В историята на футбола ни има ред велики играчи, които така и не получиха честта да бъдат избрани за най-добър футболист на годината. Все значими фигури: Димитър Якимов, Петър Жеков, Наско Сираков, Пламен Гетов… Не е честно, но няма как да се поправи.

За един друг футболист с по-скромни претенции, но и с не по-малко качества и успехи, все още има време. Става въпрос за 36-годишния голмайстор на Локомотив (Пд) Мартин Камбуров.

Кой, ако не Камбуров, днес е солта и пиперът на уж елитната футболна класа на България?

С 12 гола през пролетта и още толкова за есенния сезон (11 в първенството и един за купата), този забележителен нападател стана герой в едни от най-интересните мачове тази година.

През май вкара за победата на Локомотив (Пд) над шампиона Лудогорец с 2:1, а наскоро разградчани отново си изпатиха от него при равенството 2:2 на „Лаута”.

За левскарите напоследък няма по-кошмарен противник от Камбуров.

“Черно-белият” №9 им порази мрежата за двете победи на Локомотив (Пд) на „Герена” тази година с 3:2 и 2:1, разписа се и при равенството с тях 2:2 в Пловдив. За капак на всичко отправи точен изстрел и във вратата на Ботев (Пд) в градското дерби, завършило с триумфален успех от 2:0.

Няма друг български футболист, който да е вкарал повече голове тази година.

Разбира се, ние българите сме скъпи на триците, но евтини на брашното. Петър Хубчев и предшественикът му Ивайло Петев така и не счетоха за нужно да повикат в националния отбор най-резултатния български голмайстор.

Чак да се чуди човек защо, като гледа какви куци коне разхождат фанелката на България по игрището.

Забележете, че капитанът на пловдивчани има в сметката си вече 183 попадения. Пет пъти голмайстор на България, във вечната ранглиста на най-добрите реализатори за всички времена Камбуров е на пето място, като наскоро задмина Пламен Гетов.

Въпрос само на няколко мача е Мартин да заеме мястото на четвъртия Христо Бонев (185 гола), и да атакува следващите позиции в челната тройка, където са Динко Дерменджиев – Чико (194) и Наско Сираков (196).

Ако успее в това начинание, той ще се подреди точно след недостижимия бомбардировач Петър Жеков, отбелязал в кариерата си цели 253 гола.

А и колко футболисти с неговата харизма останаха в България?

Абсолютен лидер на „Лаута”, Мартин Камбуров беше такъв и в Локомотив (Сф), където направи немислимото – стана голмайстор на „А” група само с един изигран полусезон!

И колко млади футболисти се научиха покрай него как се застава по терена, как се иска топката, как се продължава играта и как се вкарва гол…

Ето затова Мартин Камбуров заслужава да бъде обявен за най-добър футболист на годината. И ще бъде съвсем справедливо за този последен голям нападател на България.

Автор: Станил Йотов

8 КОМЕНТАРИ

  1. 2
    4

    Футболист на годината на Столипиново може да стане.

  2. 4
    2

    А ти си поредния мангал с жълто на устата, ФАКТ!

  3. 6
    17

    Още малко и златна топка за тоя мангал миризлив….хахаха

  4. 7
    30

    Кур за пенсионера! Кур за мангалите! Само Ботев!

    • 14
      3

      За на майка ти миризливата пОтка също , но мек, за да те шляпа по розовото дупе, шибан педал.

  5. 28
    1

    Абсолютно съм съгласен. Аргументите са неоспорими. Камбуров е с фундаментално значение за съществуването, не само за представянето на Локо. Фактът, че продължава да бележи повече от всички в тази календарна година, заедно с цифрите от цялостната му кариера го правят заслужен кандидат за приза. Заявявам това от позицията на съзнателен привърженик на Ботев от над 37 години!

Коментарите са затворени