Президентът на Българския футболен съюз Георги Иванов говори на пресконференция след редовното заседание на Изпълнителния комитет, на което бяха утвърди нормативните документи, касаещи спортно-състезателен сезон 2024/2025.

„За мен всички неща, които обсъдихме са важни. Коментирахме нормативни документи, формата на първенство. Това, което взехме като решение е за повишаване на качеството на ВАР системата, която да снима с повече камери, за да има по-голяма обективност. Коментирахме редица теми, свързани с работа сдържавата. Но аз не мога да кажа кое беше най-важното, защото за мен всички точки бяха важни“, започна Георги Иванов.

„Във всички комисии има сериозни промени. Давид Борбалан остава председател на съдийската комисия към Българския футболен съюз. Направили нсме промени в повечето, защо за нас е важно съдийството да показва безпристрастие към всички отбори. Всички комисии са променени. БФС ще се стреми наказанията да лежат изцяло на нормативните документи и законоте на съюза“, коментира Иванов.

БФС ще продължи договора за технологията „VAR” в българското футболно първенство с 3-години до 2028 г., съгласно изискванията на ФИФА, както и с оглед възможностите за неговото подобряване. За тази цел централата ще финансира в допълнителни камери.

„БФС плаща по 1 милион лева за системата ВАР. Сега новото подобрение с допълнителните камери, които ще бъдат на всеки един стадион, излаза около 200 000 лева над тази сума. Тази инвестиция е с цел по-добро и обективно съдийство“, заяви още президентът на БФС.

Относно дискусиите около правило за играчи под 21 години в професионалния футбол, Георги Иванов заяви: „Преди един месец имахме среща с клубовете от Първа и Втора лига, които нямаха желание това да се случи. Във Втора и Трета лига играят 400 играчи, които са под 21 години. Има втори и трети отбори. Вкарваме във Втора лига отбори на ЦСКА-София и Ботев Пловдив сега във Втора лига. В професионалния футбол е трудно, защото там има голяма конкуренция и клубовете не искаха да има такова правило. Трябва да работим в школите, защото никой треньор няма да предпочете чужденец пред качествен 20-годишен играч“.

Президентът на БФС допълни още, че по време на Изпълкома е била обсъждана и темата за телевизионните права, като за целта е създадена работна група, която да се запознае детайлно със съществуващите договори.

„Имаме намерение да се събираме поне веднъж в месеца и да комуникираме с медиите. Аз в момента, в който станах президент казах, че картите ми са отворени на масата и всички ще бъдат информирани за процесите. Работим, за да подобрим футболната среда. Промените ще стават, за да започнат хората да свикват с тях. Искаме да работим в синхрон с клубовете, защото те са наши партньори“, допълни Георги Иванов.

В края на пресконференцията президентът на БФС за пореден път изрази своята подкрепа към работата на Илиан Илиев и треньорския щаб на националния отбор.

„Илиан Илиев и екипът му работят добре. Самите резултати показват работата на треньора. Който обещава спортни резултати или лъже, или не разбира от футбол. Ние се надяваме да спечелим Лигата на нации, а дали ще стане, надяваме се и ще видим. Ще направим всичко възможно да станем първи в групата си, но това не мога да го гарантирам предварително. Вървим в правилна посока“, коментира Иванов.

„Много работа има, но и много неща свършихме за тези 2 месеца. Първото бе първенствата да завършват по най-добрия начин. Искаме да има добра основа и от сега да започнем да надграждаме. Моля ви всички да ни дадете време, за да изпълним плановете си“, завърши президентът на БФС.

ОТГОВОРИ

Моля напишете коментар
Моля въведи име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.