Много се изписа и изговори за Жоао Пауло. Нападателят заби 15 гола във вратите на противниковите отбори и това нямаше как да не го направи един от любимците на феновете на канарчетата. В момента болшинството от симпатизантите на жълто-черните отказват да приемат факта, че продажбата на Жоао е наложителна. Факт е обаче, че само след няколко дни Жоао Пауло можеше да подпише, с който си иска като свободен агент. А след още няколко дни кариоката можеше да си тръгне заради неизплатени 2 заплати! Впрочем според слуховете Жоао се е разписвал в Ботев срещу 6 000 евро, а не срещу 3, каквато информация се появи днес. Някои източници дори твърдят, че кариоката е получавал в Ботев 8 000 евро на месец. Колко точно е взимал голмайсторът на Първа лига от началото на настоящия сезон, едва ли някога ще излезе официално.

Продажбата на Жоао бе лесно предвидима. В Ботев няма, от къде в близките няколко дни и седмици да намерят пари за заплати, лагери, нови играчи и т.н. 200, 300 или 400 000 лева (едва ли е разберем истинската трансферна сума на бразилеца, която Лудогорец ще платят) идват като коледен бонус за жълто-черните! Другият вариант пред отбора на Ботев бе да започне да разпродава младите си надежди за по 50 000 лева, за да влязат някакви пари в касата. Факт, който отговорни фактори от ръководството на Ботев са споделяли пред този и онзи. Така че няма нищо по-логично, а с оглед създалата е ситуация в клуба – и по-правилно, от трансфера на Жоао при милионерите от Разград.

Преди повече от 2 месеца PlovdivDerby.com написа, че в Ботев спешно трябва а започнат преговори с играча за удължаване на договора му. Малко след това такива преговори стартираха, но няма как играчът да бъде накаран насила да подпише нов контракт. С оглед на това, че той е на 29 години, едва ли Ботев можеше през лятото да вземе много повече пари за него. А напредналата възраст на голаджията го накара още сега да пожелае да осребри добрия си полусезон с един последен договор осигуряващ му максимално повече пари (според информация на PlovdivDerby.com – 12 000 евро). Така че, дали трябва да се обвиняват ръководителите на Ботев, че се разделят с най-добрия си футболист, е малко спорно! Поне в ситуацията, в която се намира клуба в момента! За ситуацията и как се стигна до нея – критиките обаче трудно ще бъдат оборени. Но не това е темата на днешните ни разсъждения. Темата е за Жоао… и Бризола.

Раздялата с Пауло може и трябва да изкара на преден план друг футболист на канарчетата – Бризола. Халфът бе сочен също като качествено ново попълнение, а и самият той го загатна в началото на сезона. Контузия обаче му попречи да развие потенциала си! Кариоката тъкмо навлезе в ритъм и започна да показва, за какво е привлечен и трябваше да напусне терените за дълго. Дали обаче тази контузия не бе за добро. Не за доброто на Ботев, но за доброто на феновете, които искат победи и хубава игра. Ако Бризола бе продължил в същото темпо като Жоао, то днес можехме да дискутираме, къде ще бъде трансфериран и той. Бъдете сигурни! Контузията му обаче го остави поне за още 6 месеца при жълто-черните. Сега през пролетта жълто-черните фенове ще могат да гледат Бризола в компанията на Лъчо Балтанов и Тодор Недлев в халфовата линия на Ботев. Като си представиш тези трима футболисти един до друг на терена, нещата не изглеждат толкова плачевни. Прибавяйки и непостоянния в изявите си Косоко, както и противоречивия, но определено имащ потенциал Мележде, то Ботев ще трябва да търсят единствено заместник на Жоао. Ще открият ли, вече е в сферата на предположенията и в главата на Николай Киров. Белия ще трябва да мисли обаче най-вече за защитата си, където положението е страшно. Буквално Ботев няма бекове, разполага само с двама централни бранители, които са без алтернатива, а трябва да се мисли и за вратарския пост.

Връщаме се на Бризола. При трансфера на триото бразилци PlovdivDerby.com разговаря с мениджъра им, който ги доведе. Между другото – за правата им вече отговаря българин. Тогава той разкри, че Бризола е много качествен футболист, който бързо ще се адаптира към родния футбол и импресариото бе убеден, че именно талантът и уменията на халфа ще изгреят най-бързо в сравнение с другите двама – Жоао и Рафаел. Контузията на Фелипе обаче му попречи да направи това. Сега има всички предпоставки това да се случи през пролетта, а лятото в касата на Ботев да влязат нови свежи пари от нов трансфер на кариока. Разбира, се ако до лятото Ботев не намери, кой да налива сериозни средства в отбора, а не само да помага с каквото и колко може! При привличането на Жоао, Бризола и Соуса Николай Костов бе заявил пред наш репортер в неофициален разговор, че това са бразилци, които са на нивото на чужденците в Лудогорец. Към днешна дата (с оглед на предстоящия трансфер на Жоао именно в Разград) изглежда, че бившият наставник на канарчетата е бил прав в тази си оценка. Поне за Жоао излезе прав. Предстои да видим ще се окажат ли думите коректни и за Бризола.

В Ботев ще трябва да се справят и с трудността наречена – Един бразилец е малко, трима са много. Всеизвестен факт е, че кариоките не обичат да седят по един в чужбина. Те винаги предпочитат в отбора, в който играят да има поне още един техен сънародник. Бризола сега ще бъде сам и ще трябва да се задоволи с това да ходи на кафе с Межедже или Косоко.

За Рафаел де Соуса май ще се наложи да изчакаме още доста време. Играчът продължава да се лекува в родината си. Не е ясно ще започне ли подготовка с Ботев Пловдив през януари (по-скоро – не) и въобще, дали контузията му няма да сложи край на кариерата му.

3 КОМЕНТАРИ

  1. 3
    4

    Вместо да търсят заместник на Жоао, да пробват Панов като втори нападател! Личи си, че това момче има много качества.
    Сега гледах идеалния отбор за Първа лига. Прохаска(15 мача, 2 гола) и Александър Цветков(17 мача, 1 гол) са в идеалния отбор, а Неделев, който има 8 гола и 7 асистенции го няма. Смях!

    • Смях ще е ако го има! Ами, приятелю, той няма сили да изкара цял мач. Ако го гледате внимателно, ще се убедите, че през второто полувреме обикновено започва да се крие зад играчите на противника. И понеже има хубав пас, компенсира пасивността си с него. На мач по 1-2 паса и това му е играта. Има и нещо друго: Ако го пазят персонално, просто не пипа топката. Те затова не го пускат в Германия. Виж, за Ботев става, но за идеален отбор…

  2. Andreshko, kuche mrasno saita ti e nasran a ti si edin prost chikidjia. Banvai maika si pederast

Коментарите са затворени