За 6-та поредна година Сдружение за исторически възстановки „Филипопол” ще потопи публиката в славното минало на Пловдив с поредица от възстановки и демонстрации от 14 до 16 юни. Целта е впечатляващо и незабравимо преживяване за пловдивчани и гости на града, както и да се утвърди Пловдив като домакин на един културно-исторически форум от европейски мащаб.

Фестивалът „Пловдив – древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство“, който е част от Културния календар и се финансира от Община Пловдив, ще посрещне близо 200 възстановчици от България, Хърватия, Сърбия, Румъния, Русия и Украйна . Форумът ще бъде открит на 14 юни с шествие от Римския форум до Римския стадион. Специална програма ще даде старт на сцената на Римския стадион от 19 ч. На 15и 16 юни по традиция парк „Лаута” ще се превърне в арена на древните ни предшественици от Античността и Средновековието. Участниците ще пресъздадат живота в тези периоди във всички аспекти – храна, напитки, занаяти, музика, танци, стрелба с лък, езда, битки, етнология и култура.

Амбицията на организаторите е да привлекат разнообразна аудитория от национален и интернационален мащаб, което ще повлияе благотворно върху туризма и икономиката на Пловдив.

„Съживявайки вечния Филипопол, ще утвърдим позицията на Пловдив като водещ културен център, първия български град домакин на инициативата Европейска столица на културата през 2019 г. и носител титлата за 2022-а за „Най-добра туристическа дестинация в Европа”, казват от екипа. Входът за всички събития е свободен.

Какви изненади готвят организаторите от “Филипопол” за пловдивчани и гости на града тази година, разкрива в интервю за TrafficNews председателят Красимир Джамбазов.

– С всяка изминала година фестивалът „Пловдив – древен и вечен” се разраства. Какво да очакваме тази година?

– От самия си старт през 2019 до 2024 фестивалът се развива и винаги желаещите за участие са повече от възможностите, които имаме по проект да посрещнем в Пловдив. Това е голямо предизвикателство пред Сдружение за исторически възстановки „Филипопол“ като организатор защото предполага сериозна работа по привличане на спонсори, които да подпомогнат реализацията на по-мащабен фестивал. Имаме съвсем нови групи от държави, които са участвали и нови представители от държави, които ще се представят за първи път на фестивала в Пловдив.

– Колко клуба са заявили участие, гости от кои държави очаквате?

– Към момента участие са потвърдили 25 групи, което прави окол 200 участника с коне, въоръжение, занаяти, храна, напитки и завършени лагери, според спецификата и периода на конкретната група. Традиционно участващи чужденците са представителите от Сърбия, Хърватска, Румъния. Тази година представителите на Унгария имат ангажимент, но пък на тяхно място ще дойдат нови участници от Русия и Украйна. Румънската група е нова. Сега участват в нов филм за гладиатори и след края на снимките пътуват за Пловдив.

– Кои ще бъдат най- интересните атракции на фестивала?

– Различните посетители имат специфични интереси. Всички харесват конните демонстрации. Една от причините е, че се представят от световен шампион по стрелба с лък от кон. Тези, които предпочитат спокойствието се насочват към занаятите, античната и средновековна кухня и напитки. Младите изглежда харесват повече напрежението в битките. Като на филм минава хилядолетната история на Пловдив от античността с траки, готи, гладиатори, роби, римски легиони, през прабългарите с техните държави, рицарите от кръстоносните походи та чак до появата на първите огнестрелни оръжия.

– Какво включва образователната част на събитието? Какво могат да научат пловдивчани за историята на града си?

– Тази година образователната програма дава възможност академичното ниво да стане достъпно до обикновените посетители на фестивала. В съботния ден, към обяд, ще бъдат представени в оригинал български текстове от Средновековието от преподавател в Пловдивски университет.

Ранен следобед ще има кратка беседа на тема „Латинци и Филипопол“ изнесена от д-р Теодора Георгиева – историк и асистент в. Катедра “История и археология” в Пловдивски университет.

– Лекцията на д-р Георгиева включва Филипополското херцогство. Историята в учебниците ни пропуска този много важен период от развитието на града. Интересуват ли се пловдивчани от тази умишлено неглижирана част от историята ни?

– Първата реакция на повечето пловдивчани при споменаването на Филипополското херцогство е изненада. След това се появява любопитство. Горещо препоръчвам освен атракциите на фестивала, да се чуе и лекцията за Рени дьо Трит, Филипопол след 1204, Пловдив при Борил и латинците и разбира се Алексий Слав. Самата историческа истина е толкова интересна, че може да бъде основа на холивудска филмова продукция без никаква нужда от добавяне на художествена измислица за допълнителна атрактивност.

– Ще има ли атракции, подходящи за деца?

– Децата винаги са били наши почитатели и са се забавлявали целодневно на фестивала без да пускат родителите да ги прибират до последно.

Освен да осигуряваме атракции за младите, една от нашите каузи е и да представяме обещаващи млади таланти от региона. Под ръководството на проф. Мичо Димитров, преди години запознахме публиката с младия Борис Апостолов и всички го аплодираха. Тази година ще покажем развитието на този надарен младеж след 5 години сериозна подготовка.

Към обяд проф. Рашков и Евгений Петров ще организират пленер за деца с талант в изобразителното изкуство. Освен финалистите в международния конкурс „Рицарят в мен“, на пленера ще могат да участват и деца посетители на фестивала. Едно от децата, които имат дарба и да рисува и да свири на пиано се казва Марио и ще участва и в двата модула за деца.

Извън това почти всяка група за възстановки предвижда занимания с деца. Могат да се изработват керамични съдове, да се леят свещи, да се секат монети. По-големите може да опитат стрелба с лък. Някои от бойците тренират деца с дунапренени оръжия и това прераства в голямо забавление и много смях.

– В много европейски градове подобни фестивали са се превърнали в истински градски празници и привличат хиляди туристи. Смятате ли , че това е възможно и в Пловдив?

– Това е нашата крайна цел. Работим и развиваме проекта от малко събитие и се опитваме да го направим значим и разпознаваем европейски фестивал, който да привлича десетки хиляди туристи от страната и чужбина. Вярваме, че това ще има положителен ефект върху бизнеса и имиджа на Пловдив като европейска столица на културата.

– Градът ни е богат на естествени декори за историческите епохи, които представяте. Има ли възможност част от възстановките да бъдат пренесени на Форума, на Небет тепе или на Източната порта? Все пак под Небет тепе наистина е имало рицарски битки.

– Град Пловдив сякаш е орисан да бъде декор на голям, европейски културно-исторически проект. Декорите са се съхранили през вековете и Община Пловдив, през последните години, инвестира много средства във възстановяването на Източната порта, Небет тепе и други. Миналата година стартирахме проект „Жив Филипопол“ с идеята да „съживим“ това наследство и да го направим атрактивно за туристи и гражданите на Пловдив. Само от нашия ентусиазъм и подкрепата на общинските и държавни институции зависи до какво ниво ще успеем да развием тази добра идея.