БФС излезе с официална позиция, в която разкри, че Изпълкомът се събира спешно през следващата седмица, за да насрочи дата за нов Конгрес, който ще се проведе през 2024-а година.

От футболната централа отново припомниха хронологията на събитията, като прехвърлиха отговорността на СДВР и УЕФА евроквалификацията между България и Унгария да се играе на Националния стадион “Васил Левски” на закрити врата.

БФС също така подчертава, че отговорниците за ескалацията на напрежението и сблъсъците пред стадиона трябва да се търсят в организатора на протеста, институцията, позволила неговото провеждане, но основно – в публичните подстрекатели на протест, предварително анонсиран като “мирен”.

Ето какво написаха от БФС в сайта си:

Два дни след грозните сцени в центъра на европейска столица, ръководството на Българския футболен съюз държи за пореден път да представи обстоятелствата и причинно-следствените връзки, довели до ескалацията на напрежението пред Националния стадион „Васил Левски“.

Хронологията на събитията е както следва – след сигнал от Столичната дирекция на вътрешните работи с предупреждение за рисковия характер на европейската квалификация между България и Унгария, а именно: „Ръководството на СДВР изразява мнение, че футболната среща между националните отбори на България и Унгария следва да се изиграе на стадион извън столицата, чиято инфраструктура и капацитет позволяват нормалното провеждане на мач от подобен ранг“, Българският футболен съюз, според изричните регулации на УЕФА за провеждане на мачове от квалификациите и финалите на Евро 2024 (чл. 28.01), изпрати информацията до европейската футболна централа.

На 3 ноември, след анализ на получените данни и независима оценка на риска от страна на звеното за сигурност и безопасност на УЕФА, в БФС постъпи официално писмо с препоръка двубоят между България и Унгария да бъде проведен на стадион „Христо Ботев“ в Пловдив при закрити врата.

Последвалото развитие на случая е достатъчно известно на цялата българска общественост – БФС получи отказ от община Пловдив въпреки предварително подписаното споразумение между двете институции. След спешни разговори с УЕФА и СДВР, столичната полиция изпрати до БФС писмено уверение, че мачът може да се изиграе на Националния стадион „Васил Левски“, тъй като съществува промяна в обстоятелствата, а именно – липса на зрители по трибуните.

Българският футболен съюз е крайно огорчен и разочарован от онова, което се случи в центъра на София по време на двубоя, но е категоричен, че предвид всички сигнали за провокации, получени от различните държавни и международни институции, крайното решение на УЕФА е абсолютно оправдано. Това бе потвърдено и от присъствалите на двубоя представители на европейската централа – дежурния делегат на срещата, двамата офицери по сигурността, както и специално изпратения за случая съветник на президента на УЕФА. Всички те изразиха мнението, че предприетите мерки и организацията на домакините са направили така, че мачът да се изиграе – защото в противен случай санкциите за българския футбол, респективно за българската държава, щяха да бъдат огромни.

БФС също така подчертава, че отговорниците за ескалацията на напрежението и сблъсъците пред стадиона трябва да се търсят в организатора на протеста, институцията, позволила неговото провеждане, но основно – в публичните подстрекатели на протест, предварително анонсиран като изключително „мирен“. БФС изказва благодарност на СДВР за навременната реакция и предотвратяването на още по-сериозни инциденти и престъпления.

Българският футболен съюз обаче не може да приеме уличното или фейсбук “правосъдие” да потъпква всички демократични ценности, заложени в конституцията на Република България, както и тези в Устава на БФС. Живеем в правова държава с установени правила, които няма как да бъдат задраскани или заобиколени заради нечия амбиция.

През следващата седмица президентът на Българския футболен съюз ще свика спешно заседание на Изпълнителния комитет с цел насрочване на дата за Конгрес през следващата година.

10 КОМЕНТАРИ

 1. Изрод перукански. Нагъл до безобразие. Явно го е страх как следващото ръководство на БФС ще го разобличи и дирещтно в софийския затвор

  • 3
   1

   От циганче сапунче,от циганката две,от цялата лайнута прах за пране

 2. 2
  1

  НЯМА ПО НАГЛА ТВАР ! НЕКА ГО ИЗТРИЕМ ОТ ЛИЦЕТО НА БЪЛГАРИЯ ТОЗИ БОКЛУК

 3. Оставка на всички самозабравили се хора в Бфс и всички председатели на зоналните съвети защото обикаляха по селата да агитират за това управление.

 4. 5
  8

  Готови сме за нов протест от бултрас. Хвърляш камък, стреляш с ракета и след това бягаш. А знаете, че бягането е нашият спорт. Никой не може да ни стигне…

  • 6
   4

   Тъпо парче си циганче.Станислав и Ерол все е циганче

  • 7
   4

   ВАРОСАНИ КЮМУРИ ТЕМАТА Е ЗА ОСТАВКА,НО ПАК БОТЕВ ВИ Е В МУРГАВИТЕ ГЛАВИЧКИ.И ЗА ТОВА СТЕ ЖИГАНИ

 5. 2
  4

  ДРЪШ СА БОБИ ЦЯЛУТУ ДПС Е СТЕБИ АЙЙЙ КЪНАРЙЕЙЙЙЙ АЙЙЙ ДПСЕЕЕЕЕЕЕЕЕЙ

 6. 4
  2

  Сега наясно ли сте, защо вчера се намеси полицията? Защото са част от тази сган! Сган на всички нива в управлението, вкл. БФС! Другия път на протест, но само с оръжие – истинско!

Коментарите са затворени