Новият кмет на Пазарджик Петър Куленски обяви доста притеснителни неща за футбола и волейбола в града и за тяхното финансиране по време на пресконференция.

Куленски разкри, че 5,5 милиона лева са преведени от общината от началото на годината до месец август за въпросните два частни клуба.

“Искаме да помагаме на спорта в Пазарджик и ще го правим, но според моментните финансови възможности на общината и без това да става за сметка на други дейности като комунални услуги, ток, транспорт и т.н.”, сподели новият кмет на Пазарджик.

“Да уточним нещо важно. Общината е спряла парите за спорт доста преди встъпването ми в длъжност. Тя е превеждала парите към клубовете доста под поетия финансов ангажимент. При срещата ми с ВК Хебър, която беше малко след балотажа на 5-и ноември научих, че състезатели и спортно-технически щаб не са получавали заплати след август месец. Може би това е причината същите да искат да напуснат, но през септември и октомври знаете кой е бил кмет на община Пазарджик. Видях с очите си, че селекцията в същия клуб е била правена без предварително обезпечаване на финансирането на отбора. Това противоречи на схващанията ми как се бюджетира един клуб и как се поемат ангажименти към състезатели“, сподели Куленски.

„В спорта на Пазарджик през годините се е надувал един огромен балон, който в средата на тази година е тръгнал да издиша, защото общината е започнала да се задъхва, а окончателно се е спукал с пълната абдикация и спиране на финансирането в началото на есента, т.е. в последните месеци от мандата на предишното ръководство”, заяви Куленски.

Той съобщи, че Общината е имала ангажимент да отделя по 350 000 лв на месец за волейбол и по 300 000 за футбол.

“От справката, която имам 5,5 милиона лева са преведени от началото на годината до месец август за въпросните два частни клуба. Като човек отдал целия си живот на спорта искам да помагам на спорта, но кажете ми как ще стане това като само за следващите 10 дни ние спешно трябва да разплатим 2,5 милиона лева, а по запорираните сметки на Общината има не повече от 100 000 лв. към момента. Питам се кое е по-належащо – да се чистят улиците, да се събира боклука, да е светло или да дадем пари за заплати на професионални спортисти, които по някога са в размер на няколко десетки хиляди лева на месец”, каза още Петър Куленски.