Изпълкомът на БФС, който ще проведе първото си заседание след конгреса утре, ще разгледа предложение за нов договор за ВАР, в който да бъде въведено и т.нар. Hawk Eye. Това е добре познатото от тениса „ястребово око“ – система за автоматично определяне дали топката е преминала изцяло зад линията. Във футбола тя се използва при спорове дали кълбото е преминало зад голлинията. За българския футбол това би било революционно нововъведение, което засега ще бъде използвано в efbet Лига. Както е известно, във Втора лига и надолу по веригата ВАР не се прилага.

„Ястребовото око“ бе въведено в световния футбол преди 12 години след дълги спорове, дебати и опити на ФИФА и УЕФА да спрат неговото разпространение. Конкретният повод за прилагането бе скандалната реферска грешка от световното първенство в ЮАР през 2010 година. Тогава на мача Англия – Германия Франк Лампард отбеляза кристално чист гол, но реферите го отмениха, защото прецениха, че топката не е минала линията на вратата. Записите по-късно показаха, че те са сбъркали, а Англия загуби двубоя. Две години по-късно на мача Англия – Украйна от финалите на Евро 2012 съдиите допуснаха същата грешка, този път в ущърб на украинците. След този мач ФИФА и УЕФА се принудиха да въведат новата технология и впоследствие грешките намаляха драстично.

Новият Изпълком ще разгледа на първото си заседание и други точки – организационното структуриране на Изпълнителния комитет, проект на правилник за организацията и работата на ръководния орган и промени в състава на Дисциплинарната комисия. Очаква се днес да бъдат внесени документите за вписване в Търговския регистър на Георги Иванов като президент на БФС. Утре пък ще бъдат избрани и вицепрезидентите на съюза. Единият от тях със сигурност ще бъде Атанас Фурнаджиев./ „Мач Телеграф“

6 КОМЕНТАРИ

 1. 2
  1

  Важното е жълтите юрдаци да са перманентно преебани.

 2. 1
  1

  Освен “орлово око” сега ще очакваме и “прашинка от окото на съдията” “нокът за отсъждане на засада” “Смехът на съдиите от ВАР” и “хорът на забравените гласове” на публиката
  Ай сиктир!

 3. 2
  1

  След като откри, че диплома, освен с учене може да се вземе и с купуване, сега Гонзик ще открива и топлата вода. Чакайте нови открития.

  • В НАШАТА ЛИГА ОТ ПРАИСТОРИЯТА Е НОРМАЛНО ТОВА ДА Е РЕВОЛЮЦИЯ . 🤦🤦🤦

  • Ами като ви гледа вас човек, става ясно че и учредителен акт се получава по този начин…

Коментарите са затворени