Home Други Контраатаката носи победи, компактността е определяща

Контраатаката носи победи, компактността е определяща

597
7

Техническата комисия на ФИФА изнесе своя доклад върху Световното първенство в Русия през 2018 година и последващите световните футболни тенденции. Комисията е съставена от футболните легенди Марко Ван Бастен, Карлос Алберто Парейра, Емануел Амунике, Бора Милутинович, Анди Роксбър, Бранимир Уейвич и Паскал Цюбербюлер.

Един от най-важните изводи на доклада показва, че в световен мащаб футболните отбори постигат все по-малко успехи с крайно комбинативен и позиционен футбол, като за сметка на това победите идват след компактен, реактивен и преливащ стил.

Най-явният пример е световният шампион Франция, който е едва на 19-то място по среден процент на владеене на топката, докато отпадналият още в 1/8 финалите Испания – на първо. Сърбия е тимът, който е пробягал най-много километри за един мач – 113 км, докато Франция е едва със 101, което поставя шампионите на 28-мо място. Значимостта на статичните положения също е огромна в настоящия ландшафт на играта. На всеки 29 корнера пада по едно попадение, докато в Бразилия 14′ това е ставало след 36 корнера, а в ЮАР 10′ след 61.

Световният шампион Франция вкара три от най-важните си голове след статични положения в полуфиналите и финала. Голът на бранителя Самюел Юмтити срещу Белгия дойде след корнер, докато две от четирите попадения във финала срещу Хърватия дойдоха след свободен удар и дузпа. Ефективността на шутовете извън наказателното поле също се е подобрила значително, след като на Мондиала е падал гол на всеки 29 удара извън наказателното поле, докато в Бразилия 2014, това се е случващо след 42.

Според доклада компактността пречи на вратарите да виждат топката след удари от далечна дистанция. Гъстота на противника пред и в наказателното поле е причина за големия брой удари и голове от далечна дистанция. Според шефа на техническата комисия Карлос Алберто Парейра липсата на преса върху футболистите с топка пред наказателното поле е основна причина за головете от далечно разстояние.

Също така турнирът в Русия е била надпреварата с най-много голове – 169, само два по-малко от шампионатите във Франция 1998 г. и Бразилия 2014 г.

Единственият мач без попадения бе между Дания и Франция, в сравнение с петте в Бразилия 14′ и седемте в ЮАР 10′. Головете в елиминационната фазата са 47, докато на предишното първенство 35. Това показва, че отборите са все по-ефективни в предни позиции, оползотворявайки по-добре открилите се шансове – гол на всеки 9,8 шута. Важна бе и ролята на въведената технология за видео повторения – ВАР. С нейната помощ бяха отсъдени най-много дузпи в историята на световните първенства – цели 29, което подобри досегашния рекорд – 18 дузпи от Мондиалите през 1990, 1998 и 2002г. Също така ВАР е помогнал и за увеличаването на процента на правилните отсъждания на съдиите – 99,32%

Най-видната световна футболна тенденция изглежда е парадигмата за “компактността”. Отборите в турнира са по-компактни, а отделните играчи стоят все по-близо един до друг – средното разстояние между най-далечните състезатели по вертикала на терена е 26 метра. Според ФИФА един от ефективните начини да се преодолее този сгъстен блок е бързото придвижване на топката между отделните линии както по вертикала, така и по хоризонтала.

Ролята на крайните бранители също е важна. Тяхната отговорност в атака е толкова голяма, колкото в защита. Вратарите от своя страна пък все повече използват краката си, за да участват в постепенно изнасяне на топката, което добавя още един допълнителен футболист в собствената половина.

Относно световния шампион Франция пък изследователската комисия резюмира представянето на тима с много интелигентен тактически подход без особен блясък в играта, но с огромна ефективност при преливането на отбора от едната в другата половина. Скоростта на футболистите на “петлите” в атака е определяща за техния печеливш маниер на контрадействия в предни позиции.

Gong.bg

7 КОМЕНТАРИ

  1. 3
    2

    Време е далавераджийската кантора Колеви и 30-е потника да си обират простотиите(защото те друго не са вршили в Локомотив), и да ходят да се бият, нали са ММ бойци! В Локо трябва да останат истинските и интелигентени, наистина обичащи пловдивския любимец!

  2. 5
    6

    ЗНАЧИ ТАКА НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ СА ОПИСАЛИ ИГРАТА НА ЛОКОМОТИВ ПЛОВДИВ!
    ИГРАЕМ ПО ПОСЛЕДНИТЕ ТЕНДЕНЦИИ В ФУТБОЛА!
    БРАВО БРУНО ГОЛЯМ СИ, ЩЕ СЕ СЕТЯТ СЕРСЕМИТЕ С ЗЕКЛАРАЦИИТЕ!

  3. 9
    10

    Пъ ний играим красиву , нищу чи ни пичелим!
    Ъййй кьнарйеее

Коментарите са затворени