Вторият отбор на Ботев (Пловдив) фокусира вниманието върху себе си през отиващия си сезон. Младият тим го направи със силните си игри в Югоизточната Трета лига. Ще е грешно ако квалифицираме Ботев II (Пловдив) като „приятна изненада“. Няма нищо „изненадващо“, когато става въпрос за един от клубовете, от който са тръгнали голяма част от великите български футболисти. През миналото лято, младите „канарчета“ стартираха колебливо. След първата четвъртина на първенството ги поведе нов старши треньор – Илиян Гаров. Ботев II постепенно тръгна нагоре. Освен да печели точки и мачове, отборът показа, че изпълнява предназначението си –да изгражда, развива и интегрира момчетата в мъжкия футбол.

Пред Sportal.bg Илиян Гаров обясни на какво се дължи възхода.

– Поехте Ботев II (Пловдив) от 11-ия кръг, когато заемаше 16-о място. В момента е на 7-а позиция с шанс да финишира на 6-ата. Млад треньор сте. Как се реализира подобен възход в мъжкия футбол с юношески отбор на клуб, чието име „тежи“?

– Основата е най-важна – сформирахме невероятен колектив. Има настроение както в съблекалнята, така и на терена. Най-труден е преходът от юношески към мъжки футбол. Повечето от младите футболисти в България показват навсякъде другаде самочувствие, но не и на терена. Често се случва така, че когато играят важни мачове с добър противник, виждаме точно обратното – неувереност, страх, напрежение, което води до грешни решения и това определя тяхната игра. Много е трудно при младите футболисти да побеждават и същевременно да играят добър комбинативен футбол и да се развиват като футболисти. Именно за това смятам, че най-важното беше да променим манталитета на играчите във втория отбор на Ботев. От мисленето, че нещата ще се случат без да се стараят и влагат на 100 процента, т.нар. „балкански манталитет“ да преминат към мислене и манталитет на победители – да са непримирими, борбени, да излязат от зоната си на комфорт и дори когато им е най-трудно, да демонстрират характер, самочувствие, увереност във възможностите си и хъс за победа. Смятам, че във всеки мач досега показахме футболни достойнства и във всяка минута на терена се опитвахме да се надиграваме с противника. Играем атакуващ футбол, какъвто Ботев (Пловдив) винаги е изповядвал. Вярвам, че от ключово значение бяха индивидуалните разговори с играчите, за да разберат своите грешки. Наблягаме и на индивидуални тренировки, видеоразбори и тактическата дисциплина.

Въпреки скромния ми опит, смятам, че е важно, треньора не само да дава указания и наставления, но и да умее да убеди състезателя, че това, което се изисква от него ще го направи по-добър футболист. Тогава се постига добра взаимовръзка треньор-играч и поставените цели биват постигнати.

Разбира се, направеното до момента в нашия отбор не е само моя заслуга, а на целия ни щаб. Много ни помогна психологът на клуба – Илияна Димитрова, за което й благодаря. Благодаря и на моя екип – помощникът ми Атанас Любенов и кондиционния треньор Драган Тодорович, които свършиха чудесна работа.

За мен е чест, че почти всички домакински мачове бяха наблюдавани от легендата на българския футбол Петър Зехтински. Той е първият треньор, който ми даде шанс като състезател в мъжкия футбол, когато бях на 16 години. Благодарен съм, че след всеки мач на сегашния ми отбор водим разговори с него, в които той споделя мнението си.

– Какво показват цифрите до момента?

– Ботев II записа 16 победи, 6 равенства и 5 загуби, като головата разлика е 68 вкарани голове и допуснати 29. Най-голямата радост за мен е, че публиката по трибуните се увеличава с всеки мач. Това е критерий, че се движим в правилната посока. Статистиката всъщност не е толкова важна, колкото изграждането на футболистите – подобряването на техните физически и психически качества, за да бъдат подготвени за мъжкия отбор.

За мен са еднакво важни както победите, така и добрата игра. Във всеки следващ мач изисквам от футболистите да показват повече на терена. Поставените цели са постигнати. Горд съм с момчетата.

– Доста от тях получиха шанс да играят в представителния тим на клуба. Това също говори за добре свършена работа.

– Това е и основна задача на екипа ни в Б отбора – изграждането на футболистите, за да бъдат опция за Първия отбор. За огромна радост на всички жълто-черни привърженици се обръща внимание на младите таланти. Голяма част от играчите в Б отбора получиха своите първи професионални договори. Със старши треньора на представителния отбор Душан Керкез имаме постоянна комуникация относно играчите и доста от тях дебютираха в Efbet Лига. Почти всичките мачове на Ботев II се наблюдават от треньорския щаб на Първия отбор и директорите в клуба. Подобно внимание допълнително мотивира играчите да се доказват. В някои мачове изпитвахме затруднения, когато най-добрите ни футболисти от Б отбора бяха призовани при мъжете, но това пък беше добра възможност за другите момчетата, които се възползваха и също показаха че заслужават да им се гласува доверие. Изключително съм доволен от старанието и влагането на всички в отбора.

– Постигнахме всичко това в Югоизточната трета лига. Какво е нивото й?

– Повечето отбори в Трета лига са силни, изградени от опитни футболисти, доста от които са играли в професионалния футбол под ръководството на качествени треньори. Мисля, че за нашите млади състезатели беше изключително полезно да играят срещу добри футболисти с богат опит. Когато опита е на страната на противника, нашият Ботев II компенсираше с повече движения по терена, агресия, характер, непримиримост, издръжливост и екипна работа.

– Играхте за Ботев (Пловдив) в периода 2006-2009 година. Какво се е променило през годините?

– Всички промени са в положителна посока, защото Ботев (Пловдив) предлага всички условия за развитие и прогрес както на Първия и Втория отбор, така и Академията. Разполагаме с отлична база, общежитие, качествени терени, модерни и съвременни технологии, които подпомагат процеса на работа. Като цяло структурата на клуба е на добро европейско ниво.

– Ботев II (Пловдив) ще играе от следващия сезон във Втора лига. Ще продължители да водите отбора като треньор и в професионалния футбол?

– Натрупах безценен опит през завършващия вече сезон. Благодаря на директорите, че ми предоставиха възможността да съм треньор на Б отбора. Става въпрос за личности с богат опит. От доста години са в големия футбол и знаят кое е най-доброто решение. Ще се радвам и през новия сезон да работя за Ботев (Пловдив).

Вторият отбор на Ботев (Пловдив) приема утре Загорец (Нова Загора) в отложена среща от 27-ия кръг на Югоизточната Трета лига.

„Доста от футболистите на които разчитаме през сезона не можем да ги ползваме срещу Загорец, защото играха снощи за първия отбор срещу Арда. Това е положително, защото за това ги изграждаме. В отсъствието им ще играят другите, които са амбицирани да покажат, че може да им се гласува доверие. Излизаме да покажем добра игра и да спечелим“, коментира пред Sportal.bg Илиян Гаров, треньор на Ботев.

4 КОМЕНТАРИ

  1. Ще са хит ако бият саяна през уикенда

  2. 5
    1

    Резултатите показват друго. В случая ти излизаш смешник

    • 5
      2

      Резултатите показват друго. В случая ти излизаш смешник

Коментарите са затворени