Връзката с Ботев Пловдив

Арестуваният Въльо Петров /49/, се оказа зам. търговски директор на ФК “Ботев” . Адвокатът му Константин Давчев представи трудов договор със собствениците на клуба. Днес Окръжен съд гледа дело за мерките на неотклонение на Петров и останлите трима обвинени – управителят на “Ботев Гард” Милен Стоянов и полицаите Галин Колев и Мартин Ламбрев. Петров, срещу когото има повдигнати пет обвинения за рекет, грабеж и принуда, се оказа в тежко здравословно състояние- имал счупен гръбнак и ребра, а преди време му е направена операция.

Защитникът на Милен Стоянов – адвокат Евдокия Кемалова , също представи трудовия договор на шефa на сигурността на Ботев.

Адвокатът на Галин Колев – Никола Симеонов поясни, че подзащитният му е в отпуск по болест. Обвинението съобщи, че се води дисциплинарна проверка срещу същия. Защитата на Ламбрев е поета от бившия председател на Военния съд Румен Катрев. Той предостави Заповед от началника на Трето районно за награждаване на полицейския служител във връзка с проявен обществен принос и високи резултати.
Според адвокат Катрев има процесуално нарушение, защото искането за задържането на обвиняемите не е връчено в срок. Адвокат Кемалова отбеляза, че им е връчено в 10.20 часа. Тя завърши с това, че съдът е следвало да забележи този пропуск и да не се разглежда това искане. Според магистартите обаче, изявлението на Кемалова е неоснователно, защото защитниците са се запознали с материалите по делото и вече са готови да пледират.

Обвиненията

Четиримата задържани са привлечени като обвиняеми за извършени от тях престъпления, свързани с участие във въоръжена организирана престъпна група, създадена с користна цел и цел да върши съгласувано в страната и чужбина изнудвания и принуди на различни граждани. Спрямо ръководителя на организираната престъпна група Въльо Петров /49/ г., са повдигнати пет обвинения за изнудвания и принуда. Престъпленията са извършени в периода от септември до ноември 2023 г . на територията на Пловдив и Димитровград.

Спрямо другите двама участници от групата, единият от които е служител на МВР в Пловдив – полицаят Галин Колев и Милен Христев , собственик на “Ботев гард” , са повдигнати също обвинения за изнудвания и принуда. Спрямо четвъртия участник в организираната престъпна група Мартин Ламбрев, който също е служител на МВР в Пловдив, са повдигнати обвинения само за изнудвания.

Пледоарията

“Това е първата такава справка за съдимост, която съм виждам в живота си!” Така наблюдаващият прокурор Костадин Паскалев, който е дългогодишен юрист, коментира справката за осъжданията на 49-годишния Въльо Петров обвинен за организатор на въоръжена престъпна група. Зам. търговският директор на ФК “Ботев”, на когото са повдигнати 5 обвинения за рекет, грабежи и принуда, се оказа че има сериозно съдебно досие. Той е осъждан 9 пъти , като за последните две години реабилитацията е отменена до живот. Държавното обвинение определи още за Въльо Петров, като обществено опасен и заяви,че има опасност да извърши престъпление ако бъде пуснат от ареста.

Прокурорът заяви, че на 11 януари е започнато досъдебното производство срещу обвиняемите, като по-активно се е развило на 23-ти януари, със задържането им. “Постоянно се събират нови доказателства,” заяви Паскалев. Стана ясно че досега са разпитани 12 свидетели, по-голямата част пред съдия. Извършени са 12 претърсвания и изземвания, 3 лични обиска, 8 претърсвания и изземвания в автомобили. Част от веществените доказателства ще бъдат подложени на експертизи.

Събрана е и информация за движението на автомобилите, за които се твърди, че са послужили за извършени за престъпната дейност включително и грабежа в Димитровград. В хода на делото, държавното обвинение посочи, че може само да гадаем от какво са получените средства от обвиняемите.

“Извършват принудителни действия за събирането на подобни суми”, каза още Паскалев. Според него има опасност обвиняемите да извършат престъпление и да се укрият. Той определи организация като доста добре сътворена и добави, че тя е действала немалък период от време.

Според прокурора, наказанието на служителите на МВР трябва да бъде голямо, предвид че те са полицаи и трябва да бранят закона. Паскалев се усъмни и в истинността на болничния лист на Галин Колев. “Имаме представен отговор, където лекарите посочват изрично, че може да пребивава в ареста. Няма доказателства по делото, но ще бъде проверено дали обвиняемият Галин е ползвал някаква медицинска протекция” Прокурорът заяви, че даваните от него болнични листове ще бъдат изключителен феномен ако се докаже , че те са истински.

За Мартин Ламбрев посочи, че новото ръководство може да заявя, че е съвестен служител на МВР, но за старото не стояло точно така.

Защитата

Адвокатът на Милен Стоянов – Кемалова заяви, че са укрити две преписки на Хасковската и Пловдивската прокуратури. “Тъй наречените пострадали лица са дали други показания. Не можем да говорим за ОПГ. Липсват доказателства за съучастническата дейност на другите лица. Дори не е посочена датата на това извършено престъпление. Липсват и данни къде са се срещнали и от къде притежават дадените суми. Касае се за едни скалъпени обвинения.” ,заяви юристът. Нейната защитна теза е, че някой имал интерес да вземе собствеността на клуба.

Според адв. Давчев, който защитава Въльо Петров, не е ясно защо делото се води от Окръжна прокуратура Пловдив , при предположение, че сигналите са писани в прокуратурата на други градове- Хасково, Стара Загора. “Това е твърде съмнително, че делото се води в Пловдив и възниква съмнение за предубеденост. Едно такова производство водено в Хасково и Стара Загора нямаше да има такъв резултат”, каза той.

Според адвоката, не са ясни обвиненията, за да се организира защитата. Не било посочено в какво се изяснява принудата. “Обвиненията са тотално сбъркани”, каза Давчев. Според него било нормално всички да се обръщат към Въльо с “Шефе”, тъй като бил зам. търговски директор на клуба. “Това доказателство ли е, че има ОПГ” , попита риторично той.

Вальо Петров, зам. търговски директор на ФК “Ботев” 

На влизане в съдебната зала един от задържаните Вальо Петров заяви: “Как да коментираме ли? Искат да вземат Ботев, така ще го коментираме!”

Ето какво каза Въльо Петров в съда:
“Моля да ми бъде изменена мярката. Доводите на прокурора, че ще избягам и ще се укрия, са напълно несъстоятелни. Постът ми предполага ежедневна комуникация с феновете и гражданите. При призоваване в съда винаги ще се отзовавам”.

Прокурорът

Наблюдаващият прокурор по делото Костадин Паскалев коментира, че по случая се работи в последните 5 месеца.

“Събрани са множество доказателства, по които работим. Ще бъдат разпитани още хора и тепърва ще има нови доказателства. Досега са разпитани 12 свидетели. Направени са и 12 обиски. За първи път виждам такова досие като на Въльо Петров. Той е с 9 предишни обвинения. За полицаите не мога да кажа, дали са охранявали собственика на Ботев. Това не е престъпление, а административно нарушение. Щом са призовани днес, значи са участвали в ОПГ. Делото по никакъв начин не е корпоративно, както твърдят някои. Дори Въльо Петров обяви, че е съдействал клубът да плати дължими средства на Трафик сот.
Имаме свидетелски показания на фенове на Ботев, но защо всички записи от камерите на стадион “Христо Ботев” са изтрити или изчезнали? На този въпрос трябва да отговори фирмата, която пази стадиона. Само те имат достъп до тези камери”, заяви прокурор Паскалев.

Решението на съда

Зам. търговският директор на ФК “Ботев” Въльо Петров, директорът по сигурността на клуба Милен Стоянов и двамата полицаи Галин Колев и Мартин Ламбрев остават зад решетките. Това е решението на окръжния съдия Михаела Добрева, след като чу тезата на обвинението и защитата на адвокатите на четиримата.

“Искането на Окръжна прокуратура е основателно, има достатъчно доказателства. Не е нарушено правото на защита на нито един от обвиняемите”, заяви съдия Михаела Добрева и допълни , че дотук делото е 8 тома.

“Илиян Филипов е виновен!”

“Илиян Филипов е виновен. Той иска да купи клуба (Ботев Пловдив – бел.ред.). Иска да го превземе за своя лична употреба”, каза на излизане от съдебната зала Въльо Петров след като той и останалите трима задържани научиха мярките си за неотклонение.

49 КОМЕНТАРИ

  1. 3
    2

    Тихи по тихи най тихи – промити мозъци. Няма по голям резил за феновете на Ботев от мълчанието срещу назначените в клуба неандерталци.

  2. 1
    1

    ПРОФЕСИОНАЛЕН ФУТБОЛЕН КЛУБ БОТЕВ АД
    Съвет на директорите
    Александър Борисович Ослан
    Антон Борисович Зингаревич
    Слави Данаилов Микински

  3. 5
    4

    А Илиан ли те нае? С 9 присъди не вярвам да е руснака.

  4. 4
    6

    Емблемата е в Зингаревич , отделно бюджет от 16 000 000 да не говорим парите, които е дал до сега! Ако всичко това иска да му се върне след като пимка иска да го маха тежко ни ! Като нищо ще се заинати руснака и ще ни наблъска ебати дълговете

    • 2
      5

      Всичко се връщааааа………….Руши Видинлиев.

  5. 5
    7

    Стоян канара колко бой е ял от бат Вальо само той си знае ва да гоейба.

    • 4
      4

      А теб ибаа ли та или само го бараше без ръце?

      • 3
        6

        Питай Стоян канара ва карпуз,ко са занимаш с мен ва да тейба.

  6. 10
    7

    Цялата тая работа ми се вижда силно скалъпена пичове, не знам.
    Забележете обаче столипинските мърши на чия страна са и си правете съответните изводи.

    • 8
      7

      Каква страна сте кривоглавите , Зингата е наел Въльовците да ви бият бият и плющат , че да сте мирни , вие им мълчите и ръкопляскате , мършата може ли да е страна по нещо , освен ебаната страна.

  7. 6
    7

    На Вальо Оная му работа не е много дълга, амъ е адски дебела, остава спомен за цял живот, няма забравяне. Да не дава Господ пак да му паднем на дебелия

  8. 11
    11

    Тия путки Божо и Хамзата на майка си в путката ли ще се наврът после

    • 11
      2

      Вие за това ли мълчите всички
      Кажете си че ви е страх и си стойте цял живот в мишите дупки

  9. 8
    8

    Божо курво мръсна да умреш дано майка ти да еба

  10. 6
    7

    Ай кънарйе, да защитим Бат Въльо, гледал съм как млати един от наште, много як пичага , чудих се как не се умори да бие нашия , докато другите гледат.

  11. 13
    9

    Това са тези същите , които бххтяха тарторите на жълтите , да са послушни кривоглавите пред руския олигарх, жълтите бити и по-ниски от тревата като стадо крепостни мужици а Зинга. Само при при кривоглавите може човек с 9 присъди да стане директор , на нормално място и за портиер няма да го вземат.

  12. 12
    14

    Вън мършата Петлешков от колежа .Да ходи да се шиба на Лайнут джамия.А оня крадлив боклук Пимко е готов и буфер да стане само и само да се докопа до стадиона мърши

  13. 10
    15

    Помаците винаги са били отбор на комунисти,ченгета и мафиоти затова всички в БГ ги мразят,кучки на всяка власт!

    • 15
      1

      Май че се правиш на луд за избитите президенти и особено за “Главния”!

      • 1
        5

        Абе не знач Главния ама вие имате един , който го издирват от Интерпол отделно всички знаем брокерите как лежаха по затворите , да не забравяме и преди Христолов кой ви държа глупаци

        • А ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ И ОНАЗИ СВИНЯ КЪДЕТО ГО ХВАНАХА С ЕДНА ЛОДКА КОКА КОЛА В ГЪРЦИЯ!!!

          • 1
            1

            Именно собственика им преди Христолов ама тези плиткоумни създания не знаят кой е той дори

  14. 2
    8

    КЪНАРЙЕ БРАТЯ ДЖЕНДЪРЙЕ ДРЪЩИСА БРАТЯ НИЙ ГАТЮВЦИТИ СМИ ЗВАС Ф ПЕРЙОД ТАВАРИШ ЗИНГА НАПРЕДЪ МОЙЪ БОТЕВЪ

  15. 2
    6

    Майки( майка на руски е потник,пояснявам за неграмотните) ВПЕРЬОД! ЗА ЗИНГАТА,ЗА СТОЛЮПЕНОВО!

    • 6
      1

      Я си поясни това “ВПЕРЬОД”, грОмотнико! 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

      • 3
        6

        Същото като напреж мой ботяф , абсолвенте!Хах, жълт екскремент !

    • Я поясни тогава това “ВПЕРЬОД”,грОмотнико! 🤣🤣🤣🤣

  16. 7
    6

    Питайте тия дето са ги били,дали не са били и ебани и да са си платили за удоволствието?

  17. 1
    2

    “Делото по никакъв начин не е корпоративно”.. толкоз! Ще се шуми месец два и ще се забрави.

  18. 6
    7

    Не виждам ква е ролята на ФК Ботев Пд в тая работа.

      • 5
        5

        И какво че са служители на клуба,всеки носи индивидуална отговорност за постъпките си

      • 5
        4

        И какво от това че са служители на клуба.Всеки носи индивидуална отговорност за постъпките си.Аз ако извърша престъпление и работя в дадена фирма.Фирмста ли ще носи отговорност или аз.

        • 5
          2

          Такова че като взимаш някой на работа носи свидетелство за съдимост и трябва да е ясно какъв човек взимаш на работа

          • И така да е проблемът е на виновника не на клуба.Просто е пропуск от страна на клуба

        • Явно си прекалено тъп че някой да ти обяснява

        • 8
          4

          СЛУЖИТЕЛ НА ФИРМА БИЕ СОБСТВЕНИТЕ СИ КЛИЕНТИ(ФЕНОВЕ)!?КАЗВАМ,КЛИЕНТИ ЗАЩОТО,КЛУБА ПРЕДЛАГА,УСЛУГИ И ПРОДУКТИ ,СРЕЩУ ЗАПЛАЩАНЕ!КЛУБА ИМА И МЪРЧЕНДАЙЗИНГ.МЪРЧЕНДАЙЗИНГА Е ПРОЦЕС НА КУЛТУРА И ОБЩУВАНЕ С КЛИЕНТИТЕ С ЦЕЛ …….!

          • 1
            2

            Какво е това мърчЕндайзинг бе майка ти дейба плешива дейба

      • 1
        1

        Тъп си като гъдулка уйо сплескан. Като докажат че са действали от името на фирмата ела ми се обади.

  19. 6
    9

    Eх, Вальо да излезне от зандана, тогава всички пуканки на света няма да стигнат, за да гледаме гаврата с бултрас…

  20. 12
    8

    Зле скалъпен местен сценарий за превземане на клуба и стадиона, копиращ случилото се през 2014 г. с КТБ. Ако тези хубавци са вършили нередни неща да си отговарят по закон, но не замесвайте клуба.

    • 9
      5

      Ти си прост,сляп,глух или неграмотен??? Всичко което са правили тия момци е с марката Ботев отпред!

    • 1
      1

      А ти веднага го малапвай на пимка, че си огладнял. Да та еба в неграмотния магазинер.

Коментарите са затворени