Бизнесменът Илиян Филипов, чиято компания довършва в момента изграждането на стадион “Христо Ботев”, заяви в прав текст, че е готов, заедно с други бизнесмени от града, да поеме управлението на “жълто-черния” клуб, ако сегашният собственик Антон Зингаревич се оттегли.

Филипов е категоричен, че може да осигури 8-9 млн. лв. бюджет за Ботев, което ще даде възможност на клуба да се бори за първото място и всяка година да участва в Европа.

“Ботев го е имало, ще го има и след нас. В Пловдив има много сериозен бизнес, аз участвам в Управителния съвет на бизнеса за Пловдив и категорично казвам, че при не повече от две седмици работа ще консолидирам сериозно пловдивския бизнес, където бюджетът на отбора ще бъде осигурен. Говоря за бюджет в рамките на 8-9 милиона, не говоря за бюджети 15-16 млн. А 8-9 млн. правилно управлявани пари в един български клуб, това е клуб, който трябва да се бори за първо място или всяка година да участва в Европа”, каза Илиян Филипов, отговаряйки на въпрос на bgnes.bg дали има кой да издържа клуба, ако собственикът Антон Зингаревич се оттегли.

Филипов призна, че е в конфликт със сегашното ръководство на “канарчетата”, но разкри, че финансовото състояние на клуба е стабилно.

“Доста пари съм дал за Ботев, но не ми е в главата това като пари. Помагали сме на клуба много, ще помагаме и пак, но в момента имаме малко търкания със сегашното ръководство, виждам неправилни неща, които се правят. Опитах се по някакъв начин да ги изкажа нещата, с които не съм съгласен, но там се обърнаха хора против мен. Аз съм се отдръпнал в момента и съм ги оставил по никакъв начин, докато тези хора управляват клуба, аз съм казал никой да не ме търси мен за помощ”, допълни пловдивският бизнесмен.

“Доколкото знам, финансовото състояние на клуба е изключително стабилно. Клубът няма задължения, някакви дребни към доставчици, забавени фактури. Моята информация е, че г-н Зингаревич допълва със собствени средства там, където е нужно, за което му благодарим, но хора под него, с които бях доста близък и помагах много със средства, с време, с контакти, получих отсреща обратно на това, което трябваше да получа и затова се оттеглих, защото не мога да участвам в интриги, в глупости, дори мога да кажа в леко незаконни действия. Не искам да ми се петни името”, подчерта Филипов.

Той коментира и очакванията си за представянето на Ботев през пролетта.

“За мен този сезон отново е нулев, което означава, че Ботев няма да играе в Европа. Не говорим за първо място, далеч сме от това. Нашата цел, на всички ботевисти, е поне Ботев да играе някой европейски мач на този красив стадион. Това ни е целта, ние наистина направихме едно бижу, дори чужди медии го отразиха, дори лека завист имаше от босненски колеги, които казаха, че много ще се радват, ако такова бижу има и при тях. Наистина стана едно уникално съоръжение и искам да кажа, че то ще става още по-хубаво, ще видите на 15-16 март. Ние искаме Ботев да играе в Европа. Аз съм бил много малък, когато на стадион 9 септември бием Байерн Мюнхен с 2:0, ревал съм със сълзи”, сподели Филипов.

“За момента мога да кажа, че си бях поставил за цел до 31 март да бъде приключен първия етап, който беше за 58,5 милиона с ДДС. Говорим за 100 процента покрити трибуни и съответно фасада с осветление, както е по снимката на проекта. Според план-графика мисля до 15 март да бъде приключен с всички тези строително-монтажни работи”, разкри още пред bgnes.bg Илиян Филипов.

Той допълни, че ще е нужен най-много още един месец за довършителните работи, които са нужни за получаване на категория 4+ от УЕФА.

“През май месец идваха от УЕФА и имаме доклад от тях, най-големият проблем беше осветлението, тъй като не можехме да го разположим на четирите козирки, тъй като имахме само две. В момента вече осветлението отговаря, сертифицирано е от “Филипс”, очакваме от БФС да дойдат да си го проверят и това вече отговаря на УЕФА 4+. Има две зали, които ги направихме, но трябва обзавеждането да се направи, това го направи клубът, той вложи средства за направата на тези две зали. Трябва да се обособят 30 места за журналисти в средата на централната трибуна, ние имахме 25 и трябваше още 5 места да се направят. Максимум един месец ни трябва, за да направим всички тези зони, които ги искат от УЕФА. Абсолютно всичко друго е вече готово за УЕФА 4+”, заяви предприемачът.

“Има нови осигурени средства от бюджета, които предполагам ще отидат за строително-монтажни работи, които преди нямаше предвидени средства в стария проект. Мога да ви ги разкажа накратко – подземни помещения на Сектор А, около 6000 квадрата, в които се предвиждат микс зони, зала са 100 журналисти, съблекални, бани, за тренировъчен процес за загрявка на футболисти, съответно музея, който ще бъде на Ботев, и фен магазина, който ще бъде на първи етаж.

На първо ниво имаме довършване на всички търговски помещения, като говорим за настилки, окачени тавани и инсталации и на последния етаж на Сектор А има предвидени кабинки за журналисти и коментатори, които трябва да бъдат направени. Това остана извън проекта, тъй като нямаше осигурени средства за пълното финансиране да бъде на 100 процента завършен.

Разбрах, че кметът е изпратил писмо до БФС, с което иска точно и ясно за четвърта категория на УЕФА (4+), за да проверим дали всички неща ги има в проекта на архитект Савов. Аз знам, че ги има, но той чака официално да го получи и вече да ми възложат с анекс тези довършителни неща, които трябва да се извършат”, уточни Филипов.

Той заяви, че не очаква да има проблеми с общината за изплащането на дължимите средства по строежа на стадиона.

“Миналата година се гласува 17,5 млн. лева от тези 58,5 млн. имам в анекса, че ще ми бъдат плащани 2024 и 2025 година. След приемане на общинския бюджет за 2024 година в едномесечен срок трябва да ми платят едната сума, а другата след приемане на бюджет 2025. В момента аз с мои средства извършвам всички тези строително-монтажни работи. Надявам се, че там няма да има никакъв проблем за плащането, там няма драма, мисля, че всичко ще си бъде наред”.

“При 24-часов режим на работа можех да освободя стадиона. Но аз съм пловдивчанин и си обичам града. Това, което се случи в София, в Пловдив щеше да се случи в много по-големи мащаби”, заяви Илиян Филипов по повод на злополучния мач между България и Унгария през ноември.

БФС искаше да измести двубоя от София за Пловдив заради планирания протест срещу ръководството на централата, но Филипов отказа да премести строителната техника, което предизвика остър конфликт между двете страни. В крайна сметка срещата се проведе в София, а протестът срещу БФС предизвика хаос в центъра на столицата.

“Ще ви обясня защо – разбрах от охранителна полиция, че те искат да ограничат периметъра на стадиона отвън по улиците. А имаме две улици “Богомил” и “Варшава”, които там са само блокове с паркинги и коли. Там нямаше как да влезе полиция между феновете. Това всичко щеше да бъде запалено. Пловдив щеше да стане много по-страшно от това, което се случи в София. Защо да се напъвам да правя нещо, за да си докараме подобно нещо в нашия град. Това беше една от причините, поради които отказах”, обясни пред агенцията мотивите си Илиян Филипов.

40 КОМЕНТАРИ

 1. Само не виждате провокаторите в цигански одежди.Стикс ви пуска глупости и се кефи.Малкото смърфче е комплексар с много лица.

 2. 9
  4

  Филипов, имаш блестящ Ролс Ройс и не толкова блестящ ум.

  • 4
   5

   Ало малкия, когато станеш и ти милионер, тогава ще си даваш мнението! Сега си седи на ибания гъз и мълчи!

   • Селянино с анцунг, ти ли си, бе слуга на Шиши?

   • Овчи, по твоята робска логика в България на първо място има право да дава мнение доказаният престъпник в списъка Магнитски Делян Пеевски. Та, според теб професори и академици нямат право на мнение, но криминално доказани прасета с пари – имат. Ех, робе, робе…

 3. 9
  11

  ДА ЖИВЕЕ ШИШИ!!
  ДА ЖИВЕЕ ДПС!!
  СЛАВА НА ДОГАН!!

  • 8
   2

   Г-н 1912, би ли ми обяснил Твоя Шиши и Ботевския Зивгаревич каква връзка имат? Ако е както казваш, на практика сме отбора на властта, така ли? Тогава за чий чеп г-н Плейна, най-доверения бизнесмен на Шиши у пловдивско, се натиска за смяна на върха в клуба? Тази промяна, Уважавания шофьор и дюлгерин № 1 в републиката, на своя глава ли иска да прави или под давлението на Шиши? Ако, Политик № 1 у българско днес владее “Ботев” защо ще сменя своите хора там? Питам, бе г-н 1912. Ама с това име ми напомляш за един индийски мангал “Г-н 420” много известен беше, пък и много роднини има в България. Те пък всичките привърженици на Локо! Объркана работа, да го ева.

   • Цветан Василев: Проксито на Пеевски управлява БотевЪ
    3
    1

    На Шиши му е все едно кой ще е паравана и въри пералнята

    • Той Шиши има власт и над непознатия за него руснак Зингаревич ли?Скоро да си ходил на лекар?

     • 3
      2

      Зингаревич е само параван, пич.
      В замяна са му дали да си продава чернокожите и да си препира и той някой лев…
      На теб лекар не ти трябва- няма лечение за глупост

 4. 13
  3

  Филипов, въшкар вмирисан, 9 млн лв. е бюджетът на ЦСКА отпреди 20 години и още не могат да помиришат титла. Поне уточнявай в евро или лева говориш, циганче лъжливо.

  • 3
   6

   От 20 години викаш Чорбата титла не са видели??? Ама и ти едни “истини” говориш, като цигане от Шикера.

   • Ха, смешник, добре не са 20, а официално са 16 годините без титла на чорбата. Но точно преди 20 години бюджетът им е бил 9 милиона. А простият Анцунг марка Плейн, комунистическо мекере, разправя как ще ни вкара в битката за 1 място с 9 милиона 20 (двадесет) години по-късно. Смях в залата!!!

 5. 11
  3

  Най голямата грешка ще е ти да вземеш нещата.Както направи и окради средствата за стадиона,така и ще стане с отбора.

 6. 15
  1

  Браво Г-н Филипов!
  За две седмици-9 милиона, супер.
  А предишните десет години къде бяхте?
  Какво така изведнъж се промени?

 7. 10
  2

  Илиане, онова недоразумение ти го доведе. Заради него сме извън шестицата. Или заради теб. Строй си стадиона и си трай. Преди Зингарвич къде беше? Когато Ботев никой не го искаше къде беше? Руснака ни стабилизира поне малко. Почна да продава и ти се услади нещо.
  Искаш Ботев? Иди и му предложи процент на руснака. Нещата леко се избистрят и ти пак почна да мътиш.

  • 4
   1

   Всеки иска да продава футболисти, но не всеки строителен бизнесмен е Флорентино Перес.

 8. 15
  6

  Къде беше преди време бе радетелю милееш за Ботев когато отбора беше в безтегловност и нямаше готов стадион къде беше тогава или сега само търговските площи на колежа са ви в главите крадци мишоци

  • 4
   14

   Какви търговски площи бе нещастнико къде са тези площи бе левак
   То на главната е празно той сънува търговски площи на източен…
   Моля хора с доход до 2000 лв на месец да не се изказват относно управлението на футболен клуб!!!!

 9. 5
  14

  жълТУРЦИТЕ нямат нищо против да са отбора на ДПС 🙂

  • 3
   9

   Ти не си ли чувал за морала на папагала?!

   • 10
    2

    А за Левент Назифугру и Зеки Бяйрям чувал ли си ?

    • 1
     3

     Абе аз съм чувал, но не ние сме имаши циганин капитан и сме му пяли името за Огнянов става въпрос , а и всички помним как развяхте турско знаме

     • 3
      1

      Не лъжи манго. Капитан Юлиян Джевизов много преди нас. Най – черния мангал играл футбол.

    • Я кажи за Гатьо. Всички ли папагали сте толкова тъпи селяни

   • Ей гнидо, за къв морал може да говори лилав шебек, чиято единствена титла е купена от мафиот-наркоман с пари от почернени майки бе УРОД КРИВОГЛАВ, датиебамайката мизерна

    • Папагала си е Папагал

 10. 12
  6

  Ей Пинко стига си мътил главите,че знаем какви ги вършиш и кой си по рождение.

 11. 16
  4

  Ако се оттегли е едно.
  Ако се чудите как да го “оттеглите” е друго.
  И клуба и отбора имат нужда от спокойствие! Достатъчно врагове имаме, че да се пазим и от приятели. Или как беше онази приказка: С такива приятели, врагове не ни трябват.
  Колко бе прав Домусчиев да отиде през девет баира в Делиормана, само и само да избяга от приятелите.

 12. 13
  8

  тоя се много взе да интриганства, някой от неговите кукловоди искат още пари да усвоят май

  • 9
   14

   Хайде без коментари! Без този човек нямаше да имаме стадион! Нищо лошо не казва Илиан, просто пояснява, че дори Зингаревич да напусне клуба, бъде.е за отбора ще има! С чужди инвеститори винаги е рисково-Пример за това е Берое! Ние минахме през разни италианци….За сега Зингаревич е точен, но винаги трябва да има резервен вариант. Какви са отношенията между тях двамата, не е наша работа да съдим!

   • Хахаха е тая тъпотия как я измисли?
    Ако не беше общината и държавата нямаше да имаме стадион, строителни фирми-дал Господ.

    • Строителни фирми строящи Общински стадион със собствени средства??? Къде са? Да те ги на мен!

     • Какви собствени средства бе малоумник. Строи с откраднатите пари от обществената поръчка и сега чака общината да му ги върне.

  • 7
   10

   Сега то плюете ама като ви остави Зингаревич всички ще се нареждате да му лапате

  • 11
   1

   Илиан е пич. Спечели от стадиона. Отделно има солиден бизнес. Нека остави Зингаревич да работи. Ако може да се разберат е добре. Ако не…каквото дойде. За сега бизнес начинанието ФК Ботев е на руснака, а той явно знае какво прави. От гледна точка на продажби го докарва, но на успехи, още е далече. Така че да наблегне именно там. На нас ни приляга да сме само на чело!

   • 10

    Аз мисля, че Илиан няма лоши отношения със Зингаревич, а с екипа който доведе Антон. Така беше и с Валентич и с други, меко казано некомпетентни хора. Колкото и да бяха в приятелски отношения Илиан и Антон, все пак са чужди един за друг, и всеки гледа да се обгради с хора на които има пълно доверие.

Коментарите са затворени