Ботев Пловдив вече знае кои са потенциалните му съперници в първия квалификационен кръг от Лига Европа.

Групата от шест отбора бе оформена, след като Петролул спечели Купата на Молдова и като шампион прати приятната изненада от настоящия сезон в Лига Европа Шериф Тираспол, който завърши втори в шампионата на страната, да играе отново във втория по сила европейски клубен турнир.

Коефициентът на тима, воден от Душан Керкез, е 4.075, което го праща в групата на непоставените в първия кръг от квалификациите на Лига Европа.

Единственият вариант пред Ботев да бъде поставен във втория и третия кръгове, е да се падне с Шериф и да го отстрани, вземайки неговия коефициент за мачовете напред в квалификациите.

Всички потенциални съперници на Ботев в първия предварителен кръг на Лига Европа:

Шериф Тираспол (Молдова), коеф: 20.000

Марибор (Словения), коеф: 9.500

Тобол (Казахстан), коеф: 7.500

Висла Краков (Полша), коеф: 5.075

Пафос (Кипър), коеф: 4.420

Пакши (Унгария), коеф: 4.375

18 КОМЕНТАРИ

  1. Съгласен съм. Друго нещо, откога Ботев не е играл с истински европейски гранд като Байерн, Барселона и Атлетико(М)? При сегашния формат дори влизането в групите на ЛК ще е изключително трудна задача. Добър сценарий е да отстраним съперника в 1-я пр.кр., после докарваме големия Аякс в Пловдив и правим един приличен мач за който ще се говори и след половин-един век и отиваме в 3-я пр.кр. на ЛК да се пробваме.

    • Там с късмет отиваме на плейоф и след няколко седмици докарваме и Челси в Пловдив 😀

  2. Най-неприятните отбори са Пакш и Пафос. Големи амбиции и ниски коефициенти. Висла са 10-ти в полската втора лига и са добър жребий, но вероятно няма да играем с тях по географски принцип. С който и да се паднем, няма да е лесно. Трябват ни попълнения, които да вдигнат нивото на отбора, което в момента е 7-8 място в България.

    Разбивките вероятно ще са Пакш, Марибор и Висла западен поток и за нас Шериф, Тобол и Пафос.

  3. Шериф бяха молдовския Лудогорец, отборът на Приднестровието, но там проектът приключи и не е лошо да се паднем с тях, защото имат голям коефициент, с който можем да сме поставени в следващия кръг. Тобол също са скъсали джоба, отпаднаха за купата и са на 6то място. Един от тези два отбора бих искал аз да ни се падне.

    Ако обаче отборът ни не се подсили сериозно, нито един от тези съперници не е преодолим.

  4. Друго което прочетох е, че преди жребия отборите могат да бъдат разделени в 2 групи по 3 поставени/непоставени отбора. УЕФА винаги ги разделя в жребия за пр.кръгове на географски принцип. Като разделя отборите на север/юг и запад/изток, най-вероятно ще сме в група с Шериф, Тобол и Пафос.
    Пафос са неопитни, но 2 пъти по-стойностен отбор от нас.
    Шериф последните няколко сезона играха в групите на ШЛ и ЛЕ.
    Тобол са с най-ниска стойност, но почти всеки сезон играят в Европа и последните сезони са отстранявали Базел и Хайдук(Сплит).
    Трудни съперници.

  5. Всички са преодолими, но същото ще си мислят и те за нас. Пафос е малко по-стойностен отбор – 22 млн €, другите са 7-11 млн. – на нашето ниво. Шериф и Марибор, а и Тобол играят редовно в Европа и са доста опитни в тези мачове, имат и скорошно участие в групите на ШЛ и ЛЕ. Но пък не са успели да станат шампиони, тъй че може да има някакъв спад. Висла(Краков) е доста популярен отбор, но трябва да се отбележи, че са в средата на таблицата на 2-то ниво в Полша, но пък са спечелили купата на страната. Аз предпочитан съперник нямам, все пак ми се иска да избегнем опитните турнирни Шериф и Марибор и да сме домакини на реванша с добър резултат като гости и пълен стадион. Ще ми се да привлечем 2-3 класни играча, че иска вдигане на класата на отбора. Има 4 предварителни кръга преди групите, всяко отпадане в 1-3 пр.кр. в ЛЕ ни праща в следващия пр.кр. на ЛК и поне още 2 мача в Европа. Ако стигнем до плейофите на ЛЕ дай боже, дори и отпадане ни гарантира групите на ЛК. Надявам се да отстраним поне 1 съперник и да изиграем поне 6 мача в Европа, за повече не смея и да мечтая в момента.

  6. 5
    2

    Щом сме отказали оферта от 1 милион в Евро за Уме, има надежда че ще стягаме конкурентно способен отбор.

  7. 5
    2

    Най-важното е да избегнем поляците и унгарците. С другите сме от една черга и шансовете са 50/50.
    Нека и късметът бъде с нас!

  8. 6
    1

    Отбора на Железничар Столипино с кой се падна освен с на Мърков майка му както обикновено?

  9. 7
    2

    He Never dies!!!

    Keep on rolling mighty trucks!
    Keep on dreaming yellow/blacks!
    You are BOTEV P❤️DIV team.
    You are Beauty, Faith and Dream.
    Keep on rolling eighteen wheels!
    Shining bright from stainless steel!
    Freedom, brotherhood unites
    Hristo Botev Never dies!
    Those who fell for our Freedom.
    We remember and will need’em
    Hristo Botev lives forever!
    He is our Endeavour!

    • Пиши на български език! Без род и родина, без чест и достойнство, чуждопоклонник!

      • 5
        1

        Знаеш ли на колко езика е преведен Христо Ботев?

      • На български? Нямаш проблем.
        Вагони вагони вагони
        Уж гонех аз влак за Европа.
        Събудих се целия потен
        SOS пак съм с Родопа!

Коментарите са затворени