Стилиян Петров, който е основна част от екипа на кандидата за президент на БФС Димитър Бербатов, говори в студиото на Sportal.bg преди предстоящия Конгрес.

Дълъг е ползотворен път. За три години влязохме в проблемите в българския футбол. Намираме се преди Конгрес, където клубовете трябва да покажат какво точно искат – нещо различно или да си продължават нещата, както е било досега. Наградихме в екипа – методисти, треньори. Няма как да избягаме от проблемите за треньорството, инфраструктурата“.

„Говорим с всички, които искат да разговарят с нас. Има някои, който не искат да говорят с нас. Но на 99% сме се видели с всички. Ще ни подкрепят тези, които са харесали какво предлагаме и това, което представляваме тримата. Търсим одобрение в това, че се опитваме да направим нещо за българския футбол. И това, което даваме като мандатност след нас – човекът след нас ще започне да надгражда, а не да запълва дупки“.

„Не обвинявам клубовете – разбира се, че има страх. Знаем, че клубовете имат проблеми. Не се работи тези проблеми да се отстранят по правилния начин. Клубовете не трябва да излизат и да казват кого подкрепят. Разбира се, че няма да излязат големите отбори, лицензирането е скоро, това ги притеснява, разбира се. Разговарял съм и с Михаил Касабов, и с Георги Иванов – Гонзо, и с Георги Захариев, и с Манол Иванов, и с Георги Градев, не го крия“, допълни рекордьорът по мачове за България.

„Човек от нашия екип, който е в Изпълкома – Петър Величков, няма да бъде допуснат на Конгрес. Защо? И ние не знаем. Те си работят по техни Устави, по техен начин на мислене. Спират един човек, не му дават пропуска. Казано му е, че не може да присъства. Вижте, възрастта няма значение. Има хора, които имат знанията и имат капацитета да работят. Важно е да избереш правилните хора да вървят в правилната насока. За Изпълкома говорихме с много хора и трябваше да изберем тези, които се вписват в това, което искаме да направим. На нас ни трябват силни специалисти. Ние не сме перфектни, знаем своите възможности“, продължи Стан.

„Вече работим с методисти, които изграждат методиката за работа в клубовете с младите, работата в школите. Имаме подписан предварителен договор. Доста клубове в България използват треньори без лиценз, това е против правилата. Това не трябва да се случва. Изискванията към треньорската школа ще бъдат завишени – професионалният футбол и националният отбор са лицето. Трябва да вкараме категоризацията. Няма „скъсан“ треньор в треньорската школа. Има проблем и със статуса на треньорите – някъде работят с един треньор от 10 до 18 години. Бях една година треньор на 21-годишните в Астън Вила. Моята работа беше да бъда връзката с мъжкия отбор. Всеки ден имах разговор с треньора от долната гарнитура. Възрастовите групи са много важни – всеки треньор си знае какво трябва да работи в определената възраст. У нас има треньори, които водят две-три възрасти и работят и друга работа, за да се издържат. Това е голям проблем, но ние точно затова сме тук“, заяви Петров.