Хебър се завърна в професионалния футбол на България!

Три кръга преди края на шампионата „зелените” са вече недостижими и математически на първото място в класирането на Трета ЮФЛ и след 12 годишно изгнание по терените на Югозапада ще играят отново във второто ниво на футбола ни.

Отборът от Пазарджик изпадна от Западната „Б” група на 11.5.2007 г. след загуба с 0:2 от Пирин в Гоце Делчев.

На същата дата, днес, 12 години по-късно се завърна пак там.

Цели 4383 дни слънцето изгряваше и залязваше преди отново феновете на Хебър да видят любимия си отбор в професионалния футбол.

Някои не доживяха да видят любимците си отново сред професионалистите. Този успех е и за тях!

От гледна точка на начинът, по който Хебър се връща във Втора лига може да се говори за историческо класиране, тъй като на базата на спортно-техническите показатели – първо място в Трета ЮФЛ пазарджиклии за последно са го направили преди точно 32 години!

Сезон 1986-1987 г. е последният, в който Хебър прави победния си марш по терените на Югозапада.

От там насетне отборът има 3 участия в „А” РФГ, 10 в „Б”, 13 във „В” и дори едно в „А” ОФГ (окръжната), но никога през тези 32 години не успява да завурши като лидер в класирането на „В” ЮФГ (сегашната Трета лига ЮФЛ).

След онова последно и триумфално влизане в „Б” група през 1987 година пазарджишкият тим има 10 поредни сезона в професионалния футбол на България(„А” и „Б” РФГ).

Драмата на Хебър всъщност стартира през есента 1997 г., когато след 10 години по терените на професионалния футбол отборът започва изгнанието си в сегашната Трета лига.

Последната се оказва истинско блато за хебърци поколения наред.

Първа атака

Първият опит за оттласкване от там Хебър прави в сезона 1998-99 година, когато Атанас Тачев поема властта и де факто премества Тракия (Звъничево) в Пазарджик.

През есенния полусезон изгрява звездата на младокът по това време Владимир Манчев.

Той вкарва 15 попадения и е трансфериран в ЦСКА през зимата. Хебър обаче „пука гумите” във финансов план малко преди края на полусезона и зимува втори след Искър (София).

През пролетта в „Б” група влизат столичани, които по ирония на съдбата година по-късно ще се обединят с Хебър за да играят в „А” група.

Новото ръководство на хебърци в лицето на Стоян Пешлов прави втори пореден опит за атака на „Б” група през сезона 1999-2000 г., но и той като предния се оказва неуспешен.

Нашите затъват още в ранната есен в дебрите на Югозападните щати, изостават фатално още преди края на полусезона и през зимата на 1999-та-2000-та година се стига до сливането на Хебър с Искър.

Новият тим играе 1 сезон в „А” група, след което продава лиценза си на Беласица.

Следва най-голямото падение – участие на хебърци в пазарджишката „А” ОФГ(окръжна група) и в последствие влизане през бараж(6:0 над ФК Люлин) в Трета ЮФЛ.

След два сезона на безвремие през лятото на 2004-та Хебър прави третия си опит за спечелване на лигата и връщане на отбора в „Б” група.

Този път на пътя на пазарджиклии се изправя Миньор(Перник).

Ключовият мач в битката за 1-то място е през ноември месец в Пазарджик. Нашите са разбити с разгромното 0:4 насред стадион „Георги Бенковски” и перничани стават есенен лидер в групата със сериозен аванс пред хебърци.

Служебния вход

През пролетта БФС прави промени в Наредбата за първенствата и турнирите и Хебър макар и като втори в крайното класиране тим влиза административно в състава на Западната „Б” група. Но го прави през задната врата….

Следват нови два сезона във втора лига и отново изпадане в до болка познатата „В” ЮФГ.

На следващата 2008-2009-та година воденият от Боби Даскалов клуб прави 4-тия опит за последните 10 години да стане първи и да се върне в „Б” група. И той се оказва неуспешен.

Хебър зимува втори, а на пролет четата на Генчо Симеонов, братя Зафирови, Владо Йонков и сие, водена от Христо Марашлиев финишира на 4-то място.

Това е всъщност и последния официален напън на клуб с името ФК Хебър да спечели първенството на Трета лига.

През миналата година хебърци отново опитаха макар и не на всяка цена да оспорват лидерската позиция на българския футболен Франкещайн ЦСКА 1948, но в крайна сметка и след двата полусезона останаха втори.

Е, дойде сезон 2018-2019 г. И слънцето изгря и на улицата на Хебър, който е логичният, заслужен и безспорен първенец на Трета ЮФЛ.

Така чак след 32 години историята се повтори.

1 КОМЕНТАР

  1. Toq grad pazardjik e palen s cigani tova ne nikak dobre kato cqlo za bulgaria

Коментарите са затворени