Легендата на световния футбол Франц Бекенбауер е починал в неделя в съня си на 78-годишна възраст, обявиха от семейството му. От известно време насам славният германец имаше сериозни здравословни проблеми.

Само преди два дни почина и бразилското светило Марио Загало, който заедно с Бекенбауер и Дидие Дешан са единствените трима души в историята, които са ставали световни шампиони по футбол и като играч, и като селекционер.

Кайзер Франц беше капитан на ФРГ при триумфа с титлата на Мондиал 1974 година, а после стигна до трофея като селекционер на Бундестима през 1990 г. С “маншафта” Бекенбауер спечели и Евро 1972 , а е и двукратен носител на “Златната топка” (1972, 1976 г.)

В кариерата си роденият на 11 септември 1945 година Бекенбауер е играл предимно за Байерн (Мюнхен), за който има близо 600 мача. Хамбургер ШФ и Ню Йорк Космос са единствените други два клуба, за които той записва двубои. Започнал като халф, той постепенно преминава в защита. Мнозина определят него като човека, който е създал ролята на типичен либеро – пост, който в съвременния футбол вече не съществува.

Освен това в историята на футбола германецът е първият човек, който в ролята си на капитан вдига титлите на световно и европейско първенство, както и тази от КЕШ на клубно ниво. Преди 20 години той беше посочен от ФИФА за един от топ 100 на живите легенди във футбола.

С времето обаче Бекенбауер се сдоби с лоша слава, след като бе обвинен, че е използвал влиянието си да помогне на Германия да купи гласове от ФИФА, за да спечели правото за организиране на Мондиала през 2006 г. Обвиненията така и не са доказани.

През 2015 година синът му Стефан почина в резултат на онкологично заболяване, след което великият защитник се отдръпна от публичния живот и до последните си дни живееше в Австрия.

До края му се наложи се да се бори с Паркинсон, деменция, очни инфекции, а претърпя и сърдечни операции.

Българската легенда Христо Стоичков използва профила си във “Фейсбук”, за да изрази своето съчувствие след новината за кончината на Франц Бекенбауер.

Славният германец издъхна в неделя в съня си на 78-годишна възраст.

“Поклон, Кайзер Франц! Ти си един от най-великите в историята на нашия спорт! Ти си един от най-големите приятели на българския футбол! Твоето име завинаги ще е на най-първо място! Почивай в мир, хер Бекенбауер!”, написа Стоичков.