Президентът на Българския футболен съюз Георги Иванов говори на пресконференция след редовното заседание на Изпълнителния комитет, на което бяха утвърди нормативните документи, касаещи спортно-състезателен сезон 2024/2025.

„За мен всички неща, които обсъдихме са важни. Коментирахме нормативни документи, формата на първенство. Това, което взехме като решение е за повишаване на качеството на ВАР системата, която да снима с повече камери, за да има по-голяма обективност. Коментирахме редица теми, свързани с работа сдържавата. Но аз не мога да кажа кое беше най-важното, защото за мен всички точки бяха важни“, започна Георги Иванов.

„Във всички комисии има сериозни промени. Давид Борбалан остава председател на съдийската комисия към Българския футболен съюз. Направили нсме промени в повечето, защо за нас е важно съдийството да показва безпристрастие към всички отбори. Всички комисии са променени. БФС ще се стреми наказанията да лежат изцяло на нормативните документи и законоте на съюза“, коментира Иванов.

БФС ще продължи договора за технологията „VAR” в българското футболно първенство с 3-години до 2028 г., съгласно изискванията на ФИФА, както и с оглед възможностите за неговото подобряване. За тази цел централата ще финансира в допълнителни камери.

„БФС плаща по 1 милион лева за системата ВАР. Сега новото подобрение с допълнителните камери, които ще бъдат на всеки един стадион, излаза около 200 000 лева над тази сума. Тази инвестиция е с цел по-добро и обективно съдийство“, заяви още президентът на БФС.

Относно дискусиите около правило за играчи под 21 години в професионалния футбол, Георги Иванов заяви: „Преди един месец имахме среща с клубовете от Първа и Втора лига, които нямаха желание това да се случи. Във Втора и Трета лига играят 400 играчи, които са под 21 години. Има втори и трети отбори. Вкарваме във Втора лига отбори на ЦСКА-София и Ботев Пловдив сега във Втора лига. В професионалния футбол е трудно, защото там има голяма конкуренция и клубовете не искаха да има такова правило. Трябва да работим в школите, защото никой треньор няма да предпочете чужденец пред качествен 20-годишен играч“.

Президентът на БФС допълни още, че по време на Изпълкома е била обсъждана и темата за телевизионните права, като за целта е създадена работна група, която да се запознае детайлно със съществуващите договори.

„Имаме намерение да се събираме поне веднъж в месеца и да комуникираме с медиите. Аз в момента, в който станах президент казах, че картите ми са отворени на масата и всички ще бъдат информирани за процесите. Работим, за да подобрим футболната среда. Промените ще стават, за да започнат хората да свикват с тях. Искаме да работим в синхрон с клубовете, защото те са наши партньори“, допълни Георги Иванов.

В края на пресконференцията президентът на БФС за пореден път изрази своята подкрепа към работата на Илиан Илиев и треньорския щаб на националния отбор.

„Илиан Илиев и екипът му работят добре. Самите резултати показват работата на треньора. Който обещава спортни резултати или лъже, или не разбира от футбол. Ние се надяваме да спечелим Лигата на нации, а дали ще стане, надяваме се и ще видим. Ще направим всичко възможно да станем първи в групата си, но това не мога да го гарантирам предварително. Вървим в правилна посока“, коментира Иванов.

„Много работа има, но и много неща свършихме за тези 2 месеца. Първото бе първенствата да завършват по най-добрия начин. Искаме да има добра основа и от сега да започнем да надграждаме. Моля ви всички да ни дадете време, за да изпълним плановете си“, завърши президентът на БФС.