“Искаме отново да се класираме за мачове в Европа!”

43 КОМЕНТАРИ

  1. 1
    5

    Носят се слухове,че строежа щял да бъде подновен в петък като си дойде Цецо сома от сърбия.За един приятел питам.

  2. 2
    10

    Станил ЙОТОВ

    Точно преди половин век в Пловдив се извършва едно от най-големите посегателства върху градския футбол. Под ръководството на местния партиен велможа Костадин Гяуров е извършено скандално обединение на двата най-силни пловдивски шампиона Ботев и Спартак. Симбиозата Тракия поема наследството на ботевци, а спартаклиите направо са закрити.

    Безумията във футболен Пловдив почват през лятото на 1967 г. под ръководството на градския партиен шеф Костадин Гяуров. Той е брат на великия ни оперен певец Николай Гяуров. Само че докато последният покорява Ла Скала, Ковънт Гардън и Болшой театър, брат му коли и беси в Пловдив.
    Бивш партизанин от отряда Антон Иванов и съветски възпитаник, наричаният на галено Кочо, влиза под кожата на Тодор Живков, вкарват го в Политбюро. По онова време е модерно властимащите да се занимават с футбол. Вътрешният министър Ангел Солаков е от Левски, военният Добри Джуров – от ЦСКА. През 1967 г. обаче Ботев удря в земята сини и червени и става шампион. Тогава в главата на Гяуров назрява пъклен план. Идеята му е да се направи един суперотбор на Пловдив, който да бие софиянци и да шества победоносно из Европа.
    Първоначално дори се кроят проекти за сливане на всички пловдивски отбори в един. Бързо обаче става ясно, че старите врагове Локомотив и Ботев няма как да се обединят, иначе ще избухне революция. Затова е взето решение жълто-черните да се слеят със Спартак и студентското дружество Академик.
    В онези години Спартак е много популярен в Пловдив. Публиката му е най-вече от квартал Кючук Париж. На важните мачове на стадион “Девети септември” обаче идват по 30 000 души от целия град. Именно

    Спартак е отборът, отмъкнал титлата под носа на ЦСКА
    през 1963 г. начело с легендарния Тодор Диев – Дорчо. Тимът играе изключително смело, година по-рано е завършил 1:1 с Бенфика на Еузебио.
    Въпреки това партийците в Пловдив гледат с лошо око на Спартак. Факт е, че в края на 50-те и началото на 60-те години спартаклии се ползват с личните протекции на тогавашния министър-председател Антон Югов. Но през 1962 г. режимът на Живков сваля Югов от власт, а пет години по-късно идва ред да се разправят и със Спартак.
    Кочо Гяуров лично ръководи акцията. Под предлог, че се извършват належащи реформи във футбола, двата клуба се обединяват в армейско физкултурно дружество Тракия. Тънката подробност е, че новият отбор ще играе с цветовете на Ботев – жълто и черно. Синьо-белият цвят на спартаклии просто е изтрит. От Кючук Париж идват двамата най-силни играчи – голмайсторът Христо Дишков и смелият ляв бек Тобия Момин. Така Спартак е зачеркнат с дебел молив от футболната карта на България.
    При това

    операцията е извършена тихомълком за една седмица,
    което личи от запазените архиви на вестник Футбол. В края на юли изданието представя Спартак като участник в А група с треньор Иван Барбов. Но в броя от 2 август изведнъж отнякъде се появява новият отбор Тракия, а спартаклии просто изчезват.
    Планът на Кочо Гяуров обаче не спира дотук. Обладан от манията за суперотбора на Пловдив, другарят Гяуров пробва да отмъкне от Локомотив звездата им Христо Бонев. През 1968 г. Зума получава заповед от най-високо място да си събира багажа и да заминава в Тракия. Това се потвърждава и от интервюто във вестник Футбол на треньора Васил Спасов – Валяка, който обаче със съжаление добавя, че Бонев имал известни морални задръжки, но няма къде да мърда, тъй като ще го дръпнат по военна линия.
    Самият Бонев свидетелства: “Аз категорично отказах. Дори заявих, че ще се откажа от футбола, но няма да играя за тях. Кочо Гяуров извика баща ми, Бог да го прости, в кабинета си в партийния дом. Татко му каза, че ако отида в Тракия, ще се откаже от мен чрез “Държавен вестник”.

    Гяуров ни изгони като мръсни котета и ни нарече фашисти!
    Срещу гнева на велможата от БКП Зума обаче е подкрепен от други пловдивски големци, привърженици на Локомотив. Това са началникът на БДЖ в Пловдив Иван Коджабашев, шефът на месокомбината Иван Лазаров и директорът на мощното предприятие Трансстрой Стефан Ганев. Локомотивците са много чувствителни, когато стане въпрос за Бонев, тъй като по-рано със зъби и нокти са го откопчили от ЦСКА. Затова не си го дават, дори отсреща да е властелинът Кочо Гяуров.
    От симбиозата в крайна сметка не излиза нищо по-различно, ако Ботев си беше останал в стария вид, а Спартак не беше затрит. Публиката така и не възприема името Тракия. Повече от две десетилетия трибуните скандират Ботев, Ботев! и развяват знамето с лика на българския революционер. Веднага след 10 ноември името Тракия заминава в историята. Ботев възвръща автентичното си название.

    ===================================================
    Дража Вълчева реди равенства в дербито под тепетата

    Публична тайна е, че някои мачове между Ботев и Локомотив навремето са завършвали наравно по заповед от окръжния комитет на партията. Това се прави най-вече през 70-те години, когато начело на БКП в Пловдив застава Дража Вълчева. За нея се знае, че е била една от фаворитките на Тодор Живков. Някои дори приписват по-интимни контакти с него след смъртта на съпругата му д-р Мара Малеева.

    Около участието на примата на БКП в голямото дерби на Пловдив през 1974 г. се носят легенди. В този мач Локомотив бие Тракия със 7:3, което е и рекордната победа на черно-белите в градското дерби. На 8 септември 1974 г. съдията Атанас Матеев извежда двата отбора пред 35 000 зрители. В ложата са всички големци на Пловдив начело с Дража Вълчева. Локомотивци са предвождани от Бонев, а в състава им са двама бивши играчи на вечния съперник – Йордан Кичеков и Иван Кючуков. Тракия също изглежда внушително с вратаря Паница Хаджийски, коравия капитан Виден Апостолов, голмайстора от Бургас Иван Притъргов – Питърса и обещаващия талант Спас Джевизов, който по-късно ще направи кариера в ЦСКА. Няма го обаче най-добрия – бързото крило Динко Дерменджиев – Чико.

    В 67-ата минута резултатът е вече 6:1 за Локомотив. Митовете около дербито гласят, че в този момент Дража Вълчева нарежда на шофьора си да слезе при треньора Иван Манолов – Орела и да му каже да спрат да вкарват повече. Точно тогава обаче младият Николай Курбанов прави 7:1. Говори се, че след това Христо Бонев излязъл на празна врата, но вместо да вкара гол, стрелял демонстративно в тъч, за което получил жълт картон. Това обаче е доста съмнително – според статистиката от мача единственият картон е на Димитър Димитров от Тракия. Към края жълто-черните вкарват два гола и се оттеглят със загуба 3:7.

    • 3
      2

      Nali shteshe PDerby da razkarva komentarite, koito naslagvat omraza. Spite Andreicho

      • 1
        3

        Бягай бе толераст , каква омраза в историята на мачовете.

  3. 9
    2

    Льоко,кога ще изиграят 6 мача в Европа с нито една или една загуба…..
    Може би през 3226 гд.

    • 3
      3

      Вчера беше 3897г., Днес си намалил.Радващо!Това значи по-рано ще правим стеб коментар за представянето на Локо в евротурнирите!

  4. 2
    9

    На Иво Димов нящу …? Човекът е перде и такъв запор ще ви наложи,че ще ви изсъхнат доматите с години. Питам за един приятел…

  5. 15
    3

    ХАХААХАХАХХААХХАХХАХАХАХАХХАА
    ЖАЛКИТЕ КОМПЛЕКСИРАНИ МАНГАЛЧЕТА ПИКАЯТ КРЪВ !!!!!
    НЯМА ПО МАЛОУМНИ НИЩОЖЕСТВА !!!

    • 3
      3

      Ееееееее,много си самокритичен! Верно си отгледан за органи, ама, все пак….в никакъв случай човек,ама си същество. Не! Не малоумно. Това го нямаш.

    • 1
      4

      Глупьо,ти не можа да завършиш прогимназията(8-клас) в Коматево,а се опитваш да пишиш!Селянче,отивай да чистиш на овцете!

      • А ти, до кой клас стигна, че имаш самочувствие да пишЕш (не пишиш) критики и то точно за правописа на другите! Ебах те в неукия циганин! Не вижда посрания си гъз, но коментира другите с просташка злоба! Все пак не съм изненадан. Всичко това е характерно за циганския етнос, към когото ти принадлежиш.

  6. 25
    7

    Отборът на локо кога последно пътува за някъде със самолет?

    • 16
      5

      За кво ни е самолет на нас,ний си джитками с рейс чавдар до гувидарци и обиграваме гей бандата с царско село,ебал съм ви евротурнирите

    • 1
      2

      На селяните им е за първи път и са много впечатлени!Селянче!Между другото и ти ли летя в самолета?

  7. 12
    11

    Ako macha beshe na Koleja mojeshe da im vkarame gol parvia mach. Horata se izmoriha da patuvat do Burgas i to prez raboten den. Samo prazni prikazki i obeshtania za Koleja a vsashtnost edna goliama NULA.
    Zashto ne otlojihte tapia mach s Tireto da sme po-sveji ?

  8. 20
    24

    Иво Николаев Димов преплува Атлантическия океан, за да доведе от далечна Бразилия наемници за „жълто-черната” армия.
    Пловдивските патриции бяха мили и драги с него. Целуваха му нозете, благодаряха му, а същевременно се опитваха да го омаят, удължавайки времето за плащане.
    Иво Николаев Димов не само знае тези мъдри слова, той се сблъска с тях в покрайнините на седемте тепета. Не в Рим, а в Пловдив. Мълчеше, мълчеше, но накрая избухна, подсещайки патрициите, че не е плебей и че трябва да му се издължат. И наистина трябва, ако имат капчица морал. Иначе търпението ще свърши и сянката на Цезар ще се събуди…

    ПЛАЩАЙТЕ СИ СМЕТКИТЕ, СЕЛЯНИ !

    • 17
      3

      Циганите от бандата геьове на Лаута да си платят заплатите и премиите на футболистите и служителите,за Ботев,носителя на купата на БГ има кой да мисли.Тоя ще ни дава наклон на оная работа!

      • искаш да кажеш носителя на ПОДАРЕНАТА купа на БГ, нали? Нека бъде точни все пак

  9. Заболя ме корема от смях, ама ще му се вържете коматевци
    26
    15

    Той засегна и болната тема на феновете за завършването на стадиона, макар и да не каза нещо конкретно.

    “Трябва всички ние да се обединим и да се намери изход от тази ситуация. За да може наистина нещо да се случи на тази тема, а не само да говорим и да си обещаваме”, допълни президентът на Ботев.

    • 11
      28

      иска да каже държавата да му посторй стадиона на този! 50 млн задигнаха и още искат. Няма такива наглеци!!

    • 31
      12

      ЕЙ ЧЕРВАРКАНАР ти на кого казваш наздраве Ще те мандахерцаме в маалата манго Всички те знаем че си от ЛЬОКОТО Много шльоковица и си забрави избора

      • 8
        2

        Поклон пред гения на Крушарски.Много смях, еваала бате!

  10. 44
    16

    Вместо да плюете Ботев да помислите как финансово да помогнете на любимото си Локо Инак ми омръзна банда гейове да ми дават наклон на оная работа

    • 8
      26

      Грешка:,адресата е най-големия гей в лайняната сбирщина наречена ботевъ,Жоро!

    • 27
      8

      А Льоку кога ще играе в Европата??? Питам за един приятел.

  11. 23
    19

    От МОЛ-а в Столипеново или от руския пазар ще пазарувате бързо ?

    • 31
      6

      няма значение Важното да не е от Лайнута че там са банда гейове

      • 11
        17

        К’во имаш против гейовете ?
        Гледай да не те мерна на трибуната, много сме !

  12. 17
    29

    ще играете. за целта е нужно само да се класирате на финала с Лудогорец и те да станат шампиони. Другото го видяхме как става….

    • 27
      8

      Намекваш, че Лудите са ни дали мача на финала,що Ботев нещо се изложи в Европа ли,или пък отпадна още е 1 кръг,къв е проблема според теб?

      • 7
        24

        не намеквам, а направо натъртвам

    • 8
      2

      Измисли си нещо друго за успокоение, това вече остаря.Или пийни пърцуца.

    • 24
      2

      Не Сестра ти от Скобата ще помага Ако искаш и ти с включи

Коментарите са затворени