Екипът на Димитър Бербатов даде пресконференция преди предстоящия Конгрес на БФС в петък в компанията на Стилян Петров и Мартин Петров.

“Целта на пресконференцията е проста – да ви разкажем какво сме свършили досега. Искаме да ви представим изпълкома, на който смятаме да разчитаме. Три години изминаха, откакто започна битката ни за промяна в българския футбол и кулминацията трябва да се случи на 15 март. Кого ще предпочетат клубовете, вече ще разберем. Нямаме никакви съжаления, каквото зависеше от нас го направихме”, започна Бербатов.

“В рамките на три години обиколихме три пъти страната. Никой не го е правил. Искаме нещата да приключат на 15-и и всъщност да започнат на 15-и. Призоваваме и вас медиите да бъдат допуснати на Конгреса. Ако нямаш какво да криеш, нямаш основания да не ги пуснеш да отразяват в залата”.

Пресконференция на Димитър Бербатов преди конгреса на БФС

“Когато имаш правилния човек с правилните разбирания и с правилния морален компас. Когато имаш хора тесни специалисти ще се уча от тях в отделни аспекти. Сменихме някои имена в Изпълкома, защото времената се променят. Човек се развива. Някои от хората от предишния ни Изпълком са в залата и продължават да са с нас. Аз не се плаша, когато трябва да се стигне до определени решения. Аз не подценявам качествата на нито един. Продължаваме и действаме напред. Каузата е по-голяма от всички нас. Те имат моето уважение”.

Един от кандидатите каза, че зоналните организират срещите му. Това е грубо нарушение, тъй като използва ресурсите на БФС. Зоналните събира клубовете и им казват какво да правят. Става дума за Георги Иванов. Той трябва да е в отпуск. Зоналните са тези, които събират, инструктират и всяват страх в клубовете. Казвам го със съжаление, разбира се. Това не е равнопоставеност”, изтъкна Бербатов.

“Виждал съм се Мария Габриел преди две години. По линия на моята фондация, в която подпомагаме талантливи деца. Тя тогава бе европейски комисар и дискутирахме работата на фондацията и начина, по който помагаме на децата. Хората, която изнасят подобна информация са чули-недочули”.

14Пресконференция на Димитър Бербатов преди конгреса на БФС

“Когато някой каже, че харесва повече Стилиян от мен, какво да си изгубя съня ли? Някои харесват мен, други Стилиян, трети Мартин. Това е нормално. Пътят ни е показал, че когато сме заедно сме силни, а не когато сме разделени. Дори и Стилиян да беше отпред, аз щях да го подкрепя. Щом и тримата сме тук, значи е ясно къде сме”.

“Надяваме се на най-доброто, но се подготвяме и за най-лошото за организацията на Конгреса. Ние сме готови да направим всичко Конгресът да се проведе по правилния начин. Ако видим, че се случват някой неща, които са грешни. Да се крие как се броят бюлетини например. С риск да стане малко неприятно, ще го направим. Затова държим медиите да бъдат вътре, за да бъде всичко прозрачно”.

“На 18 март, новият екип, който и да е той, трябва да се яви в понеделник и да започне да работи. Михаил Касабов трябва да подпише за влизането в управление.

Стилиян Петров разкри, че в момента има война в изпълкома на футболния съюз между Михаил Касабов и Георги Иванов-Гонзо, които са двама от основните кандидати за бъдещ президент на БФС.

Също така бившият футболист на Монтана, ЦСКА, Селтик и Астън Вила допълни, че се е срещал с представители на политически партии и не вижда проблем, защото това не го прави зависим. Също така Петров призна, че се е срещал и с президента.

Рекордьорът по мачове в националния отбор добави, че не се е кандидатирал за президент или пък не е приел поканата на част от другите кандидати да влезе в техните екипи, защото ако предаде Димитър Бербатов, означава, че е предал българския футбол. Стилиян разясни и че не се предвижда чистка в структурите на футболния съюз по области, защото 70% от хората там работили добре.

“Ще дадем време да се запознаете с всяко едно име – позитивите, негативите. Да направим силен изпълком, който да взима адекватни решения и да води българския футбол в правилната посока.

С всеки един, който Бербатов обяви днес, е проведен разговор. Хората, на които сме се спрели, е казано каква ще е тяхната функция. Дойдоха с различни идеи. Не сме перфектни. Избрали сме ги с позитивите и негативите. Ние мислим, че те ще са полезни. Всеки един може да си направи преценката дали ще са полезни.

В България имаме грешна представа за това, когато разговаряш с хора от политическите звена. Държавата е най-важният партньор. Не бягаме от тази отговорност, не се крием. Затова обявяваме имената пред цялата общественост. Правим най-доброто. Работим върху този изпълком от дълго време. Част от тези хора са доста заети. Не се притесняваме ни най-малко от това нещо. Единствено медиите и клубовете могат да преценят дали е правилно това, което сме избрали и дали работи за българския футбол.

Надяваме се, че хората от аматьорския футбол виждат за какво става въпорси и виждат къде се намира българският футбол. Той е оставен на произвола на съдбата. Много е трудно един човек да го убедиш, че навиците се променят. Сблъскваме се с много клубове на аматьорско ниво, на които им се обещават много неща. Ние обещаваме това, което можем да изпълним. На 15-и ще видим дали сме успели да ги убедим да гласуват за правилния човек.

Проблемите са доста. За съжаление имаме една система, която е работила по един и същи начин толкова време. Доста от клубовете, които показват различно мнение, те се оставят да пътуват сами. Клубовете ни звънят. Аз лично съм звънял на 350 клуба. Това, което ние се опитваме да направим, е да дадем шанс да се развиват децата. Заплашват част от хората, че ще бъдат уволнени, ако дойдем на власт. Тези, които работят и искат да работят, не трябва да се страхуват. Натискът, зависимостта, 20 мрежи, флагчета – това не е развитие, а подтиска българския футбол. Трудно е. Сблъскваме се с неща, които искаме да разберем дали е правилно или неправилно. Нас не ни е страх от вашите въпроси и никога няма да ни е страх.

Винаги съм казвал, че БФС трябва да работи за клубовете, а не клубовете за БФС. Всеки говори, че нямаме таланти и треньори. Имаме, но не им се дава шанс. Проблемите са много, но не се отказваме. Остава малко и се надяваме, че българският футбол е прозрял, че трябва промяна.

Хората доста се страхуват от това кметовете да не им дадат финансиране. Трудно е някой да бъде смел. Няма какво да крия. Казал съм на клубовете, че ако искат да назоват това нещо, да бъдат смели. За съжаление сега нямаме толкова смели клубове.

Срещал съм се с политически партии и не го крия. За това, което говорим, не може просто да го обявиш без да си разговарял. На всеки от тях сме показали нашата програма. И с президента съм се срещал. В България, когато се виждаш с тези хора, казват, че си зависим. Не. Това, което сме подготвили, е договорено както с държавните институции, така с УЕФА, ФИФА, за да можем да изпълним тези нща. Не се крием и няма да се крием.

Всеки един, който излезе и изкаже различно време, е проблем на българския футбол. А тези, които ни поставиха – не са. Казах на Димитър Бербатов, че дали ще победим или не – аз съм до него. Поел съм ангажимент на първо място към българския футбол, а след това към Бербатов и Мартин. Ако предам Димитър Бербатов, ще съм предал българския футбол. Може би е наивно, но е така.

Знаем кои са хората, които веднага трябва да бъдат сменени. 70% от областните работят правилно. Не им вярвайте, че ще бъдете сменени”, каза Стилиян Петров.