Консорциумът от фирми, които спонсорират Ботев Пловдив или поне го спонсорираха в началото на сезона с редица рекламни договори, са загубили концесията, която ги обединяваше под дружеството Съни Инвест.

Договорите с концесионерите на плажовете “Слънчев бряг – север” и “Несебър – юг” са прекратени заради системни нарушения. Освен това са изпратени писма до концесионерите на други 10 плажа, че ако не отстранят нарушенията, и техните договори ще бъдат прекратени. Това съобщи в петък министърът на туризма Николина Ангелкова пред БНТ.

Искане за прекратяване на концесиите им беше внесено още миналата година от министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова, под чиято шапка бяха тогава плажовете. Правителството обаче реши да даде последен шанс на концесионерите да се поправят. При неотстраняване на допуснатите нарушения концесията ще се счита за прекратена от 30 септември 2016 г., реши в края на декември 2015 г. правителството.

Междувременно плажовете минаха на подчинение на Министерството на туризма. През август то е направило поредна проверка на двата проблемни плажа. Установено е, че не са спазени одобрените схеми за разполагане на преместваеми обекти и допълнителна търговска площ. Това е документирано с две геодезически замервания, при които точно и конкретно бяха установени неизпълнения по договорите, каза министър Ангелкова.

Тя обясни, че всички констатирани несъответствия са били разгледани от Комисията за контрол върху цялостното изпълнение на концесионните договори за морски плажове преди два дни. Взето е решение договорите за концесия да се прекратят съгласно правителствените решения от декември 2015 г. Това са решения – РМС 1015/22.12.2015 г. и РМС 1016/22.12.2105 г., е посочено в съобщение на Министерството на туризма.

В комисията за контрол на морските плажове влизат представители на Министерския съвет и на министерствата на туризма, на финансите и на околната среда и водите.

Screen Shot 2016 11 26 at 16.49.19Плажът “Слънчев бряг – север” се стопанисва от “Сънинвест”. Пловдивското дружество има 20-годишен договор за концесия от 9 септември 2002 г. Това означава, че дружеството пропуска шест сезона.

Компанията е собственост на шест фирми.

Сред тях са бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров, мажоритарният собственик на бургаската захарна фабрика “Победа” и на казино в Слънчев бряг Сава Чоролеев, който е близък на кмета на Бургас, сочен за най-успешния у нас през последните години.

Акции чрез свои компании в “Сънинвест” имат още хотелиерите Румен Чандъров и Ангел Палийски, един от собствениците на хотел “Белвю” в Слънчев бряг.

Дял в компанията има и Ветко Арабаджиев

Нарушенията, които бяха установени през изминалите години, са, че “Сънинвест” системно не е спазвало законовото изискване половината от плажа “Слънчев бряг – север” да бъде оставен за свободен достъп. Поставяли са и повече търговски обекти над разрешеното. За това концесионерът почти всяка година е бил глобяван от регионалното министерство със суми между 80 хил. и 360 хил. лева, които е плащал. Концесионната такса на плажа е била над 900 хиляди лева годишно.

1 КОМЕНТАР

Коментарите са затворени