Вратарят на Ботев (Пловдив) Хидайет Ханкич даде интервю пред румънската медия gsp.ro. Повод за публикацията е назначението на Желко Копич начело на Динамо Букурещ .

Ето и пълното интервю с Ханкич:

– Здравей, Хидо! Безпокоя ви от Румъния, искам да ви попитам за…

– За Желко Копич, защото той пое Динамо.

– Точно! Той също ви тренираше и ние искаме да знаем повече подробности за него.

– Супермен! Оценявам го и като треньор, и като човек. Много го харесах.

– Защо? Какво ви накара да мислите така?

– Вижте, той е директен треньор! Казва всичко в очите, поема отговорност за всичко, с всеки. По принцип харесвам такива хора. Той е много внимателен към дисциплината и уважението. С това успя да ме спечели на негова страна.

– Той идва в Динамо в много труден момент.

– И ще се получи! И той дойде в Ботев по подобно време. Бяхме загубили 6 поредни мача преди това. Отборът се съживи веднага щом дойде. От моя гледна точка той е идеалният човек за днешната ситуация в Динамо. Ако някой може да оправи отбора, това е той!

– Изглежда впечатляващо по отношение на автобиографията, вярно ли е това?

– И върху резултатите. Бил е в Хайдук и Динамо Загреб. Той победи Севиля в Лига Европа. Има качества. Той има характера и харизмата, необходими, за да спаси Динамо Букурещ. Той е човекът, който може коренно да промени нещата.

– Разкажете малко за неговия стил.

– Искаше да играем много агресивно. Агресивен футбол. Освен това беше много атрактивен за феновете и в крайна сметка се оказа и ефективен. Той има идея, план, който играчите трябва да следват. Не го интересуват звездите. Ако не си вършите работата така, както той иска, непременно ще имате проблеми.

– Виждам, че сте “всичко” за него. Ако ви помоли да подпишете с Динамо, за да спасите отбора, ще го направите ли?

– 100%. Убеден съм, че с него Динамо ще остане в Първа лига. Тук (в Пловдив) все още се говори за него. Феновете и играчите все още го харесват. Дори мога да кажа, че ботевистите го обичат! Говорих със Алекса Бошкович, кондиционният треньор, който имах в Ботев, един от най-добрите. Професионалист! Разказах му за Динамо, който за мен е най-големият клуб в Румъния след Стяуа.

– С кого бихте го сравнили? Да речем румънски треньор.

– Може би с Хаджи. Това е почти същия стил. Винаги търси да играе, пресира високо. Очевидно зависи и от играчите, с които разполага. Ако могат да играят това, което той прави. Вярвам обаче в неговия опит и в това, че може би той знае кое е най-доброто в този момент в Динамо.

– Ако ти се обадят от Динамо, ще дойдеш ли?

– Имам договор с Ботев до 2026 година. И се чувствам много оценен тук. Клубът наистина е на много добро ниво, като организация, от финансова гледна точка има нов стадион, тренировъчната база е сред най-добрите на Балканите. Но във футбола никога не се знае. Винаги, когато ме питат за Румъния, им казвам, че нямат представа какво е там. Атрактивен футбол, колко добро е първенството в Румъния. Офанзивен футбол, топ стадиони, фенове, плюс манталитета на хората е за футбол, медиите следят отборите навсякъде. Това винаги се оценява.