„Марица“ изпраща противоречива 2023-та година. Тимът проведе много ползотворна зимна подготовка и през пролетта демонстрира стойностен футбол, показа добри резултати с положителна тенденция. В края на сезон 2022/2023 „жълто-сините“ дори имаха шанс да заемат мястото даващо право на бараж за влизане в Първа лига. Маричани не успяха да се преборят за него, но за втори пореден сезон завършиха в горната част на таблицата и определено записаха добър сезон.

Недостатъчното финансиране на клуба бе основна тема за всички, които обичат „Марица“ през лятото на 2023-та, а и след него. Възнагражденията бяха редуцирани, разходите също. Отборът бе напуснат от основни състезатели, като някои от тях си тръгнаха дни преди старта на сезона. Все пак опитните в тима, както и повечето от тези, на които „Марица“ даде път в професионалния футбол, засвидетелстваха своята лоялност и останаха. Новопривлечените играчи бяха по-малко от напусналите, като това доведе до къса резервна скамейка и липса на вътрешна конкуренция в състава. Въпреки всичко „Марица“ проведе добра лятна подготовка.

През есенния полусезон тимът показа добри игри, но спадът в резултатите бе видим, особено при гостуванията. За него, освен проблемите в състава, осезателно спомогнаха и външни фактори, като „жълто-сините“ загубиха поне 10 точки заради явни съдийски грешки. В Турнира за Купата на България тимът се представи според очакванията, като при малко повече късмет срещу ЦСКА-1948 можеше да се класира и на 1/8 финал. В края на полусезона треньорът Николай Димитров подаде оставка, а на чело на маричани застанаха пом.треньорът Кирил Андонов и Апостол Попов, който се завърна в щаба на пловдивчани. Познавайки в най-малки детайли обстановката в клуба Димитров зае овакантената още година по-рано позиция на спортно-технически директор. През декември „Марица“ финишира в долната част на класирането, непосредствено над „червената“ зона.

ДЮШ на „Марица“ продължи възходящото си представяне и в края на сезон 2022/2023 почти всички отбори от школата заеха челни места в своите възрастови групи. Юношите старша възраст се окичиха с бронза в републиканското първенство, което не се бе случвало повече от десетилетие. През настоящия сезон част от отборите се състезават в групи с тимове, чиито играчи са с година по-големи, което води до немалко трудности, но и до израстване на младите състезатели. През есента на 2023-та шестима юноши на клуба дебютираха в професионалния футбол.

Така „Марица“ изпраща 2023-та година с доза горчивина, но перспективата пред представителния тим е добра. Винаги в клуба нещата са се случвали по трудния начин и с много труд и усилия. Очевидно ще бъде така и през следващата 2024-та година, която носи със себе си надеждата за по-добро представяне, по-спокойно съществуване и в крайна сметка за по-светло бъдеще на тази емблематична институция, дала толкова много звезди на футболния небосклон.