Сериозни промени във формата на Втора лига планира да направи БФС, съвместно с ПФЛ. Очакванията са те да влязат в сила още от следващия сезон – 2024/2025. За целта вече се подготвя нова нормативна уредба за първенствата и турнирите в България. Всичко това ще бъде гласувано на едно от следващите заседания на Изпълкома. Другата седмица се очаква от централата да внесат повече яснота около реформите, които са инициирани от новия президент Георги Иванов-Гонзо.

Те са свързани най-вече с включването във Втора лига на няколко дублиращи отбора. Става въпрос за такива на ЦСКА, Черно море, Локомотив Пловдив и Ботев Пловдив, които до момента са изразили подобно желание да се включват, пише “Тема спорт”. Такова има и Левски, но засега от “Герена“ са все още колебливи в намерението си. Най-категорични са били от “Армията“ и “Тича“. В момента дублиращи състави във Втора лига имат Лудогорец и ЦСКА 1948, които ще запазят статута си и за догодина.

Сега броят на тимовете във втория ни ешелон е 18. Влизането на въпросните 4 или 5 втори състава ще означава, че дивизията ще е с минимум 22-23 отбора. От БФС и ПФЛ планират да отправят покани към още1 или 2 клуба от Трета лига и така те ще станат 24.

Тук идва и сериозната промяна, която се планира от следващия сезон. Заради големия брой на отборите и за да се намали пътуването за мачовете, Втора лига ще бъде разделена на две групи от по 12 отбора. Този път, за разлика от предишни случаи, ще бъде променен географският принцип – вместо Западна и Източна, двете Б групи ще са Северна и Южна. Така ще се избегне минаването на Стара планина и проходите й. Идеята е да се използват повече магистралите у нас.

Ако от БФС и ПФЛ все пак ударят на камък с някои от дублиращите състави, броят на отборите ще бъде сведен до 20 и двете дивизии ще са от по 10 тима. Вероятността обаче това да е формата за новия сезон е под 30 процента.

Централата ще се стреми групите да са две по 12 отбора. Това ще означава 22 кръга редовен сезон във всяка от тях и после разделяне на две – първа шестица и втора шестица за още 10 тура – общо 32. Първата шестица ще играе за промоция, а втората за оцеляване при професионалистите. Първите два тима в крайното класиране на Север и Юг ще влязат директно, а вторите ще играят бараж помежду си. Спечелилият ще се изправи в още един плейоф – срещу 14-ият в Първа лига. Последните два отбора от всяка от двете групи ще изпадат в Трета лига.

За последно вторият ешелон у нас бе разделен на две през сезон 2011/2012. Тогава групите бяха Западна и Източна. Увеличаването на броя на отборите и разделянето на Втора лига на две – Север и Юг ще повиши и броя на излъчваните мачове по телевизията.

Основната идея е да се направи по-конкурентна втора дивизия, където да се развиват повече центрове и български играчи.

В момента от БФС са изпратили информация до всеки клуб за това какви са плановете и намеренията за следващия сезон. Ще се направи и допитване до тях.

6 КОМЕНТАРИ

  1. Едно време, всички отбори от А РФГ си имаха дублиращи отбори. Играеха с програмата на титулярните отбори, като мачовете им започваха 3 часа по-рано от основните отбори.
    Така мачавете на дублиращите отбори се играеха пред много повече публика и си имаха собственно първенство.

  2. Много правилно! Тези дублиращи отбори убиват по-малките центрове и практически това си е първенство между тях! Заемат място, а не могат да изпадат? Защо? Нали всички имат право да играят!

  3. Помня когато Б група беше една. Помня защото нашият Граничар сега Свиленград 1921 играеше два сезона в нея. Помня, че мачовете бяха много по интересни от тези на А група. Тогава в Б групата играеха доста сносен футбол. Според мен две Б групи ощетява футбола. Нека е една от 16 отбора, но силни отбори.

  4. Отдавна е измислено- северна и южна Б група.Дублиращите отбори да си имат тяхна група.

  5. Според мен тези втори отбори трябва да играят в отделна група на дублиращите отбори, както беше някога,за да има място на други отбори от други градове да имат отбори във втория ешелон.

Коментарите са затворени