Футболът винаги може да разкаже още една история. Поредната намира своя пристан в Съединение, но минава през албанския град Елбасан, гръцкия остров Закинтос и българския Пловдив. Но нека караме хронологично…

Името Аурел Мусай е добре познато на футболната общественост в България. Вече няколко години роденият роденият на 15 август 1995 година футболист е в България, но откъде започва пътят му, за да стигне до настоящия му тим – Гигант (Съединение)?!

Аурел е албанец по произход и е роден в Елбасан – град, който според историците е свързан с България от векове, тъй като още през XV век е имало българска колония. В момента според различни справки в града живеят около 12 000 българи, отново преселници.

Семейството на Аурел, което има още едно момче и едно момиче, обаче решава да потърси късмета си на друго място още, когато той е на 4 години. Цялата фамилия заминава за гръцкия остров Закинтос и се установява там. Именно на едно от най-красивите места в южната ни съседка, а и не само, Аурел се запалва по футбола и започва да се състезава за местния клуб Закинтос. През годините отборът представлява предимно аматьорските групи и играе в пета, четвърта и трета дивизия.

Но през сезон 2012/2013 година за първи път в историята си успява да спечели промоция за Втора дивизия, а нашият герой е част от отбора, с който два сезона играе във второто ниво на гръцкия футбол. През сезон 2013/2014 Закинтос завършва на 9 място и запазва мястото си във втора дивизия, а през следващия сезон 2014/2015 записва и най-доброто класиране в цялата си история – 5 място във втора дивизия, което и до днес не е подобрено.

През лятото на 2015 година 19-годишният тогава Аурел Мусай подписва професионален договор с клуба, но…

Както винаги плановете са едно, а съдбата е съвсем друго нещо. На Закинтос пристига дамата, която ще напише нова история в живота на Аурел.

„Допреди това не си и помислях за България. По никакъв начин плановете ми не бяха свързани със страната, но Нели дойде на почивка, запознахме се и още същото лято – през 2015 година, зарязах всичко в Гърция и се върнах с нея в Пловдив“, разказва Аурел.

„Така започнах поредната част от моя живот, вече в България. Тук не само ме доведе любовта, но създадох семейство, което е най-голямото щастие на света“, допълва албанецът.

Година по-късно, на 18 септември 2016 година, на бял свят се появява първата им обща радост – малката Илияна, а на 19.09.2022 (един ден след кака си) се ражда и наследникът Мартин.

Къде остана футболната кариера на Аурел…

Идвайки в България, футболът за известно време остава на заден план, защото скоро се ражда дъщеричката и Аурел предпочита да отделя време на семейството си и да помага на половинката си Нели. Така цели две години, в които авантюристът се отделя от футбола, но не и от играта, тъй като не спира да показва умения на малки вратички или мачлета с познати и приятели. Именно на един такъв мач го забелязват от Атлетик (Куклен), за да се присъедини към отбора, в който играе две години.

Доброто му представяне обаче не остава незабелязано и идва предложението от Левски (Крумовград), който стяга редиците за атака на професионалния футбол. Аурел подсилва отбора и става шампион в Югоизточната Трета лига през сезон 2021/2022. Представянето му в безспорния хегемон е блестящо, но след края на сезона не стига до разбирателство за нов договор с класиралия се за Втора лига тим от Крумовград.

Така се стига до преминаването му в Гигант (Съединение) и още през есента на 2022 година Мусай заедно с новите си съотборници бяха на прага да поднесат огромна сензация, отстранявайки ЦСКА за Купата на България. Скромният тим от Съединение поведе на столичния гранд, който с мъка изравни за 1:1 в редовното време. Играха се две продължения, в които Гигант вече бе с 9 души заради два червени картона, но и това не пречупи отбора.

При изпълнението на петата дузпа Аурел Мусай не трепва и реализира срещу Димитър Евтимов, за което разказва: „Аз като цяло нямам притеснения, когато изпълнявам дузпи или играя важни мачове. Дори напротив. Изпитвам огромно удоволствие, защото те гледат толкова много хора. Това са съвсем други мачове и мотивацията е още по-голяма. Играл съм подобни двубои и в Гърция с екипа на Закинтос – отново за Купата, срещу Олимпиакос. Тръпката е съвсем друга.“

„Наистина бяхме косъм да елиминираме ЦСКА и съвсем нямаше да бъде незаслужено. Още повече, че останахме с 9 футболисти на терена. Но сбъркахме при едната дузпа и отпаднахме“, допълва още албанецът.

В последния мач на Гигант Аурел Мусай вкара два гола при категоричната победа с 6:2 срещу Асеновец (Асеновград) и вече има на сметката си 10 попадения от началото на сезона.

„Ние имаме доста качествени футболисти. Гигант (Съединение) е добър отбор и ако един ден реши да играе професионален футбол, може да го постигне с лекота. Въпросът е, че за да се случи това, трябва планиране, а не само да влезеш във Втора лига и да изпаднеш… Няма смисъл от това нещо“, казва още футболистът.

На въпрос, докога ще играе футбол, Мусай отговаря: „Докато мога…“

А за финал момчето от албанския град Елбасан, минал през гръцкия остров Закинтос и намерил любовта в България, си пожелава здраве за него и семейството му. Защото за него те са целият смисъл на живота му!