Днес сайтът на академията на Ботев Пловдив публикува статия, която разбуни духовете. Заглавието на материала е: “Ботев вкара 33 гола на Локо за 2 мача и спечели турнир за набор 2007“. В статията е описано участието на тима на Ботев от набор 2007 на турнира, който се проведе на Младежкия център в Пловдив. В материала се споменават победи с 22:0 над Локомотив -2 и с 11:1 над Локомотив -1.

Проверка на PlovdivDerby.com показа, че резултатът 22:0 е постигнат срещу третия отбор на Локомотив, а не срещу втория. Тази малка грешка обаче не е най-важното в случая. По-интересното е, която от двете най-големи школи под тепетата е поела по правилния път и стратегия.

При този набор Ботев Пловдив са участвали с 1 единствен отбор включващ над 20 деца. Така канарчетата са размазали всичко по пътя си. Първо, защото разполагат с добре комплектован отбор и второ, защото са имали възможност на много смени, което довело до висока свежест на играчите им по време на мачовете.

“За нас е важно на турнири да пращаме добре окомплектовани отбори. Разпределяме си силите така, че да не пращaме тимове, които може да запишат разгромни загуби. Ние сме Ботев Пловдив и трябва да пазим името и емблемата на клуба”, разкриха източници от школата на канарчетата пред PlovdivDerby.com.

В Локомoтив Пловдив явно обаче залагат на точно обратната стратегия. В черно-бялата школа не търсят задължителни резултати при децата в малките възрасти. Поради тази причина Локомотив изпраща 3 отбора от набор 2007 на този турнир и 4 при набор 2005. Така се случи и интересната ситуация, че Локо Пд игра полуфинал срещу Локо Пд при набор 2005. “За Локо Пд приоритет е всички деца да взимат участие в мачовете.” Това разкрива шефът на школата от Лаута Иван Маринов пред PlovdivDerby.com.

“За мен е важно, че всички деца са играли. Няма значени от кой и с колко сме паднали. Аз искам децата в тази възраст да записват възможно най-много минути на терена. Знаете ли, колко чужденци играха в първите 5 мача от А група в изминалия кръг? 58! Направих си труда да ги преброя. Затова смятам, че такива турнири са мястото, където подрастващите да играят. Да играят всички. Щом всички деца са играли, аз съм доволен. Аз работя за Локомотив и за мен е важно децата да са на терена, а не да гледат отстрани. Тези турнири да чудесна възможност за това. Щом от Ботев са решили да се хвалят с тези победи, нека го правят”, категоричен бе Иван Маринов.

Кой от двата метода на работа е по-добър за децата и респективно за футболните клубове само времето ще покаже. Защитниците на едната теза твърдят, че когато децата от малки свикнат да печелят мачове и титли се изграждат като победители, а защитниците на другата твърдят, че в тази възраст е по-важно да играят възможно най-много деца, защото все още е трудно да се каже, дали дадено дете ще стане футболист или не, а количеството води до по-големи шансове да се появи талант.

В крайна смета Локо участва с 4 отбора при набор 2005 и взима титлата, а Ботев участва с 1 отбор в 2007 и също взимат първото място.

13 КОМЕНТАРИ

  1. Вярно е ,че не трябва да се търсят резултати при деца в подготвителни групи,но отбори от ранга на Локомотив и Ботев трябва да имат подбор на деца.Школата на Локомотив от доста време е превърната в детска градина,с цел събиране на такси.Да,школата на Ботев наистина е една от най добрите школи в България,но във крайна сметка колко футболиста можем да изброим от двете школи взети заедно,който да играят в “А” Група.Жалко за Пловдив.Спрете да си правите реклама на гърба на децата,а произвейждайте футболисти който да радват и Локомотив,и Ботев,и целия град.

    • Колко футболиста през последните 10 години можем да изброим от двете школи взети заедно,който да играят в „А“ Група.

  2. 9
    5

    Засрамете сте,
    не си търсете други оправдания.

    Вярно е, че резултатите при ДЮШ не са от първо значение,
    но все пак 22 си е множко и то доста.

    Работата която се върши в едната школа е със светлинни години
    по-напред от другата и това не може да остане незабелязано.
    И резултата може да се приеме като огледало
    за състоянието на едните и на другите.

    НЕ СЕ УПИТВАЙТЕ ДА УМАЛОВАЖАВЕТА УСПЕХИТЕ НА ДЮШ – БОТЕВ ПЛОВДИВ
    Недоволните да отидат другаде да плачат за тргедията си.

    Даже сборен отбор от “А” група да играе
    с последния от “В” група,
    няма да може да бие с 22-0.

    • 4
      1

      Бележка от Редакцията:
      пдчертания ред написан така
      че, за да го разберете
      и да свиквате
      😉

  3. 4
    6

    Децата трябва да се учат на Любов към играта Футбол,да изпитват удоволствие.Какви резултати,класирания и темподобни. Като идат 25 от един отбор а играят 6 -7 другите си чоплят носа , умират от скука и им счупват психиката…
    Хокейни смени,идиотия.

  4. По принцип резултатите в ДЮШ не трябва да са водещи. Трябва да се работи индивидуално с децата и юношите, за да се развиват максимално техните качества. Не може да се очаква от един набор да излезнат 11 играчи за първия отбор. Световната практика е показала, че ако 2-3 юноши от набор успеят да достигнат до втория отбор (нито Ботев, нито Локомотив имат такива), това е чудесен резултат. Да неговорим, ако са 4 или 5! Както написах по-горе, проблем и при двата отбора е, че нямат втори отбор понеже за издръжката му ще са нужни поне 300 хил. лв. Тук идва и ролята на БФС. Защо премахнаха първенството до 21 години? В това първенство право на участие имаха и 3-ма играчи над 21 години т.е. тези които не са играли в мачовете за първенство и можеха да поддържат игрови ритъм! Сега след като станат на 19 години клубовете или трябва да им търсят отбори по Б група и да ги отдават под наем или да разтрогват с тях и да ги пращат във В група. Все пак не всеки отбор може да си позволи да има втори отбор в Б група като се има в предвид, че бюджетите на болшенството от отборите от Първа лига са от рода на 1,5 млн. лв. Тук има още един важен момент-какво се случва, ако дублиращ отбор отпадне от Втора лига? Как ще се състезават играчите там като те са професионалисти, а Трета лига е аматьорска?
    По-лошото е, че се кара по течението. Аз лично не чух и не прочетох някой от треньорите да отиде на обучение в голям клуб или школа, да си сверят часовниците, да се видят нови методики за тренировки, възставовяване, ОФП. Да се инвистира в системи и софтуеър за анализ на резултатите от тренировките и мачовете или нещо подобно. Изоставаме със светлинни години от футболните нации, а в същото време цел номер едно е да се насажда клубна омраза още от детските години.

  5. 7
    14

    И двете стратегии не са правилни,на Ботев е пълна комплексарщина да играеш за резултат при децата,а на Локото е още по малоумна,тоя Масларя вярно е хал-хабер,явно не може да си направи селекцията,явно няма и методика ,сигурно има и натиск от родителите и за най- лесно дай да играят всички по колкото минути си искат и после защо нямало футболисти

  6. 23
    5

    Резултатите в детските мачове нямат особено значение. Важното е децата да играят, да спортуват и да се радват. По-добре не пишете такива статии, че само давате поле за изява на Интернет троловете, където Локо са много силни 🙂

  7. 11
    13

    Първият, който формирал “шампиони” очевидно не работи. Ботев има не знам си колко шампионски генерации, но не изкара нищо от тях. Ще видим на Иван Маринов стратегията докъде ще доведе. Но след няколко години разбира се.

  8. 13
    21

    Разбира се ,че децата до 14 години се формират като футболисти като записват много игриви минути с много мачове .Така се каляват и оформят като футболисти, а не с хокей ни смени да играят по 3 минути на мач.Това не е отбор а мечета скара и какво като са били с 22 гола ( може да са спечелили Шампионка Лига ама да не знаят)
    Иван Маринов е прав ще се види след някоя година резултата..
    Само Локо

    • 22
      9

      С 22 гола пада голямо формиране. Иван Маринов го обявиха за алкохолик на един друг турнир.

  9. 27
    13

    Ми те им вкарали 22 гола пък нека всички да играят 🙂

Коментарите са затворени