Треньорът на вратарите в Локомотив Пловдив Тодор Кючуков се съгласи да говори по повод серията от 5 мача без победа на “смърфовете”, предстоящото градско дерби с Ботев, както и за работата си със смятания за най-добър страж у нас – Динко Хоркаш. Ето какво каза специалистът.

Тошко, прекрасната серия от 9 поредни победи вече е минало, а Локо Пд е в серия от 5 шампионатни мача без успех. Какво се случва с отбора?

– Знаехме, че в един момент ще дойдат равенствата и загубите. Винаги сме имали представа къде в развитието на отбора се намираме и сме си давали реална оценка с какъв потенциал разполага Локомотив. Основната задача на спортно-техническия щаб начело с Александър Томаш бе да наложи нов стил на игра, нови лица, да развие потенциала на играчите. И в тази връзка не би трябвало да сме недоволни. Поредните победи остават за историята и не можем да не се гордеем с тях, но по-големият ни успех бе, че тимът бе изцяло променен, а играчи като Хоркаш, Джовани, Сегура, Мартин Паскалев, Евандро са сред най-актуалните в родното първенство. Христо Иванов бе резерва в Арда, а сега получи повиквателна за националния отбор. Тошко Павлов, Ефе Али и Пепи Андреев станаха младежки национали… Нека не подминаваме и факта, че в последните два трансферни прозореца бяха продадени основни наши играчи.

Това е факт, но феновете искат резултати…

– Ние имаме щастието да работим в клуб, чиито фенове са малко по-различни от тези на другите отбори. Нашите привърженици оценяват на първо място желанието и начина на игра. Дори когато не печелим, но те са видели, че сме дали всичко от себе си, за да защитим емблемата, отново са зад нас и ни аплодират.

Не ви ли тежи това, че в 5 поредни мача не познавате вкуса на победата?

– Разбира се, че тежи, макар че в тези двубои ние се изправихме срещу шампиона, ЦСКА, които останаха на крачка от върха, настоящия лидер и отбора с най-голяма ширина в състава. Никой не е такъв мазохист, за да е доволен, когато не побеждава, но дори в тези мачове, в които не победихме, играхме добре. Тук може би трябва да изключа първото полувреме от мача с ЦСКА, когато допуснахме доста индивидуални грешки и излязохме прекалено респектирани и подвластни на емоцията от пълния стадион. Но ако погледнем статистиката на базата на целия мач, ще видим, че Локомотив има по-голямо притежание на топката и повече спечелени единоборства. Това остава на заден план, защото резултатът и впечатлението от първото полувреме са най-силни. Нека не се залъгваме – ЦСКА разполага с много по-класни, скъпи и опитни играчи. Това важи и за останалите отбори в челото. Ние не можем да си позволим скъпи играчи, но успяваме да открием момчета с потенциал, който те разкриват при работата с нас, а това вдига цената им.

Какво не ви достигна в тези двубои? Доста шокиращо дойде и загубата от Берое…

– Не заслужавахме да загубим от Берое, а срещу Черно море и ЦСКА 1948 трите точки ни прилягаха повече. Явно някой се притеснява от нас, защото има доста съдийски решения в наш ущърб. Надявам се да греша и това да е лошо съвпадение, но се наблюдава различен критерий при показване на картони, което за нас се оказва фатално. Въпреки това няма да се оправдаваме, а се стремим да поправим повредата в нашия телевизор и да повишим ефективността в завършващия удар. Берое ни отбелязаха два гола с няколко минавания на центъра, а ние от 15 удара успяхме да отбележим само един гол.

Но на вратата имате Динко Хоркаш, който е смятан за един от най-добрите на този пост у нас…

– Динко категорично е най-добрият вратар в България, който притежава потенциал да играе във всяко от Топ пет първенствата на Европа…

Договорът му изтича идното лято, а все още не е подновен. Има ли шанс той да поеме към някое от тези първенства?

– Аз казах, че има потенциал, но не съм казал, че е готов. Той трябва да остане още една година в Локомотив. С Динко имаме отлична комуникация и го посъветвах да не избързва и да не повтаря мои грешки от миналото.

Всъщност как се стигна до неговия трансфер?

– Беше предложен от един агент. По онова време аз изгледах доста видеа на вратари, защото търсехме втора опция освен Илко Пиргов. Статистиката му не беше впечатляваща и ако трябваше да взема решение на база цифрите, не бих го привлякъл. Но видях в него точно това, което търсех и знаех, че ако той ми повярва, ще успея да го развия. Тогава споделих с Томаш, че това е нашият човек, а старши треньорът ми има пълно доверие, когато става въпрос за вратарите, и заявихме пред ръководството, че искаме точно този вратар. Тогавашният изпълнителен директор поиска да дадем гаранции, че Динко ще се справи. Как? Това не е хладилник. Но поехме риска и дори посъветвах този директор да предложат на Динко договор за 3 години. За съжаление не ме послуша, а ако ме беше чул, сега нямаше да имаме проблем.

Преди няколко дни бившият защитник на Локо Пд Джовани Трупе даде интервю пред нидерландско издание, като сподели неприятни неща за клуба – финансови проблеми и това, че му се налагало само да върти обиколки…

– Хубаво е за всеки един играч преди да говори за бившия си клуб, да си даде ясна равносметка какво е направил и дал той от себе си. Трупе дойде с визитка, каквато притежават малко играчи в България. На база на тази визитка той имаше самочувствието и претенциите, че няма да тренира с отбора, преди да подпише договор. Аз съм сигурен, че ако беше провел само едно занимание и старши треньорът го бе видял как тренира, той нямаше да стигне до подпис. При Томаш име, визитка и протекции не важат.

Предстои дерби с Ботев Пд, в което Локомотив влиза от по-неизгодна позиция – на “Колежа” няма да има черно-бели фенове, вие сте в серия от 5 мача без победа, ще липсват контузените Лео Сена и Костов, Тодор Павлов е на едва няколко тренировки след контузия, Евандро и Лясков са наказани, а канарчетата сякаш полетяха, като в последните 2 мача отбелязаха 11 гола…

– Вече усетихме тръпката от този мач и сме наясно, че в него нищо друго освен битката и победата няма значение. Емоцията, адреналинът, зарядът са нещо велико. Участвал съм в дербито ЦСКА – Левски и съм категоричен, че битката за Пловдив не отстъпва по нищо. Дори напротив. Загубилите не могат да вдигнат глава до следващото дерби. Няма никакво значение кой от каква позиция влиза в този мач. Оправдания няма да търсим. Длъжни сме да направим и невъзможното, но да спечелим. Имаме зад гърба си вече три дербита, в които взехме 5 точки (победа и две равенства), а във всяко едно от тях влизахме от позицията на отбора с по-къса скамейка и по-нисък бюджет. Сега отново ще сме срещу вятъра. Няма да е лесно, но трябва да го направим и да продължим позитивното представяне. Дължим го на феновете.

Интервюто е на Явор Пиргов, “Тема спорт”

5 КОМЕНТАРИ

  1. Ама излезте и кажете, че с 5 пъти по-малък бюджет от водещите отбори и с неплащане на заплати и разходи няма какво толкова да очакват феновете.
    Евала ви за работата, но спрете да криете проблемите. Глупавият фен не разбира нещата в дълбочина, трябва да му се обясни

  2. МАНЛИХЕР КАРАБИНОФФ КЛОАКОМОТИФОФ-РЕЗАКА ОТ МЕРИЧЛЕРИ 49,12:)))
    3
    1

    ЗА ЧЕСТА НА СТУЛЮПИНУУ!!! ЗА СЛАВАТА НА УТБОРЪТ ПУДКРЕПЯН ОТ СИЧКУТУ РОМ ПУ СВИТА!!! СЪДЕ КЛОАКОМОТИФФ!!!ПУФ ПАФ:))))))))))))))))))))))))))))))))))

  3. 7
    1

    МЛЪК, ПЕДАЛ… Бягай с въжето към крана! ЛАЙНУНСКИ ЦИГАНИН.

  4. 1
    6

    Челсито много точно пееше с всички ботевисти, че са кретени, умствено изостанали, Челсито има и друга голяма истина, която е казал, цитирам, има и видео: ” да дойде буферът при мен, аз съм джентълмен и ще го оставя да ме удари първи, после аз почвам”… Какво би казал Челсито за група с метални тръби, които нападат от засада и отварят главата на човек с метална тръба ? Със сигурност това не е джентълменско, Челсито би нарекъл тоско бозаджийски боклук, точно както и аз го наричам псето. Бил умрял и те можело да се казва истината, е МОЖЕ И ГО ПРАВЯ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ!!! А утре каквото и да стане на мача ще повторя за оня боклук тоско…

    • Цитат – “Аз, ако стане някога този стадион, ще се обеся на крана”.

      Най-излишният човек на планетата го е казал.

Коментарите са затворени