Илиан Илиев подписа нов договор с Българския футболен съюз, който му позволява да продължи да съвместява работата си като национален селекционер и треньор на Черно море и след 1 юли. Контрактът с националния отбор остава до 2026 г. Новото споразумение бе парафирано преди утрешния приятелски мач със Словения в Любляна.

Илиев застана начело на “лъвовете” на 1 ноември 2023 г., като под негово ръководство тимът изигра пет мача до момента, в които не е допуснал нито една загуба. Дебютът на селекционера бе в евроквалификацията с Унгария в София, завършила 2:2. Последваха двубои със Сърбия (2:2), Танзания (1:0), Азербайджан (1:1) и Румъния (0:0).

“Израстването на отбора под ръководството на Илиан Илиев е видимо за всички. Убедени сме, че той е точният човек”, заяви президентът на Българския футболен съюз Георги Иванов.

“Още при представянето ми казах, че бях длъжен да дойда и да помогна на националния отбор. Основната ми цел е да вдъхнем по-голямо самочувствие на футболистите, защото те качествата си ги имат. Смятам, че вървим в правилната посока”, сподели самият Илиан Илиев.

През есента България ще се изправи срещу Беларус, Люксембург и Северна Ирландия в турнира Лига на нациите.

Селекционерът на националния отбор Илиан Илиев заяви, че желанието му е да изгради отбор, който да радва хората.

Утре националните ни гостуват в Любляна от 16 часа на Словения.

„Очакваме тежък мач срещу обигран отбор. Трябва да се сме агресивни в дефанзивен план, за да не оставяме празни пространства. Това е важен тест за нас срещу силен отбор“, каза Илиев на пресконференцията преди мача.

„Амбициите ни са да се направи отбор, който да радва хората. Това става с много труд. Направихме крачки с желание и добра игра и това е основата, върху която трябва да стъпим. Словения играе по-директен футбол от Румъния. Трябва да сме агресивни в единоборствата и да бъдем компактни като отбор“, каза още Илиев.

„Всеки един отбор, който иска да има успехи, изисква борбеност, не само Черно море. Естествено, че искаме да имаме някакъв стил. Един отбор започва да се гради отзад напред. Искаме да играем модерен футбол, не да внасяме стила на Черно море“, каза Илиан Илиев в Словения.

„В дефанзивен план сме стабилни, добре е да не губиш, но е най-добре да побеждаваш. Приемаме, че тези резултати (последните) са позитивни, защото не сме загубили. Словения наистина е добър отбор, не го казвам от куртоазия. Надявам се това, което правим в малкото време, да се получава“, каза още треньорът.

Той загатна, че ще направи промени в титулярния състав заради натрупана умора от срещата с Румъния.

„Може да направим някои промени за утрешния мач. Важното е да изградим собствен стил, в който да играем модерен футбол. Имаме големи резерви в атака“, добави Илиан Илиев.