограмотните неудачници: хамали, огняри, изкопчии и пр. аутсайдери. Имаше тук-там някой по- начетен комплексар. Вонята,която се разнасяше от отдавна некъпаните тела от далече показваше кой е сектора с феновете на Локо. А всички грамотни и читави хора бяха привърженици на най-стария български клуб

          • 2
            5

            Казах ти , не говори за начетеност и грамотност-ти , човекът с множество правописни грешки и изказ на първолак , да ме извиняват първолаците , че ги сравнявам с малоумник като теб. Чети повече, другарю старшина!

          • 2
            1

            В твоя текст преброих шест пунктуационни грешки, а изреченията ти са само две. Срамно е.

          • 1
            4

            И да броиш не можеш!Ех, другарю старшина, много си прост!

          • 1
            1

            Вместо да си траеш, продължаваш да се излагаш. Преди запетая не се слага интервал – 4 грешки. Преди и след тире се слага интервал – 2 грешки. 4 + 2 = ?

            В новия ти текст, след удивителен знак има интервал.

          • 2
            2

            Много обичам хора, които пишат „ действителноста” с едно т да се правят на умни. Та чети сега индианецо. Пунктуация се нарича система от правила за употреба на препинателни знаци( или самата съвкупност от тях). Тя отразява интонацията, паузите, които правим в потока на устната реч. Та тъпако, това за което говориш е само графичен дизайн, а мен ме боли кура дали го изпълнявам правилно, а това за което аз ти пиша са граматически правила и са задължителни. Разбра ли, сельо?

          • Сега имаш само 8 грешки.

            Това, което цитираш, не е писано от мен. Идеята ми е, че човек, който не може да пише безупречно, не трябва да съди другите.

            Не е лошо да прочетеш определението за “графичен дизайн”. Явно набързо си прочел това за “пунктуация”.

          • “Пунктуация” – и ти си от циганската интелигенция!

    • 2
      1

      Ами да ти кажа. на комунистите много повече им “дремеше за обикновените хора” отколкото на сегашните им дреме…

      • 2
        3

        Затова избиха интелигенцията с народен съд. Затова създадоха Белене. Затова изселваха хората, които мислят различно. Затова границите бяха строго пазени, за да не бягат хората на запад.

        • 2
          2

          СКОРО ША ИМА НУЖДЪ УТ ОШТИ ИДИН НАРОДИН СЪД, ШТОТ СЪ НАВЪДИ МНОГУ ИНТИЛИГЕНЦИЯ, АБИ!!!!:)))))))))))))))))) СЕГА ША ГИ СЪДЯТ ЗА ГЕНУЦИД!!!:))) САМУ УТ СТУЛЮПИНУУ НАПУСНАФА ПУЛВИНЪТА……СИГА СА В ДОРТМУНДТ!:))) ЗАТУЙ НЕМА ПУБЛИКЪ НАШИЯ ЛУБИМ КЛОАКОМУТИФФФФФФ:))))))

    • 2
      1

      АМА МНОГУ СИ ПРОЗД АБИ!!!! АМИ СЕГА ЧОРБАДЖИИТЕ НЕ ПРАВЯТ ЛИ КАКВОТО СИ ПОИСКАТ??? КОЙТО ДАВА ПАРИТЕ, ТОЙ ПОРЪЧВА МУЗИКАТА!!!!! ТОВА КОЕТО НАПРАВИХА КОМУНИСТИТЕ, СЕГА НЕ МОГАТ ДА ГО БОЯДИСАТ!!!!!!!!!!!!!! САМО ЗА 1 ДЕН И ДАДЕН ОТБОР СПИРА СЪЩЕСТВУВАНЕТО СИ, АКО ГНУСНИЯ, МАЗЕН, НАГЪЛ И КРАДЛИВ ЧОРБАДЖИЯ РЕШИ!!!
      ТУК СЕ ГУВОРИ ЗА ФУТБУЛ АБИ, А НЕ ЗА ПОЛИТИКЪ!:))))))))))
      АЙ СЪС ЗДРАВИ И СЪДЕ КЛОАКОМОТИФФФФФ ПУФ ПАФ:)

    • 2
      2

      Нещастнико, Спартак пловдив е: Основан е на 15 ноември 1947 година. Тоест е собственост на държавата!!!! Сега Дон Крюшо, може ли да закрие КЛОАКОМОТИФ??? НЕ ПОЛЗВАЙ СПОРТНИТЕ САЙТОВЕ ЗА ДА ПРОПАГАНДИРАШ ПОЛИТИЧЕСКИ ЛЪЖИ!!!! ПОСЛЕДНИТЕ ИСКРИЦИ НА СОЦИАЛИЗМА, ПОКАЗАХА НА СВЕТОВНОТО ПРЕЗ 1994 В САЩ, КАКВО Е ФУТБОЛ!!!! СЕГА СМЕ ПЪЛЕН КЕНЕФФФФФФ И ЧУЖДЕНЦИ!!!!!!!!!!!! БЛАГОДАРЕНИЕ НА ГНИЛИЯ КАПИТАЛИЗЪМ, КОЙТО ОСВЕН НАРКОМАНИ, ДРУГО НЕ МОЖЕ ДА СЪЗДАДЕ!!!!!!

  15. 11
    6

    Абе кой е тоя мангал със кепето ???
    Господона за един ден ??

  16. 9
    5

    АххХАХХХХАХАХХХАХХХАХААХХААХААХАХАХХАХАААХАХХХААХАХАХѪѪХХАЙАЙАЙХАЙАЙАЙ
    АЗ КАТО ВИ КАЗВАМ ЧЕ НЯМА ПО ЖАЛКИ МАНГАЛИ ….
    ИЗМЕТ ДОЛНА !!

  17. 9
    5

    Преди няколко години Епъл искаха да патентоват правоъгълник със заоблени ръбове и никой друг да не може да ползва тази форма за телефони. Не мина…

    Същото е с любовта. Тя може да е жълто-черна, черно-бяла, червено-синя… няма как да патентовате цвета на любовта заради един транспарант или тъп филм, нито пък имате ексклузивни права над Емил Димитров.

  18. 13
    7

    Локомотив е “Пловдивският любимец” точно толкова, колкото и Левски е “Отборът на народа”. Аман от пропаганда…

    • 4
      11

      Ква пропаганда бе, глупак ? Ти изобщо имаш ли идея след кой мач с “отбора на властта” коя година, защо и кой дава това прозвище на Левски ?

      • 10
        3

        А 90-те години, кой е отбора на властта, говедо? Нима в ложите ви не седеше Бакърджиев, Георги Марков… Мислиш, че е забравено това ли?

        Ако има отбор на народа, то това е националният отбор, а не някой футболен клуб.

        • Ами вие с брокерите, оплаквате ли се коматевски селяни.. Костов идва на власт 97-ма година, Бакърджиев е в това правителство и Левски е шампион 2000 и 2001 година.. в 2 от 4 години на власт. Това ли е отбора на властта мамаааа ви дееба гнусна аз селскааа лъжлива жълти цървули ?

  19. 22
    8

    След финала е ясно(не че не беше) кой е по-обичания и подкрепян отбор в Пловдив ! Няма никакво значение как се наричат циганите…Ботев няма нужда да набива в очите на хората на сила и още малко да си изпишат на лицето, че те били любимеца на Пловдив, защото когато свързваш Пловдив и спорт се сещаш за Ботев, няма нужда да си говорим кой е отбора на Пловдив, защото всички знаят, че това е Ботев!

  20. 22
    6

    Мангал като ревне и цял свят трябва да му бърше сълзите и сополите…

  21. 11
    16

    Селяндурите вече втори месец се опитват да омаловажат победата и да се въртят като проститутки , за да заслужат парите си . А истината е една – бяха насрани на терена, бяха насрани и на трибуните. Всичко друго е измислица от кривите им помашки тикви, събрано и пребоядисано от хроникьора им Румен Минков , който тук се изявява като Фекалчо.

    • 17
      10

      Никой не се опитва да омаловажи победата ви, но вие се насрахте в опитите си да си създадете история и да крадете чужда такава.Вие самите не знаете годината на основаванети си, вие не знаете прозвището си-един път сте железничари, друг път Юве, после неаполитанци, след това смърфове, сега Беси…това идва да покаже че сте никои. Малко като македонската нация. Каза ви се няколко пъти, празнувайте победата, подготвяйте се за ЛЕ и не се занимавайте с големите. Стегнете малко редиците защото ще сте гости и в Пловдив, ей къде е Търнава, ще ви надвикат и на собствения стадион.

      • 8
        14

        Нещо си се оцапал , мъжки! Бягай в оранжерията да си говориш небивалици с другите селяци.Знаеш ли къде е Коматево , знаеш ли за АФД Тракия , знаеш ли за 300 билета предоставени безплатно за работещите в общината и на много други места, знаеш ли защо го няма Спартак, знаеш ли кой даде футболисти на същия този Спартак при възстановяването му , знаеш ли кой е Жорко педераста, знаеш ли кой бие старци, знаеш ли….?

        • 11
          5

          Келеш, много си малък и жалък да ме питаш за Спартак.

          • 13
            7

            И не знам кой е Жоро Педераса, ама знам кой е Жоро Белото и как ви направи шампиони. Точно както Гришата направи Литекс.

          • 8
            3

            Ти ми кажи годината на основаването ви и как ви е прозвището, от къде идва, кои са основателите ви.

          • 5
            10

            Обърши лигите от беззъбата си уста , удри си розовите хапове и иди да пърдиш под юргана с мустакатата си женица . Май и ти си бивш военен щом започна да ми отправяш заповеди и забрани. ДА живее АФД-то. О , само ако знаеш колко си прост!

        • 6
          4

          Жоро ПЕДЕРАСТА е най-върлия фена на Ботевъ!

  22. 11
    15

    Оставете жълтурите във филма ,
    нека си го гледат в Коматево.

  23. 10
    14

    Аз си спомням за един отбор “Любимец”,който редовно унижаваше Ботев.Затова явно тази дума е толкова в устите на феновете им.

  24. 2
    15

    Дали наистина е писано от фен клуба? Честно да си кажа, ми се струва като евтина провокация от индианците.. Ако не е, по-добре да се изтрие тази глупост!
    Безплатна реклама на едно списание с 5 души!
    Тези от нулата32, трябва да благодарят на тези, които им направиха безплатна реклама, независимо, от кой от двата отбора е написаното по горе!!!

  25. 12
    19

    Браво! Аргументирана много добре статия.

  26. 15
    7

    Един въпрос задължително ли е публикуването на статия на когото и да е където и да е???Това е частна медия и тя решава какво,кога и дали да публикува,не разбирам защо е това пискане и недоволство от страна на “истинските” майни!!!???

  27. 28
    12

    Е , НЯМА КАК ЛЮБИМЕЦЪТ НА СТОЛИПИНОВО ДА Е ЛЮБИМЕЦ НА ПЛОВДИВ … ТВА локото СА ПЪЛЕН ТАШАК !

    • 9
      9

      Не знам кой е любимец,но ядохте дървото.

    • И Двата ташака ви ги умушиха на Финала..

  28. 30
    16

    Комплексът БОТЕВ е вечен! На мангалите е нормално никой и никога да не обръща внимание, а те ревейки като курви с разпрани задници само доказват на всички колко са незначителни и малобройни! Такова безсилие и плиткоумие струи и от декларациите им! Мангали, кюстендилци обречени сте винаги да сте в сянката на великия Ботев Пловдив! Вие живеете да си го мерите с нас, но сте твърде малки и неуспели, за да ви обърнем внимание. Вие живеете, за да мразите Ботев, а ние не се интересуваме от вас, само от време на време ви поглеждаме отгоре, за да се посмеем! Не сте ни нито на успехите, нито на годините, нито на феновете, за да се сравнявате с нас. Намерете си някой от вашата черга като Хебър или Маричката и си го мерете с тях.. Ненужници, гей бандити и тото курви- това олицетворява вашето отборче!

    • 14
      16

      Похвално, че не те интересуваме… половин страница си ни отделил, е, като почнеш да се интересуваш от вашите ЕБАЧИ 15.05,2019 ще напишеш книга за Нас!

      Все така не се интересувай от Нас…

  29. 6
    3

    По тези територии останаха половината българи и продължават да си играят на “кой е по-по-най”….
    Спрете се, бе хора!! Държавата ни загива, а вие си избивате комплексите…
    Ъочно така сме паднали под турско. не съе ли чели история?!
    Сега така паднахме под мафиотско робство и вие продължавате!!!

  30. 22
    15

    Локо – Любим Отбор на Клошари и Отрепки
    Вашият символ е Стикс Квазимодото

    • 9
      12

      Изрод над изродите!

  31. 12
    14

    Защо въобще им правите реклама на това платено списание??!!
    Игноре и толкова!!

    • 12
      12

      Никът ти е супер, не го сменяй, трови жълтокожите като пета отзад, ТОЙ НАИСТИНА УМРЯ 15.05.2019 , а на 01.09.2019 НЕДЕЛЯ ще е погребението от Уди Кълвача(Самуилов) тогава НЯМА ДА ИМА ПАК СТАДИОН, НЯМА КУПА, НЯМА ФЕНОВЕ, КОМАТЕВО е техният жълт ковчег…

  32. 18
    16

    Локо са най-смешните анимационни герой!
    Нямат 1/3 от успехите на Ботев!
    Нямат 1/3 от публиката на Ботев
    Ама по форумите се мерят с великия Ботев! Мога да им кажа само КУР

    • този е доказателство за думите на Делян Коматевски..
      9
      13

      папагал. измисли нещо ново и истинско.

      • 16
        7

        По-истинско от това няма, бесе:)

    • 6
      16

      След загобата на финала, като че ли мнозинството жълти фенове психясаха?! Може ли да им са толкова безпочвени писанията, да не коментирам неграмотността им! Жалко! Имам приятели ботевисти от деца! Те си останаха стойностни пичове! В този форум е отчйващо ниско нивото в интелектуално отношение! Сигурно и ръководството на сайта е на нивото на коментиращите(предимно жълти фенове), дано да греша! Ако съм засегнал индиректно някой, моля за извинение!

      • 15
        5

        ”ЗагОба” – личи си от километри, че си неграмотен, безработен и силно комплексиран от жАлтитИ!

  33. 15
    18

    С две думи: Папагалите са си папагали – крадци и плагиати!
    Поради ниските си чела тези същества са неспособни да измислят нещо ново и оригинално.
    Не ги съдете просто това им е генетично, а и на село образованието е на миско ниво…
    А за платените медии какво да се каже – за мъртвите или добро или нищо…

      • 16
        6

        Беси, наполетани, неонацисти, гладиатори, руски блядове, смърфиети, ретро пловдивчани, спорт клуб и какво ли още не сте плагиатствали??? Крадена история, измислен отбор – любимеца на всички неграмотни и некъпани мангали, помаци, отрепки, въглищари, гейове и цялата измет в околията!

  34. 22
    12

    Локо е любимец на мафията за черно тото Пеевски и компания и любимец на черните цигани, които са всичките от Локо!

    • 7
      13

      крадеца вика: дръжте крадеца

    • 4
      2

      Аз си спомням за един отбор “Любимец”,който редовно унижаваше Ботев.Затова явно тази дума е толкова в устите на феновете им.

  35. 9
    10

    Миячът на чинии с поредните 14 коментара от 15…е, няма такъв комплексар!

    Може ли хора като ботевистите да са любимци… https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwih-Yb35Y7jAhXDwqYKHYChDtoQFjAAegQIARAB&url=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3D5b20uvAxB8Y&usg=AOvVaw0gYqtCxH-XTeLjJ0pells_

    ДЕБИЛ ДО ДЕБИЛА…

  36. 6
    10

    Какво е това списание и на кой му пука за платените медии на Пеевски и Домуша – истинските собственици на БотевЪ.
    Аман ок комплексарщина в тази ебана държава!!

  37. 20
    12

    Всичко е ЖЪЛТО в ПЛОВДИВ, само Столипиново е локомотивски оазис!

  38. 16
    10

    Когато Локо стбере половината от феновете на Ботев да дойдат да приказваме

  39. 17
    8

    Циганите нямат 1/3 от феновете на БОТЕВ! Какъв любимец? Може би любимец на Столипиново

  40. 21
    9

    Всички е преброено: 15 000 Ботев и малко над 4 000 Локо

  41. 19
    7

    На стадина древен бес, а в живота путка с фес

  42. 18
    9

    Локо е малцинство в Пловдив по-малко от 5 000 цигани е фенската маса.
    Пловдив е на БОТЕВ!

  43. 2
    13

    Статията предполагам е писана от вечния служител митко глистев ? Тоя плазмодий е един от многото на хранилката в нашия клуб. Дейност=0

    • 6
      4

      Митко Лишев си върши прекрасно работата. Глупости не ми се четат. Хранилки са ти само в главата.
      А иначе съживихмв буферите за години напред. Най-важното е, че единия път те ще ни бият, другия път ние … но винаги ще останем повече от тях. Три пъти повече! И най-важното обичащи отбора си, не мразещи другия. А статията за Пловдивския любимец е безумна. Сори!

  44. 26
    9

    Отбор с фенска маса от 5000 циганина няма как да бъде любимеца на Пловдив разберете го! Цяла България го видя и разбра!

  45. 25
    10

    Глупави комплексари ! Радвайте се на петата, благодарение на нея останахте живи , 3 към 1 в Пловдив за жълтите! Престанете да се излагате с това “любимец” – една шепа хора сте!

  46. 24
    7

    Локо отив е отбора на малцинството във Гр. Пловдив никога не е бил любимец на градът, и няма и да бъде. 4,5000 некъпани.

  47. 15
    7

    Това не сме го писали ние с Косьо.
    Ние сме по декларацииките.
    Ама нещо клуба върви и няма за какво да пиши.
    Ще ставаме жълто-черни и ги почваме с декларацииките.

Коментарите са затворени