Васил Георгиев, по-известен като VASKOART, е български артист, чиято лична история е впечатляваща и предизвиква възхищение.

Роден е на 17.11.1990 г. в град Варна, като е бил оставен в дом за деца още на 2-годишна възраст. Неговите родители са казали, че ще се върнат, за да го вземат, но никой не се връща. На 6-годишна възраст Васко е приет във фондация „Райна Кабаиванска“ – принадлежаща на световноизвестната едноименна оперна певица.

През 1996 г. се премества в град Пловдив, където се записва в музикалното училище „Добрин Петков“. Фондацията „Райна Кабаиванска“ подпомага всеки месец образованието на сираци в различни сфери на изкуството. Васко учи в училището 6 години, като през тези 6 години преминава през различни самостоятелни продукции, концерти и взима участие във важни събития, организирани от град Пловдив.

По-късно решава, че пианото не е неговата страст, и започва изцяло да се занимава с изобразително изкуство. Има успехи в изобразителното изкуство, като печели награди, участва в множество конкурси и решава изцяло да се посвети на четката и боичките. През 2010 г. представя първата си самостоятелна изложба под заглавието „Аз продължавам“. Тя се провежда в една от най-известните старинни къщи в Пловдив, а именно – Балабановата къща. Изложбата се оказва изключително успешна, защото Васко успява да продаде всичките си картини.

През 2013 г. заминава за Виена (Австрия), където, справяйки се сам с живота, се записва да учи маркетинг и реклама. Така през тези 5 години навлиза в сферата на маркетинга и изкуството. През 2019 г., след като се завръща в България, е поканен да се присъедини към фондация „Пловдив 2019“, като град Пловдив е обявен за европейска столица на културата. Васко има изключителната възможност да участва в над 200 събития в рамките на 1 година. Тук накратко той споменава за личния си живот, като се има предвид, че той не е от хората, които споделят за него. Разбира се, като всеки човек, е имал много трудности, минавал е през тежки периоди, но Васко винаги е успявал да реагира и да направи така, че да успее да се справи сам.

След 14-годишна пауза, Васко подготвя втората си самостоятелна изложба под заглавието „ATTRACT“. Тя ще се състои на 6 юни 2024 четвъртък от 18:30 часа в Малката базилика на Филипопол в Пловдив и ще се проведе с подкрепата на РЕФАН БЪЛГАРИЯ!.

Винаги съм бил самостоятелен и съм успявал да се справя с предизвикателствата на живота сам.
Привличало ме е да участвам в организирането на различни събития, да бъда част от някой екип, с който имаме обща цел. За щастие съм успявал да се включа в много значими инициативи, да срещна интересни нови хора. И това ме е карало да бъда активен, да усещам, че съм част от обществото и да се чувствам полезен.
Тази година, през юни ще престава моята втора самостоятелна под името Attract- Привличане която е подкрепена от община Пловдив и дирекция “Старинен Пловдив” вече имам и място за провеждане на събитието както и програма с музиканти Мичо Димитров – цигулар и младата талантлива Биляна Динкова – пияно
Имам нужда да разкажа кой съм и какво съм постигнал до този момент. Искам да отбележа този празник и да го споделя заедно с приятелите, които са били до мен през годините, с хората на изкуството, с които сме участвали в различни събития, с журналисти, които са отразявали важни за мен моменти.
смелостта да разкрия лични моменти, които са оставали скрити за много от хората, които ме познават“, споделя Васко!