Днес отпаднаха и последните въпросителни, до колкото ги е имало – “Марица” се завърна в професионалния футбол и ще се състезава във Втора лига. Тихо, кротко, бавно, без много изказвания, без фанфари, без самореклама и най-важното, което трябва да се отбележи – без много пари, маричани сбъднаха мечтата си. Как се случи това и защо в “Кършияка” успяха?

След катаклизмите в клуба през 2011 година, когато бе обединението с “Раковски”, “жълто-сините” започнаха от нулата – “Б” областна група. В същност “Марица” е един от малкото клубове в България, които започнаха от дъното на българския футбол – факт. Без обединения, сливания, вливания и така нататък… Всички се бяха разбягали тогава и кършиякалии започнаха с юноши. Но мечтата, че клубът ще се върне там, където му е мястото никога не е умирала. Последва изкачване в “А” ОФГ. Там нещата не се получиха от първия път, но след два сезона в групата и баражи “Марица” се изкачи във “В” група, сега Трета лига. След две състезателни години в третото ни ниво, днес маричани вече водят подготовка за Втора лига. Програмата е ясна, съперниците също. Клубът мина през тежки изпитания, смениха се ръководства, футболисти, треньори… Но там край реката не спряха да мечтаят. Да, вярващите не бяха много, но мечтателите – безброй. И ето, мечтата се сбъдна! Точно днес не е моментът да се коментира кой колко е дал, кой повече, кой по-малко. Кой е работил повече, кой по-малко… Важното е, че една мечта се сбъдна! Но защо? Защо успяха?

Вероятно отговорът на този въпрос не е еднозначен. Истината е, че на стадиона край захарния комбинат винаги е миришело на футбол. Вече на захар от близкия завод мирише все по-рядко, но на футбол продължава да мирише. Но само това не е достатъчно.

“На онова място има магия”, казват феновете. Всеки влага различен смисъл в думата “магия”, но е вярно, че на иначе скромния стадион край реката има някаква необикновена сила. Но и това не е достатъчно…

Стигаме и до друга истина – всички ръководили клуба през това време обичаха “Марица”. Понякога имаше скандали, понякога грозните дразги достигаха критичната си точка, но всички те са маричани. Тук не заложиха на външни хора, такива, които нямат общо с клуба, пак за разлика от много други български клубове. Заложиха на свои хора. И ето, че от в “Марица” успяха. Донякъде напук на всички, които ги отписаха още преди години. Напук и на подигравките по техен адрес. Дори напук на подмятанията по селските стадиони по време на мачовете през всички тези сезони и спънките от други отбори. Любовта и упоритостта – това изведе “Марица” от дупката. С много труд те сбъднаха мечтата. Трябва да се отбележи, че действащото ръководство до голяма степен носи на гърба си този успех. Те изградиха структурата на клуба, надградиха чуждото, надграждаха и своето. Амбицирани и с модерен поглед в бъдещето, те съумяха с повече труд и упоритост да компенсират липсата на свръхмощен спонсор. Нали, скъпи читатели, “хващате” разликата с българския футболен модел?

Разбира се, има още много да се работи, тепърва предстоят трудности, нови предизвикателства… Но маричани показаха, че могат да се преборят с всичко и ако трябва – с всеки.

Хубаво е днес да си дадем сметка за този успех, той да бъде осмислен. Хубаво е да се обръща внимание и на хубавото, нали?

И така “Марица” успя! И пловдивчани могат да се гордеят с този успех. Футболен град като Пловдив заслужава това. Заслужават го и безкрайно изстрадалите маричани!

Попътен вятър, маричани, дерзайте!

 

 

11 КОМЕНТАРИ

  1. Май всички забравихте онази мръсница Курдов в какво състояние остави отбора. Аз лично се занимавах със събирането на част от задълженията на тогавашното дружество и от първа ръка мога да ви уверя, че Курдов беше готов да открадне всичко – от три химикала до част от таксите в школата. Новото ръководство пое един футболен труп и му даде нов живот. Защо не се запитате последните две години колко пари се инвестираха в клуба и кой ги даде. В публичния регистър на НАП ФК Марица към 22.06.2017 е с НУЛА лева задължения, така че не говорете глупости, които могат да бъдат проверени от всеки с два кликана мишката. Хората ремонтираха стадиона и съблекалните, смениха тревната настилка и изградиха един отбор, който да бъде конкурентен в Трета Лига. Вместо да се радвате, че една от емблвмите на Пловдив ще получи шанс да се вътне където й е мястото – в професионалния футбол, някакви неадекватни същества ръсят кал и простотии.

  2. Аман бе,и ващо гербаджийско сайтче ли сте на заплата към общината ? Направо ги изкарахте светци тия измамници ! Искам да задам и аз няколко въпроса,гледам че тука е пълно с разбирачи нека после коментират ! 1.Защо са със запорирани банкови сметки ?
    2.Защо са с 15 бона борч към НАП ?
    3.Как без да са АД ще играят в професионалния футбол ?
    4.Член ли са на БФС ????
    5.Защо последното така наречено “общо събрание” беше само от 14 човека,при наличието на сдружение с над 200 членове ?
    6.Защо след поредното увеличение на таксите в школата,детски гарнитури преустановяват участие в първенството ?
    7.Защо ще играят на коматево ?
    8.Сегашното “ръководство” легитимно ли е ?
    Мисля да спра до тук,че взе да се получава доста грозно ! А на тия с платените статии,искам да кажа че скоро медийния комфорт ще свърши и най малкото хората ще разберат истината,която вие съвсем умишлено прикривате !

    • Абсолютно неадекватни въпроси. Първо се запознайте поне малко с нещата, пък после се изпразвай, извинявай, изказвай. По 1- кой? Кога това? Нещо не си разбрал май… 2 Божеее 3 Клубът е АД от повече от година, пак не си запознат. 4 Разбира се, как според теб ще участват? Цялото ти изказване е абсолютно неадекватно. Можеше поне сайта на БФС да отвориш, на НАП, обществения регистър… Изобщо няма да коментирам, защото се коментират само факти, а не измишльотни. Същото важи за 5 и тук си некомпетентен – 200 души?!?!? Освен това то не се проведе по вина на един друг човек, който също не е запознат с нищо и който не знам с какви очи осквернява стадиона с присъствието си. И по 6 пак си неадекватен. Един отбор прекрати участие. По 7 – ще играят там първите 2-3 мача, а дори може да не се наложи, дано схващаш. И 8 – да, пише го навсякъде. Аз като фен на отбора съм си направил труда да се осведомя по важните въпроси.

  3. 1
    26

    ХАХА.. Марица успя защото ги подкрепят ОТГОРЕ . Свълзали са се със жълтурите и значи са предатели на ПЛОВДИВ. Защо на Крушарски не му дадоха терените от Общината за да помогне на ЛОКОТО??? Дава се само на БОТЕВ и Марица ?А те не са ПЛОВДИВ!!!! Пловдив това е ЛОКОМОТИВ!!!!

    • 19
      1

      Пич, ти си болен. Цял ден висиш пред компа, пишеш и сам си отговаряш под различни никове, но с едно IP…САМО ЛОКО, САМО ЛОКО Разбрахме ти предпочитанията, но потърси и някаква СПЕЦИАЛИЗИРАНА ПОМОЩ !!!! Животът не е САЙТА И КОМПА …..

    • 14
      2

      Столюпеново,Изгрев и Шекера това е Локо – Останалото е Ботев,Спартак и Марица.Когато са били създадени Марица и Ботев по онова време е нямало Локо.Това са били грандвете на Пловдив и това ще бъдат за вбъдеще.А Локо локото го чака само черни дни с дон Крушо.Бъди спокоен скоро и Марица и Спартак ще ви пукат въпрос на време е !Внимавай , че и Евроколеж може да ви се нареди !

  4. 9
    11

    Маричанин съм и се радвам че ще играем във Б-група от новия сезон ,но всичко хубаво приключва с това.
    Тази статия си личи че е поръчкова и пълна с глупости.
    1. Започвам с въпроса кои са маричаните в ръководството и отбора че не мога да се сетя?
    2. Хр.Николов е ботевист в което няма нищо лошо, но взимаме да обиграваме футболисти на Ботев и да играем на базата на която ще ходят около 6-7 маричани или родителите им на децата от Ботев.
    3. Маричката винаги се е славила с много силна школа ,която е в основата и на мъжкия отбор от където тръгваг за големия футбол. Та по темата кои са юношити ни в отбора които играят?
    4 Треньора също е ботевист нищо че засега си върши работата добре но май му се диктува от Коматево?
    5. С какви средства ще се издържа отбора и ще имат ли финанси да завършат шампионата , или всичко в движение ще се прави?
    6 И сега най-важното , кой унищожава бавно и методично великата школа от миналото като го прикриват с успехите на мъжете ? Или не е така г-нХр.Николов? От 260 деца зимата сга са има няма 100 , да не говорим че в старшата са останали 3-4 деца. Кой юноша ще влезе , на Ботев ли?

    • 13
      2

      Не съм съгласен с всичко написано. Първо, знаеш добре, че повечето маричани симпатизират и на други клубове. Има даже и такива от ЦСКА и Левски, което и аз не харесвам, но е факт. В момента нямаме юноши, които да пуснем в Б група, а тези които имаме, до колкото знам са в отбора, 4-5 момчета. Дай боже след време да имаме и да не се нуждаем от други. Относно школата: Тя се разби още след 2011 и беше в свободно падане. Не съм съгласен децата да се броят като пилци и да се хвалим колко броя са. По-важно е как се работи. Вярно е, че в школата не са добре нещата, тук си прав, но се надявам да се оправят постепенно. А тези, които се махнаха не го направиха само заради таксите, но те първи ще се върнат, поне аз така си мисля. Треньорът не е маричанин, но като гледам се справя, което е по-важно. А и уважава името. Категорично не смятам, че нещата с школата се прикриват с успехите на мъжете. Мисля, че като сме в Б група стимула да тренират при нас децата и юношите ще е далеч по-голям. И мисля, че ще се обърне внимание и на школата или поне се надявам. Не бъди черноглед, уважавай постигнатото и се радвай. Страдахме дълго. Само Марица! Подкрепяйте отбора!

  5. 22

    С удоволствие,ще посещавам мачовете на базата ,маричани!Очаквайте подкрепа и от нас и от феновете на Локо!

    • 25

      На базата ще е само временно. Но заповядайте и на ст.”Марица”!

Коментарите са затворени